null Naimisiinmeno vasta-alkajille – hääsuunnittelija, pappi ja terapeutti kertovat, kuinka järjestät häät hermoja menettämättä

Hyvä elämä

Naimisiinmeno vasta-alkajille – hääsuunnittelija, pappi ja terapeutti kertovat, kuinka järjestät häät hermoja menettämättä

Häiden järjestäminen voi olla helppoa tai vaikeaa. Lue. Ota opiksi. Älä stressaa.

Vuosi ennen H-hetkeä

Häiden suunnitteleminen aloitetaan rakkaudesta – ja hääbudjetista. Budjetin suunnitteluun on hyvä käyttää aikaa ja miettiä tarkkaan, kuinka paljon juhlasta haluaa maksaa.

– Kannattaa mieluummin pitää pienet häät ja nauttia hyvin siitä, mihin on varaa, sanoo hääsuunnittelija Pertti Huhtilainen. Hän on järjestänyt uransa aikana yli 600 häät.

– Jos on koko ajan huoli siitä, että häät tulevat liian kalliiksi, ei päivästä jää hyvä mieli.

Huhtilaisen mukaan 80 hengen ravintolahäät maksavat pääkaupunkiseudulla keskimäärin 10 000 euroa. Suurin osa hääpareista kustantaa häänsä itse.

Maaseudulla järjestetään enemmän sukuhäitä, kun taas pääkaupunkiseudulla kaverihäät ovat yleisiä. Myös niin sanotut aikuishäät, joihin ei kutsuta lapsia, ovat suosittuja pääkaupunkiseudulla.

Kun budjetti on selvillä, varataan vihki- ja juhlapaikka. Mitä suositummasta ajankohdasta on kyse, sitä aiemmin varaukset kannattaa tehdä.

Vilkkaimmillaan hääsesonki on touko–syyskuussa. Suosituimmissa kirkoissa on kesälauantaisin useita vihkimisiä. Mikäli vihkitilaisuuden haluaa järjestää tietyssä kirkossa, varaus kannattaa tehdä noin vuotta aiemmin.

Espoossa suosituin vihkikirkko on Tuomiokirkko. Vihkiaikojen varaukset touko–syyskuulle avautuvat aina edellisen vuoden toukokuussa Espoon tuomiokirkkoseurakunnan ja Esbo svenska församlingin jäsenille. Vihkiajan voi varata vain puhelimitse. Suosituimmat ajat varataan saman tien loppuun. Kesäkuun ensimmäisenä arkipäivänä ajanvaraus avautuu kaikille.

Muiden pääkaupunkiseudun kirkkojen varausaikatauluja voi tiedustella suoraan seurakunnista. Vantaalla vihkiaikoja voi varata myös verkossa.

Vihkiminen tai avioliiton siunaaminen ei maksa hääparille mitään. Seurakunnalle vihkitilaisuus maksaa noin 1 500 euroa.

Myös juhlapaikka on syytä varata mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Suosituimmat tilat varataan kirkkojen tavoin juhlasesongiksi nopeasti täyteen. Tilasta on yleensä maksettava varausmaksu kahden viikon sisällä varauksesta.

Mikäli hääpari kaipaa häiden suunnitteluun ammattilaisen apua, hääsuunnittelijaan kannattaa olla yhteydessä jo tässä vaiheessa.

Pertti Huhtilainen – hääsuunnittelija, Divine-hää- ja juhla­suunnittelu­toimiston perustaja

Hääparin kannattaa ihan ensimmäiseksi tyhjentää päänsä kaikesta, mitä ovat mediassa tai kavereiden häissä nähneet. Kaikki häät näyttävät samanlaisilta, jos ei uskalleta olla persoonallisia.

Hääparin kannattaa suunnitella häät kahdestaan. Suunnitteluun ei kannata ottaa bestistä mukaan, koska hänen ehdotuksilleen voi olla vaikea sanoa ei. Nykyään on tosi ihana nähdä, että sulhaset haluavat olla häiden suunnittelussa tasavertaisesti mukana. Mikäli mukana on hääsuunnittelija, hänen kanssaan täytyy synkata.

