null Diakoni Katja Karvinen rohkaisee lähtemään ulos vanhuksen kanssa – kävely virkistää molempia

– Moni vanhus ei uskalla lähteä yksin ulos, sanoo Tapiolan seurakunnan diakoni Katja Karvinen. Valtakunnallista Vie vanhus ulos -päivää vietetään torstaina 5.10.

– Moni vanhus ei uskalla lähteä yksin ulos, sanoo Tapiolan seurakunnan diakoni Katja Karvinen. Valtakunnallista Vie vanhus ulos -päivää vietetään torstaina 5.10.

Ajankohtaista

Diakoni Katja Karvinen rohkaisee lähtemään ulos vanhuksen kanssa – kävely virkistää molempia

Moni ikäihminen kaipaa apua ja seuraa ulkoiluun. Vanhustenviikon merkeissä voi pyytää vaikkapa naapuria yhteiselle kävelylle.

Espoon Tapiolassa vietetään vanhustenviikon merkeissä Vie vanhus ulos -teemapäivää 5.10. Millaista ohjelmaa se sisältää, diakoni Katja Karvinen?

– Teemapäivä sisältää Kimppakävelyn Silkkiniitylle, riksa-ajelua säävarauksella ja pienen pyhiinvaelluksen Tapiolan uurnalehdossa. Lisäksi kirkolla kaksi saa yhden hinnalla keittolounaan täytekakkukahvien kera.

– Halukkaat pääsevät pienelle riksa-ajelulle kirkolta kahvila Valon edestä. Riksamatka on turvallinen, ja monelle se on ollut iloinen elämys. Ajelulle voi lähteä yhdessä esimerkiksi lapsenlapsen kanssa.

Voiko kuka tahansa kutsua esimerkiksi naapurinsa kanssaan ulos?

– Vanhusten ulkoilupäivän tarkoitus on, että ihmiset ottaisivat huomioon ympärillä olevat vanhukset, ovatpa he omia sukulaisia, naapureita tai muita ikäihmisiä viemällä heitä ulkoilemaan. Moni vanhus kaipaa apua ja seuraa ulkoiluun. Kaikki eivät uskalla lähteä yksin ulos.

– Toisten auttaminen tuo tutkitusti onnellisuutta sitä tarjoavalle. Yhdessä ulkoileminen tuottaa iloa ja hyvää mieltä molemmille osapuolille. Lisäksi liikkuminen edistää fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä.

– Rohkaisemme ihmisiä kysymään ystävää tai naapuria lähtemään mukaan seurakunnan tapahtumaan. Seuran tarjoaminen ja lähimmäisen huomioiminen on ilahduttava kädenojennus

Mitä kannattaa huomioida, kun lähtee ulkoilemaan iäkkään henkilön kanssa?

– On tärkeää ottaa huomioon vanhuksen, toiveet, liikuntakyky ja vointi. Kannattaa kävellä sopivalla vauhdilla, valita esteetön reitti ja miettiä levähdyspaikat, mikäli mukana ei ole rollaattoria, johon voi istahtaa. Myös säänmukainen varustus, hyvät kengät, apuvälineet ja mahdolliset lääkkeet on syytä muistaa. Iäkäs on hyvä saattaa ulkoilun päätteeksi turvallisesti kotiin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.