null Ihmisellä on oikeus omaan kotiin – Asunnottomien yö muistuttaa perusoikeudesta

Myllypuron kirkolla oli mahdollista yöpyä asunnottomien yönä vuonna 2014.

Myllypuron kirkolla oli mahdollista yöpyä asunnottomien yönä vuonna 2014.

Ajankohtaista

Ihmisellä on oikeus omaan kotiin – Asunnottomien yö muistuttaa perusoikeudesta

Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla on tarjolla tapahtumia, joissa jaetaan muun muassa lämpimiä vaatteita ja ruokaa.

Asunnottomien yötä vietetään koko maassa tiistaina 17.10.2017. Asunnottomien yö -kansalaisliike tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon. Kansalaisliikkeen järjestämiä tapahtumia on järjestetty vuosittain vähintään kahdellakymmenellä paikkakunnalla, mikä tekee siitä yhden suurimmista sosiaali- ja terveysalan vuosittaisista mielenilmauksista. YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi vietetään vuosittain 17. lokakuuta.

Asunnottomuus ja köyhyys liittyvät toisiinsa. Asumisen hinta on yksi suurimmista kaupunkiköyhyyden aiheuttajista. Suomessa YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi on vietetty vuodesta 2002 lähtien.

Esimerkiksi Espoossa oli vuoden 2016 lopussa 570 yksinelävää henkilöä asunnottomana ja lisäksi 39 asunnotonta perhettä tai pariskuntaa. Yhteensä asunnottomana oli 673 espoolaista. Espoossa on onnistuttu vähentämään pitkäaikaisasunnottomuutta eli yli vuoden kestävää asunnottomuutta. Tällä hetkellä asunnottomuustyössä painopiste kohdistuu asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn.

Asunnottomien yön tapahtuu koko pääkaupunkiseudulla

ESPOO

Espoonlahti

Espoonlahden Asukastila Kivenkolo klo 10–15, Merisaapas 1 A.

Espoon Aikuissosiaalityö esittelee palveluitaan klo 10, Espoon asumisneuvonta esittäytyy klo 10.20, sosiaalisen kuntoutuksen esittely klo 10.40, tietovisa klo 11–12, asumiseen liittyviä yhteislauluja klo 13, maksullinen ruokailu klo 12–13. Tarjolla ilmainen keitto asunnottomille klo 14–15.

Musiikkia ja keskustelua ti 17.10. klo 19–21 Espoonlahden kirkko, Kipparinkatu 8.

Musiikkia ja keskustelua asunnottomuudesta, syödään ja kahvitellaan, jaetaan villasukkia ja muuta lämpöistä. Asunnottomien yön tulet sytytetään klo 19.

Tilaisuuden järjestävät Espoon Asunnot, Espoon kaupunki, Espoon mielenterveysyhdistys, Espoonlahden seurakunta, K-supermarket Seilori, Laurea Ammattikorkeakoulu sekä Sininauhasäätiö.

Espoon keskus

Asunnottomien yö ti 17.10. kauppakeskus Espoontorin edessä klo 17–20

Klo 17 avauspuheenvuoro perusturvajohtaja Juha Metso, klo 17.15 puheenvuoro ohjelmajohtaja Jari Karppinen, Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelma 2016–2019 (AUNE). Musiikkia, kahvia, makkaraa, tulien sytytys klo 19. Ehtoollishartaus ja iltapalaa Askeleen tiloissa, os. Pappilantie 5 n. klo 20.30 alkaen.

Tilaisuuden järjestävät: Askel, Emy, Espoon aikuissosiaalityö Kipinä, Espoon Diakoniasäätiö, Espoon kaupunki, Espoon kaupunginkirjasto; Entressen kirjasto, Espoon kaupungin kriisimajoitusyksikkö Viisikko, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Kuninkaankallion asumisyksikkö, Lähiseurakunta, Manna Apu, Pelastusarmeija sekä Sininauhaliitto.

Vaatekeräys! Löytyykö kaapeistasi lämpimiä, ylimääräisiä, hyväkuntoisia ja puhtaita naisten ja miesten vaatteita tai kenkiä? Lahjoita ne eteenpäin jaettavaksi tarvitseville ti 17.10 Asunnottomien Yön tapahtumassa. Kysy lisää: diakoni Kirsi Salonen, 040 547 1861 tai kirsi.salonen@evl.fi.

Voit neuloa naisten ja miesten villasukkia/lapasia jaettavaksi Asunnottomien yönä. Tuo ne pe 13.10. mennessä Kirkkokatu 10:n, ma–pe klo 9–15 (kirjoita pussiin ”Asunnottomien yö 17.10.”). Tied. 040 567 4420.

Leppävaara

Asunnottomien yö Leppävaarassa ti 17.10. klo 16–19 Läkkitorilla.

Kohtaamisia, elävää musiikkia ja grillimakkaraa. Lisäksi Raitin Pysäkillä pientä purtavaa. Klo 18 sytytämme torilla kynttilät ja klo 18.45 tilaisuus päättyy hartauteen Raitin Pysäkillä. Mukana Espoon diakoniasäätiö, Espoon kaupunki ja Leppävaaran seurakunta sekä joukko vapaaehtoisia.

