
Matilda Heino, 5 kk, käy äitinsä Jenna Mikkosen kanssa maanantaisin vauvamuskarissa.
Vauvamuskarissa silitellään, potkutellaan ja keinutellaan – ”Vaikka ei oltaisi nukuttu yöllä tai on jotain muuta harmia, tänne voi tulla”
Koskettaminen vahvistaa vauvan kehontuntemusta. Silitystä, taputusta ja suukottamista rytmittävät laulu ja soitto.
Maanantaina vähän ennen kello kahtatoista Korson kirkon lasten paikan lattialla istuu kolme äitiä. Vauvat pötköttävät lattialla alustojen päällä heidän edessään. Kohta alkaa vauvamuskari.
– Vauvamuskari on kiva paikka tavata muita äitejä ja saada vertaistukea, sanoo Jenna Mikkonen.
Hänen vauvansa Matilda Heino, 5 kk, on äidin mukaan sosiaalinen vauva, joka nauttii tekemisestä. Vauvamuskarissa äiti ja vauva saavat rytmiä päivään.
– Kaverini Kaisa vinkkasi minulle tästä muskarista. Löysimme lasten myötä toisemme uudelleen monien vuosien jälkeen. Olemme käyneet Kaisan kanssa samaa yläastetta.
Mikkosen mielestä parasta vauvamuskarissa on rento meininki ja se, että vauvat ovat siellä etusijalla. Vaikka vauvoja välillä harmittaa, muskarissa voi olla mukana loppuun asti.
– Vauvamuskariin saa tulla sillä tuulella, joka sinä päivänä sattuu olemaan. Vaikka ei oltaisi nukuttu yöllä tai on jotain muuta harmia, tänne voi tulla ja sanoa sen suoraan, Mikkonen kertoo.

Jenna Mikkosen vauva Matilda Heino, 5 kk, nauttii tekemisestä ja musiikista.
Jenna Mikkosen äitikaveri Kaisa Kotamäki on itse käynyt pienenä äitinsä kanssa Korson seurakunnan muskarissa. Myös hänen siskonsa ovat käyneet siellä omien lastensa kanssa. Nyt muskarissa käy Kaisan vauva Kerttu Kotamäki, 3 kk.
– Vauvamuskarissa käyminen on yhteistä tekemistä Kertun kanssa. On hyvä, että seurakunta järjestää muskareita, ja että vauvoille ja taaperoille on omat ryhmät. Muskari on maksuton, tänne on matala kynnys ja helppo tulla, Kotamäki sanoo.
– Ollaankin mietitty, että ilmoittaudutaanko vielä uuteen vauvamuskariperiodiin.
Daisy Pitkosen vauva Isla Pitkonen, 5 kk, on äidin sanojen mukaan yleensä aina yhtä hymyä, kun he tulevat vauvamuskariin.
– On ilo huomata Islasta, että hän viihtyy täällä. Sen huomaa siitä, että hän hymyilee ja on hyvällä tuulella. Kun tulemme tänne, Isla alkaa katsoa ja ihmetellä soittimia, Pitkonen kertoo.
Hän osasi etsiä vauvamuskareita seurakuntien nettisivuilta, koska hän seuraa netin vauvapalstoja ja niiden keskusteluita.
– Keskusteluissa oli, että seurakunnat järjestävät muskareita. Katsoin, että meidänkin eli Korson seurakunta järjestää niitä ja osasin hakea mukaan. Niin sanottu puskaradio toimii tosi hyvin siinä, että seurakunnat järjestävät kaikenlaisia kivoja harrastuksia.

Lastenohjaaja Erja Lindholm (oik.) ja pupu tervehtivät Daisy Pitkosen sylissä istuvaa Isla Pitkosta, 5 kk. Vieressä katselevat Kaisa Kotamäki ja Kerttu Kotamäki, 3 kk.
Pikkuhiljaa ovesta sisään putkahtelee lisää äitejä ja vauvoja. Jokainen löytää tottuneesti paikan muskaripiirissä. Loppujen lopuksi paikalla on yhdeksän äitiä vauvoineen.
Tässä muskarissa vauvat ovat 0–1-vuotiaita. Sen jälkeen voi halutessaan hakea Korson seurakunnan taaperomuskariin, jossa ikäraja on 1–2 vuotta.
– Tyttäreni Emma taitaa olla tämän muskariryhmän vanhin vauva. Maaliskuussa hänellä on 1-vuotissynttärit. Meille vauvamuskari on aina viikon piristys, kertoo Marjo Tiimonen.
Oksennuskaan ei haittaa
Muskaripiiriin kuuluu tietenkin muskarin ohjaaja Erja Lindholm. Hän on työskennellyt Korson seurakunnan lastenohjaajana 20 vuotta.
Vauvamuskarissa laulellaan, soitellaan ja rytmitellään vauvan kanssa vuorovaikutuksessa.
– Vauvan kehontuntemusta vahvistetaan koskettamalla. Kehon ääriviivoja piirretään silittämällä vauvaa ja vaikka taputtamalla hellästi jalkapohjaa, Lindholm sanoo ja katsoo kelloa.
– Hei, nyt on aika aloittaa!
Lindholm lähtee kiertämään piiriä shanti-kello kädessään. Kellon kaunis sointi lumoaa ja hiljentää paikalla olevat. Mutta aiheuttaa ääni myös ilon kiljahduksen.
Kohta kuuluu Tuiki tuiki tähtönen -laulu, jonka jälkeen Lindholm lähtee uudestaan kiertämään piiriä. Nyt hänellä on kaverinaan pupu, joka tervehtii laulaen jokaista vauvaa nimeltä.
"Onko Isla täällä?" -kysymykseen kaikki vastaavat laulaen, että ”on Isla täällä”.

