null Helsingissä seurakuntavaalien keskimääräinen ehdokas on viisikymppinen nainen, joka ei tällä hetkellä ole kirkon luottamushenkilö

Äänestäjät jonottivat äänestyspaikalla Temppeliaukion kirkossa viime seurakuntavaaleissa vuonna 2014.

Äänestäjät jonottivat äänestyspaikalla Temppeliaukion kirkossa viime seurakuntavaaleissa vuonna 2014.

Ajankohtaista

Helsingissä seurakuntavaalien keskimääräinen ehdokas on viisikymppinen nainen, joka ei tällä hetkellä ole kirkon luottamushenkilö

Seurakuntavaalien ehdokasmäärät laskivat hieman neljän vuoden takaisista. Nuoria kirkon luottamustehtävät kiinnostavat yhä vain vähän.

Marraskuussa järjestettävien seurakuntavaalien ehdokasasettelu loppui maanantaina 17. syyskuuta.

Helsingin seurakuntaneuvostoihin on ehdolla 619 ihmistä, joiden keski-ikä on 50 vuotta. Alle 30-vuotiaita ehdokkaita on 88 eli noin 14 prosenttia.

Seurakuntaneuvostojen ehdokkaista noin 56 prosenttia (346 ehdokasta) on naisia. Ehdokkaista 29 prosenttia (179 ehdokasta) on tällä hetkellä jonkin seurakuntaneuvoston jäsen ja seitsemän prosenttia (46 ehdokasta) yhteisen kirkkovaltuuston jäsen.

Helsingin yhteiseen kirkkovaltuustoon on ehdolla 412 ihmistä, joiden keski-ikä on 49 vuotta. Alle 30-vuotiaita ehdokkaita on 61 eli noin 15 prosenttia.

Myös yhteisen kirkkovaltuuston ehdokkaista hieman yli puolet (220 ehdokasta eli noin 53 prosenttia) on naisia. Ehdokkaista 20 prosenttia (82 ehdokasta) on tällä hetkellä jonkin seurakuntaneuvoston jäsen ja 13 prosenttia (54 ehdokasta) yhteisen kirkkovaltuuston jäsen.

Nuoria ehdokkuus kiinnostaa vähän

Helsingissä sekä seurakuntaneuvostojen että yhteisen kirkkovaltuuston keskimääräinen ehdokas on siis viisikymppinen nainen, joka ei tällä hetkellä ole kirkon luottamushenkilö.

Alle 30-vuotiaita helsinkiläisiä ehdokkuus seurakuntavaaleissa näyttää edelleen kiinnostavan vähän. Esimerkiksi Espoossa, Vantaalla ja Tampereella alle 30-vuotiaiden suhteellinen määrä on vielä Helsinkiäkin pienempi.

Helsingin ehdokasmäärät ovat suunnilleen aiempien vuosien tasolla, ehdokaslistojen määrä on hieman vähentynyt. Yhteiseen kirkkovaltuustoon on tarjolla nyt 48 ehdokaslistaa, kun niitä neljä vuotta sitten oli 60 Laajimmin listoja on jättänyt uudistushenkinen Tulkaa kaikki -liike, jolla on 11 seurakunnassa ehdokkaita yhteiseen kirkkovaltuustoon. Demari- ja kokoomustaustaisia listoja on neljässä seurakunnassa. Malmin seurakunnassa partiolaisilla on oma listansa ja Paavalin seurakunnassa vihreillä.

Julkkiksiakin ehdolla

Helsingissä tunnettuja ehdokkaita ovat muun muassa entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola ja kokoomuslainen poliitikko Laura Rissanen, jotka ovat ehdolla Töölön seurakunnassa. Tuomiokirkkoseurakunnassa julkkisehdokkaita ovat muusikot Jukka Leppilampi ja Petri Laaksonen, Setan entinen puheenjohtaja ja SKDL:n entinen pääsihteeri Jorma Hentilä sekä niin ikään Setan entinen puheenjohtaja, asianajaja Juha-Pekka Hippi. Oulunkylässä ehdolla on näyttelijä ja suntio Sara Paavolainen. Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä on ehdolla Lauttasaaren seurakunnassa seurakuntaneuvostoon. Entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka on ehdolla Malmin seurakuntaneuvostoon.

Yhteiseen kirkkovaltuustoon valitaan yhteensä 91 jäsentä, joista 81 on suomenkielisistä seurakunnista ja 10 ruotsinkielisistä. Jokaiselle seurakunnalle valitaan seurakuntaneuvosto, johon kuuluu seurakunnan koosta riippuen 12–16 jäsentä. Helsingin seurakuntaneuvostoihin valitaan yhteensä 278 jäsentä, joista 240 kuuluu suomenkielisiin seurakuntiin.


Juttua on päivitetty 20.9. kello 10.53, 12.04 ja 12.57 sekä 21.9. kello 9.45: Lisätty maininta Marianne Heikkilästä ja Jaakko Jonkasta sekä korjattu lukuja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.