Voiko seurakunta olla yhteiskunnallinen vaikuttaja? – Vaalikeskustelussa Malmilla puhutaan köyhyydestä, yksinäisyydestä ja diakoniasta

Voiko seurakunta olla yhteiskunnallinen vaikuttaja? – Vaalikeskustelussa Malmilla puhutaan köyhyydestä, yksinäisyydestä ja diakoniasta

Malmin kirkolla käydään 24.10. vaalikeskustelu, jonka pohjaksi on kerätty ihmisten ajatuksia diakoniaruokailuissa ja olotilakahviloissa.

Millainen seurakuntavaalikeskustelu Malmin kirkolla järjestetään keskiviikkona 24.10., seurakunnan diakoniajohtaja Elina Leppihalme?

– Seurakuntamme vaaliehdokkaat keskustelevat diakonian kysymyksistä ja pohtivat myös, millaisissa asioissa seurakunta voi ottaa yhteiskunnallisen vaikuttajan roolia. Puhutaan köyhyydestä, eriarvoistumisesta, yksinäisyydestä ja osattomuudesta. Diakoniaruokailuissa ja olotilakahviloissa on kerätty pohjaksi ihmisten ajatuksia näistä teemoista. Illan yksi tavoite on tuoda ajankohtaisia välähdyksiä diakonian kentältä seurakunnan tulevien päättäjien tietoon.

Malmin seurakunta on Helsingin suurin. Paljonko diakoniatyöllä on asiakkaita vuosittain?

– Diakoniatyöntekijät tapaavat ihmisiä vuosittain 4 000–5 000 kertaa. Ruokailuissa ja olotilakahviloissa laskettiin viime vuonna yli 8 000 käyntiä, lahjoitusleivän ja hävikkiruuan jaossa noin 6 700 käyntiä.

Mikä on diakonian vapaaehtoisten rooli?

– Seurakuntalaisten rooli on erityisesti ruokailuissa ja olotilakahviloissa tosi iso. Ihminen kaipaa ennen kaikkea toista ihmistä, toisen ihmisen aikaa. Tässä työntekijäresurssit ovat aina rajalliset. Uutta Malmin seurakunnassa on Rari eli raha-asianeuvonta, jossa vapaaehtoiset ovat mukana asiakkaan talous- ja velkatilanteiden selvittelyssä.

Mikä on muuttunut Malmin diakoniatyössä viime aikoina?

– Diakoniatyöntekijöiden töitä jaettiin tänä syksynä uudestaan siten, että osa työntekijöistä keskittyy taloudelliseen auttamiseen ja osa muuhun keskustelutukeen ja yhteisölliseen työhön. Tehtäviä keskittämällä tavoitellaan parempia mahdollisuuksia suunnata työtä sen mukaan, mitä ympärillä tapahtuu.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi