null Vie vanhus ulos teemapäivänä − moni tarvitsee tukea liikkumiseen

Monet vapaaehtoiset auttavat ikäihmisiä kävelylle tai pyörätuoliretkelle. Vie vanhus ulos -kampanjapäivänä 10. lokakuuta kaikissa Espoon seurakunnissa on tarjolla ulkoilukahvit.

Monet vapaaehtoiset auttavat ikäihmisiä kävelylle tai pyörätuoliretkelle. Vie vanhus ulos -kampanjapäivänä 10. lokakuuta kaikissa Espoon seurakunnissa on tarjolla ulkoilukahvit.

Ajankohtaista

Vie vanhus ulos teemapäivänä − moni tarvitsee tukea liikkumiseen

Vie vanhus ulos -kampanja haastaa tarjoamaan ulkoiluseuraa ikäihmiselle. Espoon seurakunnat kahvittavat ulkoilijoita 10.10.

Vanhustenhoidosta, sen ongelmista ja ikäihmisten yksinäisyydestä on viime vuosina puhuttu paljon. Vapaaehtoistyössä toimiva Helena Karppi muistaa hyvin oman havahtumisensa asialle.

– Kuulin radio-ohjelman, olin silloin vielä työelämässä. Espoolaisen vanhainkodin hoitaja kertoi, että talossa oli vanhuksia, jotka eivät olleet päässeet vuoteen ulos. Resurssit eivät riittäneet ulkoiluttamiseen. Se kuulosti kamalalta. Eläkkeelle jäätyämme päätimme mieheni kanssa tehdä omalta osaltamme jotain.

Vapaaehtoistyön kurssin kautta Karppi on päätynyt arkiystäväksi muutamille vanhuksille. Jonkun kanssa hän on ulkoillut pihapiirissä, ja toisen kanssa hän on lähtenyt seuraksi vaateostoksille ja lääkäriin tai ollut juttuseurana. Yhteydenpitoa on voitu jatkaa, vaikka ulkoilut ovat jääneet vanhuksen kunnon heikentyessä.

– Tärkeintä on, että ollaan yhdessä ja jutellaan. Vaikka olisi tavattu vain kerran pari kuukaudessa, on voitu ihan ystävystyä. Se tuntuu hyvältä, varsinkin kun tietää, että toisen vanhat tuttavat ovat käyneet vähiin tai heitä ei enää lainkaan ole.

– On mielenkiintoista kuunnella ikäihmisten muisteluita lapsuudestaan 90 vuotta sitten. Elämä oli vaatimatonta, puutteita oli, mutta silti kaikki saattoi olla hyvin, pohtii Karppi.

Ulos vanhuksen terveyden ehdoilla

Kun lähtee ulkoilemaan vanhuksen kanssa, pitää muistaa liikkua hänen tahtiinsa, tunnustellen ja kuulostellen hänen jaksamistaan, neuvoo toinen vapaaehtoinen Rea Toro. Hän työskenteli työuransa viimeiset kymmenen vuotta hoitokodissa.

– Ei voi ajatella, että kävellään heti jokin matka, kilometri tai kaksi. Joku voi lähteä liikkeelle innokkaasti, mutta 50 metriä voi olla hänelle pitkä matka. Voi olla viisainta pysyä talon ympärillä. Silloin apuvoimat ja levähdyspaikat ovat lähellä, kertoo kaksi vuotta sitten vapaaehtoiseksi ryhtynyt Toro.

Joku voi lähteä liikkeelle innokkaasti, mutta 50 metriä voi olla hänelle pitkä matka. - Vapaaehtoinen ulkoiluttaja Rea Toro

Hoitokodissa harva asukas käveli niin, että pystyi kiertämään ison salin omin voimin. Apuvälineitä tarvittiin.

– Rollaattorista on sekin hyöty, että siinä pääsee levähtämään. Kun liikutaan pyörätuolin kanssa, voidaan mennä pitkällekin, kunhan vain ulkoiluttaja osaa ja jaksaa työntää tuolia. Jos istuja on 140-kiloinen ja ulkoiluttaja 50-kiloinen, voi tulla vaikeuksia. Vaikka alamäki helpottaa menoa, se on vaarallisempi kuin ylämäki.

Kaikki eivät pysty lähtemään ulos

Lyhyelläkin retkellä voi Toron mukaan tehdä yhdessä havaintoja ja katsella maisemia. Ja jos ei päästä ulos asti, voidaan ehkä vaihtaa maisemia ja maailmoita kirjojen ja lehtien avulla.

– Kaikki eivät halua tai eivät pysty lähtemään ulos. Jotkut pelkäävät niin, etteivät uskalla lähteä ainakaan yksin. He voivat jumittua kotiinsa ja yksinäisyyteensä. Sitä lievittämään tarvitaan niitä, jotka innostavat ja hakevat ulos tai johonkin toimintaan, kerhoon tai piiriin, Toro kertoo.

Hän auttelee liikkumisessa muutamia näkövammaisia.

Vie vanhus ulos -kampanjan ideana on haastaa kenet tahansa – naapuri, tuttava, ystävä, sukulainen – ulkoilemaan vanhuksen kanssa. Ulkoilijoita kahvitetaan seurakunnissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.