Lehdet toitottavat kaikenlaista, mitä häissä pitää olla. Häissä ei tarvitse olla mitään. Välttäkää kaikkea turhaa krääsää ja ajanhukkaa kuten askartelua, ellette nimenomaan nauti siitä. Ilmapalloilla ei tehdä onnistunutta hääjuhlaa.

Panostakaa laadukkaaseen ruokaan. Häihin kannattaa valita ruoat, jotka on valittu erityisesti kyseistä tilaisuutta varten. Välttäkää juhlasesonkien ruokia: esimerkiksi joulun alla ei kannata tarjota jouluruokaa. Sen sijaan eri sesonkien raaka-aineita, kuten parsaa, mätiä ja mansikoita, kannattaa suosia.

Huolehtikaa aikataulutuksesta ja valitkaa seremoniamestariksi ihminen, joka haluaa toimia siinä tehtävässä. Hänen pitää olla henkilö, joka osaa puhua 90 vieraalle.

Hääkuvat otetaan usein vihkitilaisuuden jälkeen, mutta ne kannattaa ottaa jo ennen kirkkoa. Kuvissa on enemmän latausta, eikä tarvitse kantaa huolta siitä, että häävieraat joutuvat odottamaan morsiusparia juhlapaikalle.

Turha jännittäminen pois. Jos morsiuspari on jännittynyt, tunne tarttuu myös juhlapaikan henkilökuntaan ja vieraisiin. Nauttikaa!

Hääsuunnittelija Pertti Huhtilainen on suunnitellut yli 600 häät uransa aikana. Kuva: Antti Rintala.

Hääsuunnittelija Pertti Huhtilainen on suunnitellut yli 600 häät uransa aikana. Kuva: Antti Rintala.

Yhdeksän kuukautta ­ennen H-hetkeä

Kun häiden päivämäärä on lyöty lukkoon, kutsuvieraille lähetetään Save-the-Date-kortit. Kortin tarkoitus on kertoa vieraille tulevasta hääjuhlasta ja sen ajankohdasta. Save-the-Date ei ole sama asia kuin kutsu.

Perinteisesti Save-the-Date-kortit painatetaan paperille. Etiketti – Käytösopas arkeen ja juhlaan -kirjan (WSOY 2014) kirjoittaneen Mirva Saukkolan mielestä energiakriisin keskellä voi ajatella myös toisin.

– Paperin saatavuudessa on ongelmia eikä paperinen kortti ole ekologisin vaihtoehto, joten sähköpostiviesti toimii ihan yhtä hyvin.

On hyvä pitää mielessä, että suvun vanhimmat eivät välttämättä käytä sähköpostia, joten heille viestin voi tulostaa ja lähettää postitse.

Seuraavana kannattaa kilpailuttaa pitopalvelut tai pyytää ravintolalta vaihtoehtoja juhla-ateriaan. Hääsuunnittelija Pertti Huhtilaisen mielestä häissä kannattaa panostaa ennen kaikkea hyvään ruokaan.

Mikäli budjetti sen suinkin sallii, Huhtilainen suosii pöytiintarjoilua. Näin ruokailutilanne rauhoittuu. Myös erityisruokavaliot on helpompaa huomioida pöytiin tarjoiltaessa.

Monet valitsevat Huhtilaisen mukaan noutopöydän, koska haluavat tarjota mieleistä ruokaa kaikille. Ihan turhaan.

– Häät eivät ole ABC:n nakkikeidas, josta löytyy mitä vain. Vieraat syövät sitä, mitä morsiuspari tarjoaa, Huhtilainen sanoo.

Morsiuspuvun etsiminen kannattaa myös aloittaa hyvissä ajoin. Facebookin-hääryhmistä, kirpputoreilta ja vintage-liikkeistä voi hyvällä tuurilla löytää käytetyn puvun edullisesti. Hääpuvun voi myös teettää omien mittojen mukaan.

Vaikka häämuoti on viime vuosina vapautunut, valkoinen tai vaalea asu on edelleen suosituin. Huhtilaisesta olisi hienoa nähdä enemmän rohkeita valintoja.