Matinkylä

Asunnottomien yö Matinkylässä 17.10 klo 18–21 vanhan ostarin Kaivolla.

Tilaisuuden avaa Espoon piispa Tapio Luoma ja illan päätteeksi esiintyy Tommi Läntinen. Non-stop grilli, soppatykki ja kahvio sekä hampaiden hoitopiste ja talvivaatteiden ja varusteiden jakamista.

Tapahtumassa on mukana Espoon Ankkuri, Espoon Helluntaiseurakunta, Espoon kaupungin aikuissosiaalityö, Espoon kaupunginkirjasto, Espoon Vapaaseurakunta, Hyvä Arki ry, Kaivo, Majakka-seurakunta ja Olarin seurakunta ja ViaDia Espoo.

Vaate- ja varustekeräys Chapplessa 2.–15.10. (Ison Omenan kauppakeskus 2 krs.) ma–pe klo 10–20. Lahjoita tarpeettomat, puhtaat ja ehjät talvivarusteesi niitä tarvitseville. Talvivarusteiden jakelu Asunnottomien yönä 17.10. Matinkylän vanhan ostarin Kaivolla.

HELSINKI

Hermannin diakoniatalo, Hämeentie 73

Päivätupa auki normaalia pidempään eli klo 9–14: tarjolla on edullisesti kahvia, teetä, leipää (50 senttiä) ja puuroa (20 senttiä) – usein myös lahjoituspullaa. Voit lukea päivän lehdet, käyttää tietokonetta, pelata seurapelejä tai kuntoilla alakerran kuntosalissa. Kaikenlaisissa henkilökohtaisissa asioissasi voit kääntyä työntekijän puoleen ilman erillistä ajanvarausta. Voit hoitaa virastoasioitasi puhelimitse veloituksetta. Asunnottomilla on mahdollisuus pesettää pyykkiä veloituksetta. Voit saada myös ruoka- ja vaateavustusta tarpeen mukaan. Erityisdiakonia hoitaa asunnottomien avustusasioita kirkossa.

Klo 9.30 lyhyt hartaushetki ruokasalissa. 17.10. tarjolla myös lounas sekä mahdollisuus saunomiseen klo 11–14.

Malmin kirkko, Kunnantie 1

Yhteinen illanvietto klo 19-22. Musiikkia, tarinoita, ratkaisuehdotusten ja terveisten seinä. Terveiset välitetään eteenpäin diakonian vaikuttamistyön kautta. Makkaranpaistoa, mahdollisuus saunoa kirkon naapurissa Diakonissalaitoksen Malmi-kodissa.

Myllypuron kirkko, Myllynsiipi 10

Kodittomien yö. Ruokailu klo 17, iltahartaus ja iltapala klo 19. Sauna lämmin Sanervakodilla. Mahdollisuus patjayöpymiseen. Kodittomien yöt myös pe 17.11. ja 8.12. klo 16. Vaatelahjoituksia otetaan vastaan, sovi etukäteen ma 16.10. diakoni Pilvi Juvonen, p. 050 3478582.

Vuosaari

Mitä köyhyys on Vuosaaressa? -tapahtuma klo 16-18 Mosaiikkitorilla (kauppakeskuksen ja Vuotalon välinen tori).

Tiedätkö, mitä köyhyys on? Oletko tuntenut sen nahoissasi tai nähnyt silmilläsi? Mikä aiheuttaa köyhyyttä, mitä pitäisi tehdä ja keiden tulisi toimia köyhyyden poistamiseksi? Oli käsityksesi köyhyydestä sitten omakohtainen tai ei, tule keskustelemaan sopan ja kahvin äärelle. Paikan päällä keskustelemassa myös diakoniatyöntekijät ja vapaaehtoiset. Tapahtuman järjestää Vuosaaren seurakunnan diakoniatyö.

VANTAA

Klo 15–20 Hakunilan ostarilla (Laukkarinne 2). Ohjelmassa esityksiä ja ruokakassien jakoa.

Klo 17–23 Kulttuurikeskus Vernissassa (Tikkurilantie 36).

Avaus: asuntoministeri Kimmo Tiilikainen. Ohjelmassa: Kokemusasiantuntijoiden ja kunnallispolitiikkojen paneelikeskustelu, musiikkia, hiustenleikkuita, lämmintä ruokaa (klo 17–20), ilmaisvaatekirppis.

Vernissassa pääjärjestäjänä Vahti ry., yhteistyössä: Vantaan kaupunki, Laurean ammattikorkeakoulu, Vantaan seurakunnat, Velmu Ry, Korson työttömät, joukko vapaaehtoisia ja asunnottomuutta kokeneita.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kommentti: Toiset juhlivat kauppakeskuksessa, toiset viettävät yön taivasalla

Puheenvuorot

Todellisuudet ovat etäällä toisistaan. Asunnottomien yö ja kauppakeskuksen avajaiset osuvat samaan päivään.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.