null ”Piirun verran konservatiivisempaan suuntaan ollaan menossa”, arvioi dosentti Mikko Malkavaara seurakuntavaalien ehdokasasettelua

Seurakuntavaalien äänestys käynnissä Temppeliaukion kirkossa vuonna 2014.

Seurakuntavaalien äänestys käynnissä Temppeliaukion kirkossa vuonna 2014.

Ajankohtaista

”Piirun verran konservatiivisempaan suuntaan ollaan menossa”, arvioi dosentti Mikko Malkavaara seurakuntavaalien ehdokasasettelua

Seurakuntavaalien ehdokasmäärät laskivat monissa muissa suurissa kaupungeissa. Vaaleissa on paljon uusia ehdokkaita.

Seurakuntavaalien ehdokasmäärät laskivat vuoden 2014 vaaleihin verrattuna Espoossa ja Vantaalla ja pysyivät Helsingissä suunnilleen ennallaan. Laskeva trendi on havaittavissa myös valtakunnallisesti, sillä ainakin Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Joensuussa, Oulussa ja Rovaniemellä on ehdokkaita aiempaa vähemmän.

Marraskuussa järjestettävien seurakuntavaalien ehdokasasettelu loppui maanantaina 17. syyskuuta. Näistä jutuista voit lukea tarkemmin, millaisia ihmisiä Espoossa ja Kauniaisissa, Helsingissä ja Vantaalla asettui ehdolle vaaleissa.

Helsingin seurakuntaneuvostoihin on ehdolla 611 ihmistä ja yhteiseen kirkkovaltuustoon ehdolla 407 ihmistä. Espoossa kirkkovaltuustopaikkaa havittelee 231 ehdokasta ja seurakuntaneuvostoihin on ehdolla yhteensä 254 henkeä. Kauniaisten suomalaisessa seurakunnassa ehdokkaita on 20. Vantaalla seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon pyrkii 212 ehdokasta ja seitsemän seurakunnan seurakuntaneuvostoihin 263 ehdokasta.

Nyt kun ehdokasasettelu on valmis, on äänestäjien vuoro päättää.
– Mikko Malkavaara

Uusia ehdokkaita on pääkaupunkiseudulla 69–86 prosenttia

Pääkaupunkiseudun seurakunnissa ei ehdokasasettelussa koettu jymy-yllätyksiä. Yhteistä Espoolle, Helsingille ja Vantaalle on se, että tarjolla on runsaasti uusia ehdokkaita. Vantaalla ehdokkaista uusia on 67 prosenttia, Espoossa noin 80 prosenttia. Helsingissä yhteiseen kirkkovaltuustoon pyrkivistä ehdokkaista 86 prosenttia on uusia.

Ehdokaslistojen määrä pieneni pääkaupunkiseudulla aiempaan verrattuna. Puolueista mukana ovat sosiaalidemokraatit kaikissa kolmessa kaupungissa. Kokoomus on omilla listoillaan Helsingissä ja Espoossa. Espoossa mukana ovat myös perussuomalaiset.

Uudistusmielinen Tulkaa kaikki -liike on mukana kaikissa kolmessa kaupungissa. Espoossa suurin valitsijayhdistys vaaleissa on Yhdessä matkalla, jolla on lista jokaisessa suomenkielisessä seurakunnassa. Sen listoilla on liki puolet suomenkielisten seurakuntien kaikista ehdokkaista. Yhdistyksen keskeisiä teemoja on Raamattuun luottaminen ja seurakuntayhteyteen kutsuminen. Vaaleissa ovat vahvasti mukana myös paikalliset kirkolliset ryhmät.

Vantaalla suuria ryhmiä ovat Sanasta elämään, joka kokoaa ihmisiä eri herätysliikkeistä ja puolueista ja pitää tärkeänä Raamatusta kiinni pitämistä, sekä Kokoava seurakunta, joka on sitoutumaton lista ja ehdokkaina on muun muassa aiemmin kokoomuksen ryhmässä luottamushenkilöinä toimineita.

Vaaleissa päätetään koko kirkon suunnasta

Diakonia-ammattikorkeakoulun yliopettaja, dosentti Mikko Malkavaaran mukaan ehdokasasettelu näyttää pitkälti entisenlaiselta, mutta ”piirun verran konservatiivisempaan suuntaan ollaan menossa”.

– Toisaalta listojen joukossa on jälleen kerran paljon hämäriä listoja, joiden nimien perusteella on vaikea lähteä päättelemään tai arvuuttelemaan, millaiseksi esimerkiksi kirkolliskokouksen tuleva kokoonpano muodostuu. Tässähän ei ole kysymys pelkästään paikallisista vaaleista. Nyt valittavat luottamushenkilöt valitsevat kirkolliskokouksen maallikkoedustajat, joten he vaikuttavat koko kirkon suuntaan, sanoo Malkavaara.

Hänen mukaansa ehdokaslistoissa näkyy jakolinjaa uudistusmielisten ja perinteisemmin ajattelevien välillä ja näillä on omia listojaan. Toisaalta monilla puoluelistoilla on uudistusmielistä väkeä. Pääkaupunkiseudulla kaikki uudistusmieliset eivät tällä kertaa ole kerääntyneet Tulkaa kaikki -liikkeen listoille, vaan heitä on muillakin listoilla.

Todella iso uusien ehdokkaiden määrä voi Malkavaaran mukaan kertoa myös siitä, että osa kaksissa edellisissä vaaleissa mukaan lähteneistä on väsynyt kirkollisen vaikuttamisen hitauteen. Uudet ehdokkaat voivat eri ryhmissä tuoda kuitenkin myös uusia mahdollisuuksia, mutta tämä edellyttää sitä, että luottamushenkilöt tarttuvat rooliinsa strategisina vallankäyttäjinä.

– Nyt kun ehdokasasettelu on valmis, on äänestäjien vuoro päättää. Se, että ehdokkaita ja listoja on nyt vähemmän, ennakoi äänestysprosentin laskua. Käykö niin, on kuitenkin ehdokkaista ja heidän ryhmistään kiinni. Heidän oma aktiivisuutensa voi saada paljon aikaan, korostaa Malkavaara.

Juttua muokattu 19.9. klo 16.30: Tarkennettu Helsingin lukuja 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.