null Miten vauvan kanssa veisataan virsiä? Virsimuskarissa otetaan mallia tanskalaisilta äideiltä

Kristiina Lainisalo haluaa antaa vauvoille ja heidän läheisilleen tunnelmallisen virsimuskarihetken Pyhän Laurin kirkossa.

Kristiina Lainisalo haluaa antaa vauvoille ja heidän läheisilleen tunnelmallisen virsimuskarihetken Pyhän Laurin kirkossa.

Ajankohtaista

Miten vauvan kanssa veisataan virsiä? Virsimuskarissa otetaan mallia tanskalaisilta äideiltä

Vantaan Pyhän Laurin kirkossa pidetään kahtena torstaina erilainen muskarihetki.

Varhaisiän musiikinopettaja Kristiina Lainisalo, mitä tarkoittaa babysalmesang?

– Suoraan käännettynä sana tarkoittaa vauvojen virsilaulua. Tanskassa äidit käyvät vauvojen kanssa ahkerasti kirkoissa, joissa järjestetään ”babysalmesangeja” eli kirkkomuskarihetkiä, jotka perustuvat virsiin. Äidit laulavat virsiä sylivauvojensa kanssa.

– Meillä Suomessa seurakunnissa on pitkä ja monipuolinen pienten lasten muskariperinne, mutta yleensä muskarit järjestetään seurakuntataloissa tai kerhohuoneissa, ei kirkoissa. Alamme nyt Tikkurilan seurakunnassa järjestää vauvojen virsimuskareita Tanskan tyyliin kirkossa pop-up-tapahtumina

Lauletaanko tilaisuudessa vauvojen kanssa virsiä tanskan kielellä?

– Virret, joita laulamme vauvojen kanssa, ovat omasta virsikirjastamme. Säestämme laulua työparini lastenohjaaja Merita Jatkola-Siekkisen kanssa. Käytämme erilaisia soittimia, kuten pianoa, kitaraa, kanteletta, ukulelea, tamburiinia ja rumpua. Vauvoille annamme pienet marakassit. Meillä on myös äänimaljat, jotka resonoivat ja rauhoittavat.

Miten vauvan kanssa virttä veisataan?

– Aikuiset liikkuvat kirkkotilassa lapsi sylissään virsiä laulaen. Vauva kokee rytmin ja sykkeen siinä kulkiessa. Vauvan kanssa voidaan myös körötellä tai keinutella tuolilla istuen. Vilttien päällä hieromme vauvoja ja leikimme höyhen- ja huivileikkejä.

– Tarkoitus on luoda tunnelmallinen ja hyvä yhteinen hetki. Haluamme näihin hetkiin kirkon pyhyyttä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Sylivauvakerhossa tuoreet äidit tapaavat toisiaan – moni seurakunta järjestää tällaisen ryhmän

Ajankohtaista

Kun ensimmäinen lapsi syntyy, äidin omat kaverit eivät välttämättä ole samassa elämäntilanteessa.