null Pääkirjoitus: Häirintäepäilyt pitäisi antaa poliisin tutkittavaksi

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Häirintäepäilyt pitäisi antaa poliisin tutkittavaksi

Seurakuntalaisten tulee voida luottaa siihen, että lähentely ja seksuaalinen häirintä eivät kuulu sielunhoitoon.

Helsingin Sanomat julkaisi viikkoa ennen Helsingin piispanvaaleja uutisen, jonka mukaan helsinkiläispapista oli tehty kantelu tuomiokapituliin. Hänen epäiltiin syyllistyneen seurakuntalaisensa seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja seksuaaliseen häirintään vuosina 2008 ja 2013. Poliisille asiasta ei ollut tehty tutkintapyyntöä.

Helsingin Sanomat oli saanut tietoonsa sekä epäillyn että oletetun uhrin henkilöllisyyden ja haastatteli heitä. Kumpikin kiisti syytökset. Kantelun taustalla oli kolmas henkilö ja kantelun kirjoitti neljäs henkilö. Heistä kumpikaan ei itse ollut osallinen tapahtumiin. Nimiä uutisessa ei mainittu.

Minun silmääni elokuinen uutinen vaikutti jotenkin omituiselta. Ensinnäkin, toimijoita kantelun taustalla tuntui olevan kovin monta, vieläpä sellaisia, joilla ei ollut mitään tekemistä itse asian kanssa. Toiseksi, epäillyistä teoista oli vuosikausia aikaa, joten niiden tuleminen julki juuri ennen piispanvaalia vaikutti tarkoitushakuiselta. Kolmanneksi oli outoa, että vakavista rikosepäilyistä ei ollut ilmoitettu poliisille.

Seurakuntalaisten pitää voida luottaa myös siihen, että kirkonmiehet ja -naiset eivät suojele toisiaan ja peittele toistensa väärinkäytöksiä.

Viime viikolla ilmeni, että kantelu koskee myös piispaksi valittua Teemu Laajasaloa. Häntä ei epäillä itse teosta vaan kaverin neuvojen antamisesta epäillylle. Siinä ei sinänsä ole mitään väärää, kaverin neuvominen muuttuu rikoskumppanuudeksi vasta jos annetut neuvot ovat luonteeltaan rikollisia.

Samoin ilmeni, että kantelun taustalla oli toisen piispaehdokkaan näkyviä tukijoita. Ajoitus alkoi näyttää harkitulta.

Seurakuntalaisten pitää voida luottaa siihen, että lähentely ja seksuaalinen hyväksikäyttö eivät kuulu sielunhoitoon. Kaikki sellaiset epäilykset on syytä tutkia huolellisesti – ei omassa porukassa vaan poliisin toimesta.

Seurakuntalaisten pitää voida luottaa myös siihen, että kirkonmiehet ja -naiset eivät suojele toisiaan ja peittele toistensa väärinkäytöksiä. On myös epäiltyjen oikeusturvan kannalta tärkeätä, että kaikki tapaukset tutkii riippumaton taho.

Olisi myös suotavaa, että kirkon vaaleja käytäisiin suoraan eikä kiertoteitä käyttäen. 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tuomiokapituli ei saanut selvyyttä väitteisiin pastori B:n tekemästä seksuaalisesta häirinnästä

Ajankohtaista

Helsingin piispanvaalin yhteydessä julkisuutta saanut kantelu koski osittain Teemu Laajasaloa. Hänen osaltaan kantelu todettiin perusteettomaksi.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.