– Miten upea musta tai kukallinen hääpuku voisikaan olla, Huhtilainen sanoo.

Perinteestä poikkeavalle puvulle voi hyvinkin olla käyttöä myös häiden jälkeen.

Kaason ja bestmanin tehtävä koetaan kunnianosoituksena. Heidät valitaan usein kaikkein rakkaimpien ystävien joukosta. Myös kaasot ja bestmanit osallistuvat usein hääjärjestelyihin mielellään – mutta kohtuudella.

– Olen nähnyt, miten katkeria bestmanit ja kaasot voivat olla, jos heistä tehdään orjatyövoimaa. Vihkitilaisuuden ja juhlan tulee olla hieno kokemus myös heille, Huhtilainen sanoo. 

Mikäli morsiuspari toivoo kaasojen ja bestmanien pukeutuvan erityisiin vaatteisiin, Mirva Saukkola kehottaa puhumaan suoraan siitä, kuka asut maksaa.

– Jollekulle esimerkiksi frakin hankkiminen tai vuokraaminen voi olla iso investointi. Sitten on niitä, joilla on frakki valmiina kaapissa. Näistä asioista on voitava puhua, Saukkola sanoo.

Muuta mietittävää: Tuleeko juhliin live-musiikkia, dj vai Spotify-soittolista? Kuka ottaa hääkuvat? Vietättekö hääyön kotona vai hääsviitissä? Lähdettekö häämatkalle?

Mirva Saukkola – filosofian tohtori, kirjailija

Hääjuhla voi nykypäivänä olla mitä tahansa intiimin kahvitteluhetken ja gaalaillallisen väliltä. Jotkut haluavat mennä naimisiin ja juhlia ihan kaksistaan, ja se on myös hyvä valinta.

Suosittelen hääparia ja vieraita tutustumaan hääetikettiin. Etiketti on kuin ihmisenä olemisen liikennesäännöt. Juhlista tulee sitä mukavammat, mitä paremmin osaamme ottaa muut huomioon.

Mielestäni on tärkeää huomioida jokainen vieras toivottamalla hänet henkilökohtaisesti tervetulleeksi juhlaan. Kun häät ovat ohi, tulee jokaista kiittää. Perinteinen tapa on lähettää kiitoskortti, jossa on hääparin kuva. Kivana vaihtoehtona voi toimia sähköpostitse lähetetty kiitosviesti ja kuvakimara häiden merkittävimmistä hetkistä.

Moni hääpari toivoo häälahjaksi rahaa. On kohteliasta kertoa rahojen käyttötarkoitus: se voi olla esimerkiksi häämatka tai lahjoitus itselle tärkeälle hyväntekeväisyyskohteelle.

Etiketti ei määrittele lahjasummaa. Pääkaupunkiseudulla lahja on usein 50 euroa vierasta kohti. Se kattaa usein catering-firman palvelukset henkilöä kohti.

Hääparin on hyvä huomioida, että joillakuilla vierailla on vähemmän rahaa käytössä. Hääpaikalle voi tuoda vaikka säästöpossun, johon vieraat voivat sujauttaa sopivaksi katsomansa summan.

Myös elämyslahjat ilahduttavat. Jos hääparilla on lapsia, vieras voi tarjoutua lastenhoitajaksi, tai jos omistaa soutuveneen, voi lähettää morsiusparin soutumatkalle. On hyvä muistaa, että lahjatoive on nimenomaan toive, ei koskaan vaatimus.

Mirva Saukkolan mukaan hääetikettiin tutustuminen auttaa järjestämään kaikille mukavat häät. Kuva: Antti Rintala. 

Mirva Saukkolan mukaan hääetikettiin tutustuminen auttaa järjestämään kaikille mukavat häät. Kuva: Antti Rintala. 

Kuusi kuukautta ennen H‑hetkeä

Noin puoli vuotta ennen häitä lähetetään viralliset hääkutsut. Perinteisesti kutsut painetaan paperille, mutta kuten Save-the Datet, myös kutsut voidaan lähettää sähköisinä.

