null Vähän erilainen messu

Hengellisyys

Vähän erilainen messu

Popmessu päivittää jumalanpalveluksen tämän päivän tyyliin.

Helsingissä alkaa joka sunnuntaiaamu kymmeniä jumalanpalveluksia. Mietimme, että mitä jos vaihtoehtona olisi yksi vähän erilainen, muusikko Markku Perttilä kertoo.

Mietinnästä syntyi popmessu, joita on järjestetty Töölön kirkossa vuodesta 2005 lähtien. Tulevana sunnuntaina Perttilän ja poppipappi Mikko Salmen ideoima popmessu vierailee Vantaalla Tikkurilan kirkossa.

Popmessun yksi tavoite on houkutella kirkkoon nuoria aikuisia, jotka eivät sunnuntaiaamuisin kymmeneltä lähtisi vielä minnekään.

— Aloimme pohtia, mihin nuoret aikuiset lähtisivät mukaan, kun eivät he tavalliseen jumalanpalvelukseen päädy.

Urkumusa on harvojen lempimusaa

Markku Perttilä syntyi Etiopiassa, jossa hänen vanhempansa työskentelivät lähetystyöntekijöinä. Isä oli pappi ja äiti uskonnonopettaja. Kirkkoon mentiin lähes joka sunnuntai.

— Jumalanpalvelukset tuntuivat pitkiltä ja tylsiltä, Perttilä muistelee.

Perhe tuli Suomeen vuonna 1982, kun Markku aloitti koulunkäynnin. Muutama vuosi Suomeen palaamisen jälkeen Perttilä näki Lähetysjuhlilla Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Liekit-musikaalin. Toisella puoliajalla esitettiin Jaakko Löytyn Laulu yhteisestä leivästä.

— Musiikki-innostukseni syttyi tuolloin. Aloin ihailla Löyttyä ja Simojokea, kertoo Perttilä, joka nykyisin soittaa Simojoen perustamassa gospelrockia soittavassa Exit-yhtyeessä.

Popmessun musiikin toteuttaa ammattilaisbändi rytmimusiikin keinoin.

— Rytmimusiikki on nykypäivän musiikkikieltä. Valtaosa ihmisistä kuuntelee sitä. Urkumusa on aika harvan lempimusaa, Perttilä perustelee.

Nelihenkisen bändin lisäksi messuissa esiintyy artistivieras. Esiintymässä on nähty muun muassa Jippu, Sami Saari ja Juha Tapio. Tikkurilan kirkossa artistivieraana on Johanna Kurkela.

— En voi ajatella rajoja sille, mitä musiikkia kirkossa voi esittää. Esimerkiksi Sami Saaren Ainutkertainen tuntui kirkossa esitettynä täysin hengelliseltä kappaleelta.

Saarna on yhteistä pohdintaa

Popmessussa laulettavat virret valitaan useimmiten kirkkokäsikirjan päivän suositusvirsien mukaan. Nämä virret messujen musiikista vastaava Perttilä sovittaa bändille sopiviksi. Alkuaikoina messuissa veisattiin kaikille tuttuja hittivirsiä.

— Se tuntui hyvältä idealta ensimmäiset pari vuotta. Sitten tajusimme, että on järjetöntä käyttää pientä kourallista virsiä, kun virsikirja on täynnä muitakin hyviä virsiä, Perttilä kertoo.

Popmessu toteutetaan perhemessun kaavalla. Kirkkoon astumisen kynnystä on madallettu järjestämällä lastenhoito messun ajaksi. Eikä pitkä saarna kuulu popmessuun.

— Alkuperäinen tarkoitus oli, että saarna on yhteistä pohdintaa yksinpuhelun sijaan. Tämä riippuu kuitenkin saarnaajasta.

— Saarnata voi myös joku muu kuin teologi, esimerkiksi seurakunnan nuorisotyöntekijä. Toisaalta aivan tavallisessakin jumalanpalveluksessa voi olla maallikkosaarnaajia, joten ei tässä mistään vallankumouksellisesta uudistuksesta ole kyse, Perttilä sanoo.

Lasten ääniä demonauhoilla

Perttilä asuu Järvenpäässä vanhassa rintamamiestalossa yhdessä vaimonsa ja 11-, 6- ja 1,5-vuotiaiden lastensa kanssa. Monien muiden freelance-muusikoiden tapaan Perttilän leipä koostuu monesta osasta.

Yhtenä päivänä viikossa hän työskentelee musiikinopettajana nurmijärveläisessä erityiskoulussa. Lisäksi hän opettaa Jukolan opistossa kitaransoittoa ja bändisoittamista. Perttilä myös sanoittaa ja säveltää musiikkia, toimii musiikin tuottajana ja keikkailee.

— Suurin osa keikoista on erilaisia seurakuntien tilaisuuksia ja konsertteja, mutta mukaan mahtuu myös cocktail party -osastoa ja tanssikeikkoja, Perttilä kertoo.

Perttilän työhuoneesta löytyy äänityskalusto, mutta viimeaikoina äänityksiä on tehty pääosin muualla kuin kotona.

— Kotona tehtyjen demojen taustalla kuuluu aina lasten ääniä. Omasta mielestäni se on ihan hauskaa, mutta ei välttämättä muiden.

Vapaa-ajalla Perttilä mieluiten urheilee yhdessä perheen kanssa. Lätkää ja futista hän pelaa lastensa ja veljiensä kanssa.

— Ensisijaisesti olen isä. Tai muusikko-isä.


Popmessu su 15.3. klo 18 Tikkurilan kirkossa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

MunkkaLoven kapellimestari Make Perttilä: ”Taide jättää ilmaa kuulijalle”

Hyvä elämä Ajankohtaista

MunkkaLove on kolmen konsertin sarja, jossa soivat toivebiisit. Myös munkkalaisten tarinoita kuullaan.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.