Kuva: Jukka Granström
Väitellään: Mummot eivät juo, Jyrki Lausvaara!
Nykyään mummot juovat samalla tapaa kuin vaaritkin, sanoo Kalliolan päihdeklinikan johtaja Jyrki Lausvaara.
Alkoholismista voi parantua.
"Alkoholisti on henkilö, jolla on vahva riippuvuus alkoholiin ja joka on menettänyt alkoholinkäytön kontrollin. Ilman alkoholia hän voi elää hyvää ja mielekästä elämää. Usein tällainen raitis elämäntapa edellyttää tiivistä jatkohoitoa, itsetutkistelua ja vertaistukea. Toisaalta suomalainen arki on hyvin päihdemyönteistä, ja näin ollen riski retkahdukseen on mahdollinen. Eli alkoholismista ei voi parantua, mutta hyvän hoidon avulla voi elää mielekkäästi."
Ilo ilman viinaa ei ole teeskentelyä.
"Ei todellakaan. Klinikalla on joka lauantai ihan hulvattoman hauskat iltamat, jossa nautitaan hyvästä seurasta, ruoasta sekä yhdessä tehdystä ohjelmasta. Tunnen lukuisia raitistuneita, hauskoja heppuja, jotka eivät todellakaan ole "raivoraittiita", vaan pilke silmässä eläviä, rentoja tyyppejä."
Valtaosa alkoholisteista on syrjäytynyt yhteiskunnasta.
"Pieni osa alkoholisteista on syrjäytyneitä, mutta valtaosa on tavallisia työssäkäyviä kansalaisia, jotka eivät hallitse päihteidenkäyttöään."
Ei tippa voi tappaa.
"Kyllä voi, jos on alkoholisti. Retkahdusprosessi saattaa lähteä liikkeelle joskus hyvinkin pienestä ärsykkeestä ja johtaa hallitsemattoman juomisen myötä jopa menehtymiseen. Tämän vuoksi useat alkoholistit välttävät kaikkia alkoholia sisältäviä tuotteita. Monet seurakunnat tarjoavatkin ehtoollisella alkoholitonta viiniä."
Suomi on muuttunut alkoholimyönteiseksi.
"Kyllä. Alkoholin käyttö on arkipäiväistynyt vuonna 1969 vapautetun keskioluen myötä. Ei ole sellaista urheilutapahtumaa tai juhlaa, etteikö alkoholia olisi tarjolla. Kun ennen vanhaan mentiin kylään, vietiin esimerkiksi kukkia tai kahvipaketti. Nyt tuliainen on pullo viiniä. Hyvä puoli arkipäiväistymisessä on se, että asiasta voidaan puhua neutraalimmin. Myös hoitoon hakeutumista ei koeta enää niin hävettävänä, kun asioista voidaan puhua niiden oikeilla nimillä. Huumeiden käytön arkipäiväistyminen on tapahtunut 1990-luvun alusta lähtien."
Päihteiden käyttö on lopetettava kerralla, jos niistä haluaa eroon.
"Juu, 'mikäli uutterakaan kohtuukäytön harjoittelu ei ole tuottanut tulosta', eli on tullut vahva riippuvuus ja kontrolli on kadonnut. Alkoholismi on sitkeä, krooninen sairaus".
Työkaverin juomiseen ei tarvitse puuttua.
"Ei tarvitse, mutta jos haluat auttaa kaveria ja helpottaa omaa oloasi, ota asia puheeksi. Alkoholismi on siitä hankala sairaus, että asianosainen tunnistaa sen viimeisenä ja sen vuoksi hän tarvitsee lähellä olevia peiliksi itselleen."
Alkoholisti ei voi auttaa toista alkoholistia raitistumisessa.
"Vertaistuen merkitys on korvaamaton voimavara silloin, kun alkoholisti haluaa raitistua. Minulla on tapana sanoa, että jos meidän Myllyssä joku toimii, niin se vertaisten tuki. Kokemusten jakaminen auttaa käsittelemään hankalia tunteita, kuten häpeää, syyllisyyttä, yksinäisyyttä ja itseinhoa. Vertaistuki tuo myös toivoa, iloa ja huumoria elämään. Vertaistuella on kuntoutuksessamme hyvin keskeinen osa. Yksi osa tätä on toipuvien työntekijöiden käyttäminen. Meillä on monta ammattikoulutettua ihmistä, joilla on tutkinnon lisäksi "syventävä kenttäjakso", eli kokemus alkoholismista/narkomaniasta ja siitä toipumisesta."
Mummot eivät juo.
"Nykyään mummot juovat samalla tapaa kuin vaaritkin. Naiset ovat tulleet tasa-arvoisiksi myös tässä asiassa. Suuret ikäluokat olivat ensimmäinen sukupolvi, joka antoi myös naisille luvan käyttää alkoholia. Myöhemmin heistä alettiin käyttää nimitystä "märkä sukupolvi". Nyt he alkavat kuormittaa yhä enemmän terveydenhoidon resursseja, kun pikku huppelissa sattuu tapaturma. Tämä ilmiö on huomattu myös uudessa toimipisteessämme Kaunialan sairaalassa (aiemmin Kaunialan sotavammasairaala), jossa olemme tiiviisti pohtimassa ratkaisuja mummojen ja vaarien päihdeongelmiin."
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Valokuvia viinaa vahvemmista naisista
Hyvä elämäNaisten alkoholismi ja siitä selviytyminen ovat Espoon kulttuurikeskuksessa avautuvan valokuvanäyttelyn aiheena.