Kutsusta tulee käydä ilmi päivämäärä, kellonaika, vihki- ja juhlapaikka sekä hääparin nimet. Siinä on hyvä kertoa myös viimeinen ilmoittautumispäivä, pukukoodi ja mahdollinen lahjatoive. Kutsussa voi myös olla ohjeistus siitä, kuinka vihkipaikalta siirrytään juhlapaikalle.

Cityhäiden hauska yksityiskohta voi olla esimerkiksi vuokrattu tilausajoraitiovaunu, joka kuljettaa häävieraat juhlapaikalle.

Jos morsiuspari rakastaa 1950-lukua, häiden koristelut ja musiikki voivat noudattaa kyseistä teemaa. Mikäli pari pitää hevimusiikista, pöytäkoristeluina voivat olla vaikkapa pääkallot.

– Suomalaisia on vaivannut pienuussyndrooma, mutta nyt osataan jo tulla boksista pois. Kukka-asetelmissa käytetään strutsin sulkia, ja häämusiikki voi olla hiphopia tai rockia, Pertti Huhtilainen sanoo. 

Paikkakorttien, morsiuskaarien ja pussukoiden askartelun Huhtilainen kehottaa unohtamaan. Niillä ei tehdä ikimuistoista hääjuhlaa.

– Häissä ei tarvita kaikenmaailman krääsää.

Häiden yleisin ongelmakohta on Huhtilaisen mielestä aikataulutus.

– Kaikkea joudutaan odottamaan. Jos joka väliin työnnetään puheita, häät eivät koskaan käynnisty.

– Muistakaa, että kaikelle on aikansa: on aika vihkiä, on aika nauttia maljat, on aika syödä, on aika puhua ja on aika tanssia.

Vieraiden joukosta kannattaakin valita seremoniamestari tai seremoniamestaripari, joka huolehtii siirtymistä ja tilaisuuden juontamisesta.

Mikäli häihin on tulossa pitkänmatkanvieraita, hääpari voi auttaa etsimään majoitusvaihtoehtoja. Tässä vaiheessa kannattaa jo selvittää, onko paljousalennus mahdollinen, mikäli moni vieras majoittuu samaan paikkaan.

Pappi tulee vihkitilaisuuteen hääparin kotiseurakunnasta. Jos hääpari vihitään oman seurakunnan kirkossa, tieto vihkimisestä menee papille tilavarauksen yhteydessä. Jos vihkikirkko on muu kuin oman seurakunnan kirkko, on parin oltava yhteydessä kotiseurakuntansa pappiin. Jos parilla on oma tuttu pappi, myös häntä voi pyytää vihkimään.

Kun vihkipappi on selvillä, tulee hänen nimensä ja yhteystietonsa ilmoittaa vihkipaikan seurakunnan tilavaraukseen tai kirkkoherranvirastoon.

Muuta mahdollista tehtävää ja mietittävää: Hankkikaa sulhasen puku. Miettikää, millaisen hääkimpun haluatte ja tuleeko juhlapaikkaan siihen sointuvat kukka-asetelmat. Hankkikaa sormukset ja varatkaa kampaaja ja meikkaaja.

Pääkaupunkiseudun suosituimmat hääkirkot:

Helsinki:

1. Tuomiokirkko

2. Vanha kirkko

3. Temppeliaukion kirkko

Espoo:

1. Espoon tuomiokirkko

2. Leppävaaran kirkko

3. Tapiolan kirkko

Vantaa:

1. Pyhän Laurin kirkko

2. Seutulan kappeli

3. Hämeenkylän kirkko

Kaksi kuukautta ennen H‑hetkeä

Ennen häitä vihkivä pappi käy parin kanssa vihkikeskustelun. Hakunilan seurakunnan pappi Tiina Palmu kertoo olevansa yhteydessä vihkipariin pari kuukautta ennen vihkipäivää. Keskustelun pohjalta hän rakentaa häissä kuultavan vihkipuheen.

– Vihkikeskustelussa kyselen parista ja heidän yhteisestä matkastaan tähän asti.

