null Voiko hellettä paeta Herran huoneeseen? – Kirkko ja kaupunki testasi kolmen kirkon lämpötilat

Temppeliaukion kirkossa lämpötila nousi 30 asteeseen.

Temppeliaukion kirkossa lämpötila nousi 30 asteeseen.

Ajankohtaista

Voiko hellettä paeta Herran huoneeseen? – Kirkko ja kaupunki testasi kolmen kirkon lämpötilat

Helle moukaroi heinäkuista Helsinkiä armottomasti. Kuumuutta ei pääse pakoon edes kirkoissa.

Heinäkuun helteet ovat pitäneet Helsingin otteessaan jo päiväkausia. 30 asteen molemmin puolin keikkuvat lämpötilat haittaavat jo luontoa ja terveyttä. Kuumuudelta ei voi karata töissä eikä kotona. Tarjoavatko kirkot pelastuksen auringon korventavalta kosketukselta?

Temppeliaukion kirkossa on perjantaina meneillään kuoroesitys. Laulajat ovat pukeutuneet kokomustiin ja kirkko on väkeä täynnä. Alttarilla palaa muutama kynttilä, joiden liekit lepattavat levottomina vähäisen ilmastoinnin voimasta. Lämpömittari kipuaa 30 asteen tuntumaan.

Kävijöitä Temppeliaukion kirkossa on kuitenkin runsaasti. Suurin osa paikalla olevista on ulkomaalaisia turisteja. Oppaana työskentelevä Mari Nella kertoo, että helteet eivät ole vaikuttaneet kävijämääriin, vaan vierailijoita käy kahdesta kymmeneen tuhanteen joka päivä.

– Sisällä on ollut koko ajan yhtä kuuma kuin nyt, mutta se ei ole vaikuttanut kävijöihin, Nella kertoo.

Helsingin Tuomiokirkossa sai hikoilla 28 asteen lämpötiloissa.

Helsingin Tuomiokirkossa sai hikoilla 28 asteen lämpötiloissa.

Helsingin Tuomiokirkossa tilanne ei ole lämmön osalta juurikaan parempi. Pyöreätorninen kirkko muuttuu varsinaiseksi käristyskupoliksi, kun aurinko paahtaa siihen koko voimallaan. Sekä pihalla että sisällä olevat vierailijat pyyhkivät hikeä otsiltaan.

Kirkossa on paljon kävijöitä helteistä huolimatta.

− kesätyöntekijä Ilona Vanhanen

Työntekijät ovat saaneet nauttia lämmöstä kirkossa. Suntiot naureskelevat, että onneksi saa pitää ylimääräisiä taukoja. Lämpömittari näyttää, että sisällä on 28 astetta.

– Kirkossa on paljon kävijöitä helteistä huolimatta. Töissä on kyllä tosi kuuma, mutta onneksi ilmastointi toimii, toteaa kesätyöntekijänä oleva Ilona Vanhanen.

Kallion kirkko oli testikirkoista viilein alle 28 asteen lämpötilallaan.

Kallion kirkko oli testikirkoista viilein alle 28 asteen lämpötilallaan.

Kallion kirkko ammottaa tyhjillään kesäisenä iltapäivänä. Ilma tuntuu painostavalta ja jopa hieman kostealta. Paikalla ei ole yhtäkään vierailijaa tai työntekijää. Ainoa kirkossa kaikuva ääni on ilmastoinnin lempeä hurina. Aurinkokaan ei paista sisään yhtä polttavasti kuin kahdessa muussa kirkossa. Sisällä on 27,5 astetta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Keittiömystikko: Hei kesä, kiitos tästä! Mutta miten arkeen palataan?

Puheenvuorot

"Haluan olla pieni, vapaa ja kesälomalla", toteaa 6-vuotias kouluunlähdön kynnyksellä ja toiveeseen on helppo yhtyä. Kukapa luopuisi kesästä!
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.