Vauvojen ja taaperoiden festari valtaa Vantaan
Kukkuu!-taidefestareilla voi mennä vaikka värikylpyyn ja kirkkomuskariin.
Miten liittyvät toisiinsa taapero-ooppera, isänpäiväsirkus, teatteriesitykset, maitokellunta, muskarit, lastenlaulukonsertit, perhepäivät, vauvatanssi-työpajat, runoleikkihetket ja värikylpytoiminta?
– Tuota kaikkea on marraskuussa tarjolla vantaalaisille vauvoille ja taaperoille. Kukkuu!-taidefestari järjestetään silloin ensimmäistä kertaa. Tapahtumia järjestetään eri puolilla kaupunkia, ja suurin osa niistä on maksuttomia, sanoo pappi Laura Leverin Rekolan seurakunnasta.
Festarin pääjärjestäjiä ovat Vantaan kaupungin lastenkulttuuriyksiköt ja museot. Myös seurakunnat antavat panoksensa ohjelmaan.
– On hienoa, että kaupunki pitää seurakuntia hyvänä ja luotettavana yhteistyökumppanina. Asukkaille halutaan tarjota monipuolista tekemistä ja yhdessäoloa. Kukin tarjoaa sitä, mitä osaa parhaiten. Meillä Rekolassa on kokemusta muskareista ja värikylvyistä, jatkaa Leverin.
Pienikin lapsi tarvitsee virikkeitä ja turvallista paikkaa tutkia maailmaa.–
Pappi Laura Leverin
Värikylvyssä käytetään värejä luovasti
Värikylpyyn lapsi voi tulla vanhemman, tädin tai kummin, ja mahdollisesti isonsiskon tai -veljen, kanssa.
– Värikylpyyn voi osallistua, vaikka ei osaisi suomen kieltä. Festarissa on muitakin vastaavanlaisia tapahtumia. Olisi hyvä, jos tulkki, neuvola, sosiaaliviranomainen ja vaikka naapuri välittäisivät värikylvystä tietoa perheille, Leverin toivoo.
Värikylvyn aineksia ovat paperi ja värit. Seurakunnan lastenohjaaja antaa neuvoja.
– Lapsi saa käyttää värejä luovasti, mutta samalla ohjatusti. Värejä käytetään päiväkerhohuoneessa. Kenenkään ei tarvitse pelätä, että lapsi klähmii paikkoja värikäsillään. Sotkuista selvitään. Tärkeintä on hyvä olo, rento tunnelma, ihmetys ja elämänilo, painottaa Leverin.
Hän kertoo, että värikylvyn värit ovat turvallisia. Ei haittaa, vaikka väriä eksyisi vähän suuhunkin – tosin varsinaista ruokaa ne eivät ole.
Lapsi on ihme ja arvokas
Vauvojen ja taaperoiden oma festari voi herättää myös kriittisiä kysymyksiä. Onko kaikenlainen harrastaminen aloitettava jo alle 3-vuotiaana?
– Pienikin lapsi tarvitsee virikkeitä ja turvallista paikkaa tutkia maailmaa. Varmaankin jokainen joutuu harjoittelemaan ihmisten välistä kanssakäymistä koko elämän. On hyvä, että se saadaan alkuun varhain. Lapsi tunnistaa toisen lapsen ja oppii häneltä, Laura Leverin sanoo.
– Vauva ja taapero oppivat koko ajan. Olennaista on, että toimitaan hänen ehdoillaan.
Leverinin mielestä arvokasta on, että festari tarjoaa myös pikkulasten vanhemmille ja muille lähiaikuisille mahdollisuuden tutustua toisiinsa. Samalla he voivat paneutua myös kaikille lapsille tärkeisiin asioihin.
– Kirkossa ajatellaan, että jokainen lapsi on ihme, arvokas sellaisenaan ja tasa-arvoinen aikuisen kanssa.
Kukkuu!-taidefestari vauvoille ja taaperoille 10.–20.11. Vantaalla. Kirkkomuskari to 15.11. klo 10 sekä Vauvojen ja taaperoiden värikylpy pe 16.11. klo 10 Rekolan Pyhän Andreaan kirkolla, Kustaantie 22. Ks. muut tapahtumat: www.vantaa.fi/kukkuu
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Seurakunnan lastenohjaaja Tytti Malinen: "Kerho ei ole lomaosakekauppaa, jossa on pakko ensin kuunnella myyntipuhe, että saisi kupin kahvia"
AjankohtaistaPerhekerhoissa kannatellaan vanhemmuutta. Aikuisille on tarjolla vertaistukea ja lapsille seuraa.