null Vantaan kirkkovaltuustossa tehtiin aloite yöpaikoista asunnottomille

Vantaalla on kymmeniä ihmisiä, joille ei ole yösijaa. Kuva: Marianna Siitonen

Vantaalla on kymmeniä ihmisiä, joille ei ole yösijaa. Kuva: Marianna Siitonen

Ajankohtaista

Vantaan kirkkovaltuustossa tehtiin aloite yöpaikoista asunnottomille

Kirkkovaltuutettu Tiina Tuomelan mielestä vastuu asunnottomien auttamisesta on kunnalla, mutta kirkon pitää auttaa.

Kirkkovaltuutettu Tiina Tuomela teki Vantaan kirkkovaltuustossa 29.11. aloitteen, joka keräsi taakseen 32 muuta allekirjoittajaa. Aloitteessa esitetään Vantaan kirkkoihin tai seurakuntataloille vastaavantyyppistä yöpymismahdollisuutta asunnottomille kuin Helsingissä on.

Aloitteen mukaan tilojen olisi hyvä olla junaradan läheisyydessä tai muuten helposti julkisilla liikennevälineillä saavutettavissa. Tiina Tuomela on Vantaan asunnottomien hyvinvoinnin tuki -yhdistyksen eli Vahti ry:n puheenjohtaja.

– On hyvinvointivaltion häpeä, että ihmisiä joutuu yöpymään lehtiroskiksissa, porraskäytävissä tai julkisissa käymälöissä. Hätämajoituksesta on suuri pula. Viimeisimpien tietojen mukaan Vantaalla on 511 asunnotonta: 447 yksinasuvaa ja 26 perhettä. Pitkäaikaisasunnottomia on 125, alle 25-vuotiaita 110. Nämä ovat tilastoituja, mutta todellinen luku on korkeampi, tietää Tuomela.
 

Asunnottomien auttamisessa suurin vastuu on kunnalla, mutta mielestäni myös kirkon on otettava yhteiskunnallista kantaa."
– Kirkkovaltuutettu Tiina Tuomela
 

Tuomelan mukaan ulkona yöpyviä on pääkaupunkiseudulla noin 200, Vantaalla muutamia kymmeniä. Ongelman ratkaisuun tarvitaan poliittista tahtoa ja kohtuuhintaisia asuntoja, mutta nyt on kyse akuutista hädästä.

– Asunnottomien auttamisessa suurin vastuu on kunnalla, mutta mielestäni myös kirkon on otettava yhteiskunnallista kantaa. Tein aloitteeni auttaakseni kantasuomalaisia asunnottomia, joita Helsingissäkin on ollut suurin osa majoittujista. Tietenkään ketään apua tarvitsevaa ei pidä käännyttää eli jos paperiton tarvitsee yösijaa pakkasella, niin apua pitäisi antaa.

Vantaan seurakuntayhtymän johtajan Juha Tuohimäen mukaan seurakunnissa selvitetään, onko niillä mahdollisuutta järjestää asunnottomien yömajoitusta. Jokaisessa Vantaan seurakunnassa järjestetään ruokailuja, joissa hyödynnetään muun muassa Yhteisen pöydän kautta saatavaa hävikkiruokaa.

Vantaan seurakunnat tekee yhteistyötä kaupungin kanssa. Pohdinnassa on myös paperittomien tarvitsema hätäapu, mutta heitä ei Vantaalla vielä ole kuin muutama. Kielteisten turvapaikkapäätösten määrä kasvaa kevättä kohti, joten silloin ongelma kasvaa. Kunnissa odotetaan valtiovallan ohjeita asiasta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ihmisellä on oikeus omaan kotiin – Asunnottomien yö muistuttaa perusoikeudesta

Ajankohtaista

Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla on tarjolla tapahtumia, joissa jaetaan muun muassa lämpimiä vaatteita ja ruokaa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.