null Vastine: Kirkko ja kaupunki -lehden jutut koskien kantelua seksuaalisesta häirinnästä

Puheenvuorot

Vastine: Kirkko ja kaupunki -lehden jutut koskien kantelua seksuaalisesta häirinnästä

Kirkko ja kaupunki julkaisi kaksi kirjoitusta, jotka käsittelivät Helsingin tuomiokapituliin jätettyä seksuaalista häirintää koskevaa kantelua   (”Tietolähde: Teemu Laajasalon piispanvaalikampanjaa yritettiin vahingoittaa”, 28.9; ”Pääkirjoitus: Häirintäepäilyt pitäisi antaa poliisin tutkittavaksi”, 2.10). Kirjoituksissa epäiltiin, että kantelun varsinaisena tavoitteena oli vahingoittaa Teemu Laajasalon piispanvaalikampanjaa. Laajasalon kerrotaan antaneen ”kaverin neuvoja” häirinnästä epäillylle.  Molemmissa kirjoituksissa kerrotaan myös, että kantelun ja sen liitteen (joka sisältää varsinaisen sisällöllisen kuvauksen tapahtumista) kirjoittajat eivät ole millään tavalla osallisia niihin tapahtumiin, joita kantelu koskee. Kantelun tiedot perustuisivat siten ”monien välikäsien kautta” saatuun tietoon. Minut mainitaan kantelun tekijänä. Lisäksi kerrotaan, että kuuluin toisen piispanvaaliehdokkaan Jaana Hallamaan tukijoihin.

Tämän kirjoituksen puitteissa ei ole mahdollista kommentoida kaikkia niitä virheellisiä arveluja, joita kirjoituksissa esitetään. Lyhyesti: olen saanut kantelun sisältämät tiedot suoraan asianosaiselta. Kanteluni liitteen kirjoittaja katsoo nimenomaan itse tulleensa seksuaalisesti häirityksi sielunhoidollisessa suhteessa. Pappi oli toistamiseen vuosien varrella kertonut kahdenkeskisissä tilanteissa yksityiskohtaisia tietoja omasta seksielämästään, esimerkiksi seksisuhteestaan toiseen seurakuntalaiseen. Liitteen kirjoittaja kääntyi minun puoleeni viime kesänä. Hän kertoi, että oli jo aiemmin yrittänyt saada apua kahdelta korkeassa asemassa olevalta kirkon viranhaltijalta, mutta nämä olivat sivuuttaneet hänet.

Nyt minun on helppo ymmärtää miksi kyseinen seurakuntalainen tunsi arkuutta ja pelkoa toimittaa kantelu yksin omissa nimissään. Seksuaalisen häirinnän puheeksi ottavan henkilön motiivit helposti kyseenalaistetaan ja häntä halvennetaan. Tämä on hyvin huolestuttavaa, etenkin uskonnollisissa yhteisöissä kuten kirkossa, jotka julistavat olevansa ”heikoimman puolella”.

Sari Roman-Lagerspetz
Kirkon luottamushenkilö
Seksuaalisesti hyväksikäytettyjen tukijärjestön "Suomen Delfins ry:n" hallituksen puheenjohtaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.