null Veteraanivirpojat avautuvat: Näin varaudut meihin oikein

Hyvä elämä

Veteraanivirpojat avautuvat: Näin varaudut meihin oikein

Monena vuonna virpomistaitojaan hioneet veteraanivirpojat Selma ja Unna antavat vinkkejä sinulle, joka vastaanotat virpojia.

1. Panosta virpomapalkkaan

Jos tahdot ottaa vastaan virpojia, varaudu antamaan vitsasta vastineeksi sopivia pikku virpomapalkkoja. Paras palkka virpojalle on pieni makea herkku, erityisesti suklaamunat. Virpojille erityisesti suunnattuja pikkunameja – tikkareita, lakua ja suklaapatukoita ‒ löytyy useiden kauppojen valikoimista. Hedelmät ja vihannekset, kukat ja muu tilpehööri kannattaa kuulemma jättää antamatta.

Kinderit ovat parempia kuin Frozenit tai muut ”teemasuklaamunat”, sanoo kahdeksanvuotias Selma ja lisää, ettei munassa tarvitse välttämättä olla yllätystä.

Kindermunien puolesta puhuu myös Unna, joka aloitti sisarusten kanssa virpomisen kolmivuotiaana. Hänen muistoissaan kaikkein paras palkka ikinä on ollut Kinderin suklaapupu.

‒ Kindermunat ovat parhaita, mutta aika kalliita. Pienet pääsiäisruohomunat, jotka ovat pelkkää suklaata, ovat kivoja myös, 12-vuotias veteraanivirpoja tuumaa. Hän arvelee lähtevänsä vitsojen kanssa naapurustokierrokselle tänä keväänä viimeistä kertaa.

Dinosaurus-, My Little Pony- ja Rölli-munat eivät saa suurta kannatusta niiden vaatimattoman maun vuoksi. Jos nameja ei ole ensinkään, mutta haluaa kuitenkin vastaanottaa virpojan vitsoineen, on raha ihan passeli palkka. Tyttöjen mielestä sopiva summa on yhdestä kahteen euroa.

‒ Saimme kerran kaverini Nean kanssa 1,60 euroa yhteisesti jaettavaksi ja se oli ihan kiva, Unna muistelee.

Jos virpojat ovat pieniä, voi heidän tasolleen kyykistyä ainakin virpomisen ajaksi.

2. Suhtaudu virpojaan positiivisesti ja kohteliaasti

Virpojaa vastaanottaessa tärkeintä on hyvä ja iloinen asenne. Avaa reilusti ovi, anna lupa virpomiseen ja ota virpoja vastaan. Ole kärsivällinen. Hymyile. Tai sitten kieltäydy kohteliaasti.

‒ Jos ei ole mitään annettavaa, kannattaa se sanoa suoraan ja toivottaa hyvää pääsiäistä, Unna toteaa.

Selman mielestä oven voi myös jättää avaamatta, jollei ole varannut virpojille palkkaa.

‒ Kyllä virpoja tyytyy siihen, jos arvelee, ettei ketään ole kotona.

Virpomisen kieltävistä kylteistä alaovella tai ilmoitustaululla tytöt ovat eri mieltä. Unnan mielestä kyltti on sovelias tapa ilmoittaa, ettei halua virpojia, mutta Selma pitää kylttejä ikävinä. Todennäköisesti kieltokyltin tekstin sävy vaikuttaa suhtautumiseen melkoisesti, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

Kun avaa ovensa virpojalle, on kohteliasta kuunnella keskittyneesti loru ja ottaa vastaan toivotukset.

‒ Virpojaa ei tarvitse kutsua sisään, vaan on parempi, että pysytään ovella, Selma ohjeistaa.

Jos virpojat ovat pieniä, voi heidän tasolleen kyykistyä, ainakin virpomisen ajaksi. Silloin tilanne ei ole pikkuvirpojalle ihan niin jännittävä.

3. Anna palkka ja kehu vitsaa

Kun sinut on virvottu ja olet saanut vitsan, on kohteliasta antaa palkkio ja kehua vitsaa, sillä sen tekemiseen ovat osallistuneet ja aikaansa käyttäneet sekä vanhemmat että virpoja.

‒ Minun mielestäni vitsan pitää olla hieno ja me tehdään ne yleensä koko perheellä. En edes viitsisi mennä virpomaan rumien vitsojen kanssa, Unna selventää.

Kun oven takana on useampi lapsi, mutta vain yksi heistä virpoo ja antaa vitsan, saattaa tilanne olla haastava – etenkin jos vitsat on tehty koko lapsiporukan voimin. Annetaanko palkka kaikille vai vain heille, jotka antavat vitsan?

‒ Jos virpojia on kolme ja yksi antaa oksan, vain yksi saa palkkion. Mielestäni ”vitsa sulle, palkka mulle” on hyvä periaate. Ja jos saa palkan, pitää tietysti antaa vitsa. Eli jos virpojia on vaikka viisi ja kaikki saavat palkan, pitää jokaisen antaa vitsa, Unna miettii.

Selma puolestaan pohtii asiaa vitsojen vaivaa ja aikaa vievän tekemisen kannalta.

‒ Minusta ovenavaajan pitäisi antaa kaikille palkka, vaikka vain yksi antaisi oksan. Jos on viiden hengen porukka niin on ihan älytöntä, että kaikkien pitäisi antaa oksa. Kyllä yksi riittää, ne kun on tosi suuritöisiäkin!

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

"Välillä olen nähnyt noitia, jotka ovat noitia vain melkein" – seitsemänvuotias Verna Sarvas tietää, millainen on hyvä virpoja

Hyvä elämä

Tänä vuonna Verna Sarvas virpoo ihmissudeksi pukeutuneena. Virpomisen hän aloitti niin pienenä, ettei enää muista.


Taivaan tähden: Pieni lohduttaja

Hengellisyys


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.