Vihkimistä varten tarvitaan estettömyystodistus, jolla varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu. Kirkkohäitä suunnittelevien parien tulee hankkia esteettömyystodistus kirkon asiointipalvelusta, kotiseurakunnasta tai seurakunnan aluerekisteristä.

Myös Digi- ja väestötietovirasto tekevät esteettömyystutkintoja, mutta niihin ei sisälly kirkkohäissä vaadittavia rippikoulutietoja.

Esteettömyystodistusta pitää hakea viimeistään seitsemän päivää ennen vihkimistä. Mikäli toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden tutkinnassa voi mennä joitakin viikkoja. Todistus on voimassa neljä kuukautta, jonka kuluessa vihkimisen on tapahduttava.

Sukunimivalinnasta on ilmoitettava esteidentutkinnan yhteydessä. Sukunimen vaihtaminen avioitumisen yhteydessä on maksutonta.

Esteettömyystutkinnan yhteydessä vihkipari päättää myös, ilmoitetaanko avioliittoaikomuksesta ja vihkimisestä seurakunnan jumalanpalveluksessa ja seurakunnan lehdessä tai verkkosivuilla.

Esteettömyystodistus viedään papille vihkikeskusteluun. Pappi täyttää tarvittavat vihkimistä koskevat tiedot ja allekirjoittaa todistuksen. Vihkimisen jälkeen pappi toimittaa todistuksen seurakuntaan, jossa vihkimistiedot tallennetaan kirkon jäsentietojärjestelmään. Sieltä tiedot siirtyvät väestötietojärjestelmään.

Tiina Palmu – Hakunilan seurakunnan pappi

Vihkikeskustelussa kysyn usein, kuinka vihkipari tapasi. Jos tapaamisella on parille merkitystä, voin aloittaa vihkipuheeni vaikka sillä.

Kysyn morsiusparilta myös, millaisia asioita he arvostavat toisessa ja mihin seikkoihin he toisissaan rakastuivat. Varsinkin, jos rakastumisesta on kulunut aikaa, voi olla arvokasta muistaa, millaista alussa oli ja mikä paria veti yhteen.

Juttelemme myös elämästä ylipäänsä, emme vain parisuhteesta: mitkä asiat ovat olleet heille tärkeitä elämän varrella, mitä he toivovat elämältä ja millaisena he näkevät elämänsä 30 tai 50 vuoden päästä?

Vihkitilaisuudessa luetaan kaksi raamatunkohtaa. Annan vihkiparin valita ne Toimitusten kirjasta. Toinen raamatunkohdista on psalmi, jonka luen usein itse. Toiseen kohtaan on useita vaihtoehtoja, ja sen voi lukea myös joku vieraista.

Mielestäni on tärkeää, että vihkitilaisuus on luonteva ja rento. Vihkiseremoniaa ei tarvitse suorittaa, ja siinä saa olla ihan omalla tavallaan. Vihkitilaisuudessa ei voi mokata tai epäonnistua. Jos sormus putoaa tai sulhanen astuu morsiuspuvun laahukselle, se vain keventää tunnelmaa.

Vaikka vihkitilaisuus saattaa jännittää, pari voi luottaa siihen, että kaikki sujuu hyvin: pappi ja kanttori hoitavat kyllä hommansa. Vihkiminen on hieno toimitus. Jumalan ja ihmisten rakkaus on siinä läsnä, ja Jumalan siunaus välitetään niin vihkiparille kuin häävieraille.

Hakunilan seurakunnan pappi Tiina Palmulle on tärkeää, että vihkitilaisuudessa on mahdollisimman rento ja mukava tunnelma. Kuva: Antti Rintala.

Hakunilan seurakunnan pappi Tiina Palmulle on tärkeää, että vihkitilaisuudessa on mahdollisimman rento ja mukava tunnelma. Kuva: Antti Rintala.

Kuukausi ennen H‑hetkeä

Kuukautta ennen vihkimistä on syytä ottaa yhteyttä vihkitilaisuuden musiikista vastaavaan kanttoriin. Kanttori pyydetään yleensä siitä seurakunnasta, jonka kirkossa vihkitilaisuus pidetään.