Äidit Kaisa Kotamäki (vas.) ja Jenna Mikkonen kävivät aikoinaan samaa yläastetta. Lasten myötä he tapasivat uudelleen.
Heippatirallaa-laulun tahdissa vauvat saavat äitien sylissä köröttelyä, keinuttelua, jalkojen potkuttelua ja käsien taputusta.
Yhdeltä vauvalta tulee oksennus. Se ei tahtia haittaa, vaan voi kuulua kuvioon. Oksennus pyyhitään pois ja laulut jatkuvat.
Vuolen kavioo -lorua lorutellessa äidit taputtelevat ja silittelevät vauvan jalkapohjaa.
Ikisuosikki lastenlaulu Ihahaan jälkeen alkaa soittaminen, kun Lindholm jakaa äiti-vauva-pareille kaksi vauvan käteen sopivaa marakassia.
Cd-levyltä alkaa kuulua rytmikästä musiikkia ja marakassit löytävät paikkansa.
– Toinen suuhun ja toisella soitetaan, vitsailee Lindholm realistisesti. Vauvat tutustuvat maailmaan ensin suullaan.
Lohtulaulu valvoneille äideille
Äidit tietävät, mistä on kyse, kun Lindholm tuo piirin keskelle leikkivarjon. He tarttuvat Lindholmin kanssa kankaan reunoista kiinni ja alkavat heiluttaa varjoa ylös alas vauvojen maatessa lattialla sen alla.
Vauvat kuulevat laulua, tuntevat ilmavirtaa ja huomioivat varjon kirkkaita värejä. Varjon alla on vähän jännittävää, mutta vauvat eivät hermostu ennen kuin laulu loppuu.
Varjo kasaan, ja vauvat äitien syleihin.

Vauvat kokoontuvat leikkivarjon alle, kun aikuiset laulavat ja heiluttavat varjoa ylös ja alas.
– Oliko niin, että jonkun vauva oli syönyt melkein koko yön? kysyy Lindholm ja laittaa soimaan vauvojen äitien lohtulaulun Hohhoijaa!
Se alkaa näin: Hohhoijaa, hohhoijaa / huh, kun mua haukottaa / hohhoijaa, hohhoijaa / vauva mua valvottaa.
Laulun soidessa äidit katsovat vauvaa silmiin ja välillä nostavat nyyttiä ilmaan. Joitakin vauvoja yläilmoissa käynti naurattaa.
Vielä leikitään huiskujen kanssa kurkistusleikkiä ja lauletaan ”kuka sieltä huiskun alta kurkistaa”.
Loppulaulussa rakastetaan hellällä, palavalla sydämellä ja äidit suukottavat vauvaansa.
– Marakassit pyykkikoriin, huutelee Lindholm muskarin loputtua kori kädessään. Soittimet viedään pesuun.
Puoli tuntia meni. Kohta lasten paikan valtaavat toisen muskariryhmän vauvat.
Vauva- ja taaperomuskareihin ilmoittautuminen maaliskuussa
Taaperomuskari 1–2-vuotiaille keskiviikkoisin 26.3.–30.4. klo 10. Ilmoittautuminen alkaa 17.3. klo 9.
Vauvamuskariryhmä 0–1-vuotiaille maanantaisin 31.3.–19.5. klo 12–12.30 ja klo 13–13.30. Ilmoittautuminen alkaa 24.3. klo 9.
Muskarit kokoontuvat lasten tilassa Korson kirkolla, sisäänkäynti Kotkansiipi 1.
Lisätietoja Vantaan seurakuntien muskareista.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

”Henkireikä ja vauvavuoden pelastus” – Pienten lasten vanhemmat saavat seurakunnan kerhoista tärkeää vertaistukea
Hyvä elämäVauvaperheille suunnatuissa ryhmissä syntyy parhaimmillaan pitkiä ystävyyssuhteita. Leena Eronen on ohjannut erilasia vauvakerhoja jo 18 vuotta.
