null Virta vie

– Esiintyminen ei jännitä minua, mutta ennen sitä on lievästi sellainen olo, että maa puuttuu jalkojen alta, sanoo Pepe Willberg.

– Esiintyminen ei jännitä minua, mutta ennen sitä on lievästi sellainen olo, että maa puuttuu jalkojen alta, sanoo Pepe Willberg.

Virta vie

Pepe Willbergin suunnitelmat muuttuivat.

Pepe Willberg, 68, oli vähän jo antanut periksi ja siirtymässä suunnitelmaan B, kun yllätys tuli.

– Olin ajatellut, että lopetan uran jossain vaiheessa ilman kultalevyä ja Ruisrockin kautta kulkematta. Kumpikin ajatus meni pieleen viime kesänä. Koko juttu tuntui vähän hämmentävältä tässä elämänvaiheessa.

– Jo Paradise-bändin kanssa teimme hienoja levyjä, joita kuunnellaan yhä – reilut 40 vuotta myöhemmin. Hyvänä esimerkkinä on Aamu.

Se kultalevy tuli lopulta Pepe & Saimaa -albumista.

Muutama vuosi sitten levy-yhtiöstä ehdotettiin Pepelle levytyssopimusta. Artisti sai itse valita laulun, josta lähdettiin liikkeelle.

– Sain kasan demolauluja, joista minun piti plokata sellainen päänavausradiohitti, mutta niissä ei ollut mitään vastaavaa kuin Elämältä kaiken sain.

Pepe valitsi kuitenkin demojen joukosta kaikkein kummallisimman sävellyksen, joka oli Matti Mikkolan Lyhyenä hetkenä.

Siitä tuli Yleisradion aalloilla vuoden 2012 soitetuin kappale. Willbergin ja Mikkolan yhteistyö sai jatkoa, ja tuloksena syntyi Pepen ja Saimaa-orkesterin levy.

Pepe esiintyi julkisesti ensimmäisen kerran raitiovaunussa 1950-luvun alussa, kun hän soitti pahvisella klarinetilla Paimenpoikaa. Kitaraa poika opetteli soittamaan brasilialaisella nylonkielisellä. 16-vuotiaana hän perusti lauttasaarelaiskavereidensa kanssa ensimmäisen bändin, josta tuli Islanders. Pojilla oli hirveä halu saada bändi kasaan, eikä basistiksi pyydetyltä kaverilta muistettu edes kysyä, osaako hän soittaa.

– Kun jonkun piti ruveta laulamaan, niin minä rupesin. Olimme nähneet, että ulkomaalaisten bändien komppikitaristit yleensä laulavat.

Seuraavana tuli Jormas-yhtye ja Saat miehen kyyneliin. Pepe & Paradise syntyi 1960-luvun lopulla ja oli koossa viitisen vuotta. Elämältä kaiken sain ja Aamu ovat tuolta ajalta. Mestarit Areenalla ja Poptenorit ovat viimeisimpiä kokoonpanoja, joissa Pepe on ollut mukana.

– En hirveän paljon ole itse päättänyt, että nyt minä lähden tuohon suuntaan ja teen näin, vaan virta on vienyt mukanaan kaikki nämä vuodet ja vuosikymmenet. Olen päättänyt ainoastaan, mitä lauluja laulan.

Viime aikoina Pepe Willberg on treenannut laulamista muun muassa joulukonserttejaan varten.

– Vähän kismittää, etten ole ruvennut harrastamaan vakavampaa laulua joskus nuorempana, vaikka minulla oli mahtavat mahdollisuudet siihen. Lauloin 20 vuotta sitten oopperajuhlakuorossa kolme kesää.

Pepe on ollut 50 vuotta poppari. Hänellä on popparin tapa ajatella, laulaa ja tuottaa ääntä. Mutta hän pystyy myös tarttumaan erilaisiin haasteisiin.

– Minulla on ollut aavistus siitä, miten niin sanottua oopperaa lauletaan, mutta minulla ei ole ollut faktatietoa, jota olen nyt saanut laulunopettaja Nina Aholalta.

Joulukonserttien ohjelmistosta hänen suosikkinsa on Giulio Caccinin Ave Maria.

– Siinä on kohtia, joista tulee rauhallinen ja ystävällinen fiilis.


Finnair Singers -kuoron joulukonsertti ke 10.12. klo 19 Pyhän Laurin kirkossa. Solistina Pepe Willberg. Vapaa pääsy, ohjelma 15 e.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Evankeliumijuhlilla laulava Pepe Willberg: Uskon, että minulla on hyvät välit Jumalaan ja Jeesukseen

Ajankohtaista

Laulaja esiintyy Helsingissä perjantaina 30.6. järjestettävässä evankelisten valtakunnallisessa kokoontumisessa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.