Kanttorin kanssa sovitaan vihkitilaisuuden musiikista. Useimmiten tilaisuuteen sisältyy kaksi häämarssia ja virsi tai muu musiikkiesitys. Toisinaan musiikkiesityksen saattavat pitää myös vihkiparin ystävät.

Osa kanttoreista soittaa myös muita instrumentteja kuin urkuja, ja osa on erikoistunut laulamiseen. Kanttorin erityisosaamista kannattaa siis hyödyntää häämusiikkia suunniteltaessa.

Useimmat kanttorit soittavat vihkiparin toiveiden mukaista musiikkia elokuvien tunnusmusiikista kevyeen musiikkiin. Vuoden kanttoriksi valittu Malmin seurakunnan kanttori Kaisu Rauhamaa kehottaa kuitenkin pohtimaan, voisiko perinteinen urkumusiikki tehdä vihkitilaisuudesta erityisen.

– Urut ovat käytössä vain vihkitilaisuudessa kirkossa. Hääjuhlaan voi valita sitten kaikkea muuta musiikkia.

Kuukaudessakin ennättää järjestää hyvät häät, mikäli naimisiinmeno tulee ajankohtaiseksi yllättäen.

Pääkaupunkiseudun seurakunnat järjestävät vihkipareille vaivattomia Hääyö-tapahtumia, joiden aikana vihitään useita pareja. Tällöin vihkimistä varten tarvitaan vain esteettömyystodistukset. Todistajatkin löytyvät tarvittaessa seurakunnasta. Tilaisuuteen on mahdollista kutsua myös häävieraita. Seurakunnat ilmoittavat tapahtumista omilla verkkosivuillaan.

Muuta muistettavaa: Vahvista lopullinen vieraiden määrä ravintolalle tai pitopalvelulle. Kaiverruta sormukset. Mahdollisen huomenlahjan hankkiminen puolisolle.

Kaisu Rauhamaa – Vuoden kanttori 2022, Malmin seurakunnan kanttori

Hääpari ottaa minuun yhteyttä useimmiten sähköpostitse. Useimmilla on jo musiikkitoive valmiina ja muutama siihen liittyvä kysymys.

Olisi mukavaa, jos useammat parit haluaisivat tavata kanttorin kasvokkain. Ei tarvitse pelätä, että vie toisen työaikaa turhaan. Ehdotan usein tapaamista hääkirkossa. Näin pari kuulee, miltä musiikki kuulostaa juhlatilassa oikeilla uruilla soitettuna. Musiikki muuttuu puitteiden ja instrumentin mukaan – pienillä uruilla ei esimerkiksi saa isoa soundia. Tätä eivät kaikki tule ajatelleeksi.

Olen palveluammatissa, joten toteutan hääparin musiikkitoiveita, jos se vain on suinkin mahdollista. Kanttorilta voi myös kysellä häämarssivinkkejä. Omat suosikkini ovat tällä hetkellä Marko Hakanpään Trumpettisävelmä ja Edward Elgarin Land of Hope and Glory.

Nykyään on trendinä, että häistä halutaan tehdä omannäköiset. Minusta on hienoa, kun pari ajattelee myös niitä, jotka on kutsuttu paikalle. Etenkin vanhemmille ihmisille häät eivät välttämättä tunnu häiltä, jos perinteinen häämusiikki puuttuu kokonaan. Aivan kuten perinteisessä morsiuspukua koskevassa sanonnassa sanotaan, olisi hienoa, jos vihkitilaisuudessakin olisi ”jotain uutta ja jotain vanhaa”.

Perinteisesti vihkitilaisuuteen kuuluu virsi, mutta nykyään se on korvattu useimmiten musiikkiesityksellä. Haluaisin kuitenkin nostaa esiin virsiperinnettä. Ihmiset tykkäävät laulaa yhdessä ja esimerkiksi kaikkien tuntema Suvivirsi sopii hyvin kesähäihin. Suvivirren sävelmään on tehty myös uusi häävirsi 822 Se tuntee onnen syvän, jota voi laulaa vuodenajasta riippumatta.

