null Valitse häämusiikki luomaan juhlatunnelmaa kirkkoon – ”Virren laulaminen yhdistää häävieraat”

Kanttori Petri Koivusalo auttaa hääparia vihkitilaisuuden musiikin valinnassa. Espoon tuomiokirkon isoilla uruilla pystyy toteuttamaan monenlaisia musiikkitoiveita.

Kanttori Petri Koivusalo auttaa hääparia vihkitilaisuuden musiikin valinnassa. Espoon tuomiokirkon isoilla uruilla pystyy toteuttamaan monenlaisia musiikkitoiveita.

Ajankohtaista

Valitse häämusiikki luomaan juhlatunnelmaa kirkkoon – ”Virren laulaminen yhdistää häävieraat”

Häämarssi voi kruunata vihkitilaisuuden.

Millainen rooli musiikilla on kirkkohäissä, Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Petri Koivusalo?

– Ilman musiikkia vihkitilaisuus olisi karu ja kuiva. Sen puuttumisen huomaisi selkeästi. Perinteisissä kirkkohäissä musiikki on hirveän keskeinen tunnelman virittäjä. Sävelet voivat välittää parin henkilöhistoriaa ja muistoja. Millään muulla keinolla ei pysty herättämään sellaista monikerroksista muistivyyhteä kuin musiikilla. Sen kautta välittyvät myös ilo ja onni.

– Kun vihkitoimituksen päätteeksi ovet avautuvat ja juuri vihitty pari kävelee ulos, musiikki voi loppuhuipennuksena nostaa tunnelman kattoon.

Miten paljon vihkipari voi vaikuttaa musiikkiin?

– Hyvin paljon. Vaikka vihkitilaisuus on jumalanpalveluksen luontoinen tilaisuus, jonka perusrakennetta säätelevät kirkon kaavat ja linjaukset, se on myös parin, heidän sukujensa ja ystäviensä juhla. Juhlan tulee olla juuri heidän näköisensä. Kanttori keskustelee musiikista vihittävien kanssa ja kuuntelee heidän toiveensa. Vihkimusiikin valitseminen on minulle kanttorina mukavimpia työtehtäviä.

– Pari saattaa kysyä, onnistuuko joku biisi, jota he ovat ajatelleet. Yhdessä mietimme, miltä kappale kuulostaa vihkikirkossa uruilla esitettynä. Tuttuja kappaleita voi soittaa erilaisina versioina, esimerkiksi Kuulan häämarssin puolipehmeänä tai voimakkaana.

Mitä on huomioitava musiikkia valittaessa?

– Vihkitilaisuuden kirkollinen luonne on otettava huomioon. Entä onko kyseessä isot vai pienet häät? Niiden lisäksi on hyvä miettiä, millaisia tunnelmia ja maisemia musiikilla halutaan korostaa ja mihin kohtaan ne sopivat. Alku- ja loppumusiikin lisäksi esimerkiksi aviopuolisoksi julistamisen jälkeen voi olla herkkä biisi laulettuna tai soitettuna.

– Suosittelen ainakin yhden laulun valitsemista virsikirjasta yhdessä laulettavaksi. Kun alkukesän häissä lauletaan esimerkiksi useimmille tuttu Suvivirsi, se luo yhteisöllisyyden tunnelman. Silloin parille merkitykselliset häävieraat muuttuvat passiivisesta yleisöstä aktiivisiksi osallistujiksi. Se on yhdessä tekemistä parhaimmillaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.