Viikin kirkko on on akustiikaltaan erityisen hieno. Kirkko on sisältä puinen, joten siellä on pehmeä kaiku. Alttarilta on myös kauniit näkymät jokaisena vuodenaikana.

Malmin seurakunnan kanttori Kaisu Rauhamaasta olisi mukavaa, jos useammat hääparit haluaisivat keskustella vihkitilaisuuden musiikista kasvokkain. Kuva: Saku Soukka

Malmin seurakunnan kanttori Kaisu Rauhamaasta olisi mukavaa, jos useammat hääparit haluaisivat keskustella vihkitilaisuuden musiikista kasvokkain. Kuva: Saku Soukka

Kaksi viikkoa ennen H‑hetkeä

Häävierailta on saatu tähän mennessä vahvistus osallistumisesta ja lopullinen vierasmäärä on ilmoitettu ravintolalle tai pitopalvelulle. On aika laatia pöytäkartta, josta käy ilmi, missä kukin istuu. Lisäksi kannattaa tehdä paikkakortit.

– Näin hääparin on helppoa huomioida myös ilman seuralaista tulevat henkilöt, eikä kukaan joudu olemaan yksin, Mirva Saukkola sanoo. 

Pari viikkoa ennen häitä on hyvä vielä sovittaa juhlavaatteita sekä käydä harjoituskampauksessa ja meikissä, jos niin haluaa.

Hääsuunnittelija Pertti Huhtilainen neuvoo kuitenkin tekemään häitä edeltävistä viikoista mahdollisimman helpot ja rauhalliset.

– Tässä vaiheessa kannattaa vetää henkeä ja alkaa nauttia juhlan odottamisesta. Miten kukaan voi nauttia häistä, jos edellisenä yönä puhaltaa vielä ilmapalloja?

Miia Moisio – pappi, tunnelukkoterapeutti

Häävalmisteluista on helppo ottaa paineita, sillä onhan hääpäivä asia, josta jokainen haluaa tehdä ikimuistoisen. Tehtävää on paljon, ja muu elämä on elettävä siinä ohessa. Myös ylimääräinen rahanmeno voi vaivata mieltä.

Jos stressi kasvaa liian suureksi, kannattaa miettiä, vaatiiko itseltään liikaa ja ovatko odotukset realistiset. Itseltään voi kysyä, onko päivän perimmäinen tarkoitus avioliiton solmiminen vai juhlien järjestäminen.

Käytännön keinot, kuten aikataulutus ja avun pyytäminen, auttavat liiallisiin paineisiin.

Häiden valmisteluja voivat kuormittaa myös ristiriidat ihmissuhteissa. Avioituminen on iso päätös, ja moni saattaa miettiä vielä tässä vaiheessa, mitä se tarkoittaa. Usein ahdistus johtuu siitä, että uusi elämänvaihe tuntuu pelottavalta. Asioita kannattaa pohtia syvällisesti eikä silmiään kannata ummistaa siltäkään, ettei ehkä ole varma päätöksestään. Omista ajatuksistaan kannattaa jutella puolison tai ystävien kanssa.

Omaa hermostoaan voi rauhoittaa järjestelyjen keskellä tai hääpäivänä pitkillä, rauhallisilla uloshengityksillä: tyhjennä keuhkot niin, että se tuntuu lantionpohjassa asti. Muutaman uloshengityksen jälkeen tuntuu jo paremmalta. Jännitystä voi poistaa myös ravistelemalla kehoa.

Jos hääjärjestelyt stressaavat, pappi ja tunnelukkoterapeutti Miia Moisio neuvoo rauhoittamaan hermostoa pitkillä uloshengityksillä. Kuva: Esko Jämsä. 

Jos hääjärjestelyt stressaavat, pappi ja tunnelukkoterapeutti Miia Moisio neuvoo rauhoittamaan hermostoa pitkillä uloshengityksillä. Kuva: Esko Jämsä. 


Juttuun on haastateltu myös Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherraa Ari Paavilaista. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.