null Voileipäkakku palvelee elämänkaaren kaikissa juhlissa kasteesta hautajaisiin – yhden täytteen kakku on helppo valmistaa

Koristelulla voi viestiä juhlavieraille, ­millainen täyte voileipä­kakussa on.

Koristelulla voi viestiä juhlavieraille, ­millainen täyte voileipä­kakussa on.

Hyvä elämä

Voileipäkakku palvelee elämänkaaren kaikissa juhlissa kasteesta hautajaisiin – yhden täytteen kakku on helppo valmistaa

Voileipäkakku on juhlapöydän klassikko 1950-luvulta, ja usein se saa edelleen kinkku- tai kalatäytteen. 

Voileipäkakku on juhlapöytien kestosuosikki. Tätä suolaista klassikkoa syödään niin kaste- ja rippijuhlissa kuin valmistujaisissa, syntymäpäivillä ja hautajaisissa.

Pullahiiren leivontanurkka -blogin ylläpitäjä, reseptisuunnittelija Taru Vihavainen on vuosien varrella laatinut useita voileipäkakun ohjeita.

Voileipäkakun valmistaminen on kohtalaisen helppoa. Ihan hetkessä kakku ei kuitenkaan valmistu.

Voileipäkakun pohjaksi sopii mikä tahansa leipä, jossa ei mielellään ole suuria siemeniä. Vihavaisen lempileipä tähän tarkoitukseen on tumma paahtoleipä, koska se on valmiiksi pehmeää.

– Leikkaan paahtoleivästä reunat ohuesti pois. Reunoista voi tehdä krutonkeja tai ne voi jauhaa korppujauhoksi, Vihavainen kertoo.

Kakun kostukkeena Vihavainen käyttää lihalientä, kasvislientä tai kivennäisvettä, joka on helppo vaihtoehto, koska sitä ei tarvitse keittää. Sitruunavesi sopii hyvin kalakakkuihin. Jotkut kostuttavat voileipäkakkunsa maidolla.

Pehmeä ja maukas täyte

Voileipäkakku saapui suomalaisiin kahvi- ja juhlapöytiin Ruotsista. Ensimmäinen voileipä­kakun ohje ilmestyi Kotiliesi-lehdessä ­vuonna 1956. Viisi vuotta myöhemmin voileipä­kakkua tarjottiin presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Aiemmin juhlavieraille oli tarjottu ­voileipiä.

Ensimmäisissä voileipäkakuissa käytettiin täytteinä erilaisia voipohjaisia tahnoja, kuten juusto-, sinappi- ja persiljavoita. Myös maksamakkara ja kinkusta, makkarasta tai savukalasta tehdyt tahnat olivat suosittuja.

Nykyään täytteeseen käytetään usein kermaa tai tuorejuustoa.

– Niillä täytteestä tulee pehmeämmän makuinen ja maukas, Taru Vihavainen sanoo.

Kermaan tai tuorejuustoon sekoitetaan esimerkiksi kinkkua tai lohta, jotka ovat vuodesta toiseen suosittuja täytteitä. Niiden rinnalle ovat nousseet erilaiset kasvisvaihtoehdot.

Tykkään käyttää koristeena pieniä salaatteja, salaatinversoja ja yrttejä. Pyrin myös siihen, että koristelusta voi päätellä, millainen täyte kakussa on.

Vihavaisen mukaan ihmiset ovat rohkaistuneet yhdistelemään erilaisia makuja. Niinpä täytteeseen saatetaan sekoittaa lisäksi yrttejä, kasviksia tai valkosipulia.

– Yksi omista lempitäytteistäni on tsatsiki-tyyppinen täyte, johon tulee kurkkua, fetajuustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja ja valkosipulia.

Kreikkalaistyylinen täyte sopii valmistettavaksi myös vegaanisena. Tällöin valitaan fetajuuston­kaltainen vegaaninen juusto. Myös muut maitotuotteet korvataan vegaanisilla valmisteilla.

Yleensä voileipäkakku täytetään kahdella eri täytteellä. Täytteet laitetaan vuorotellen eri kerroksiin.

Maukkaan kakun saa aikaiseksi yhdelläkin täytteellä.

– Olen itse ihastunut rullattuihin voileipäkakkuihin. Siihen riittää yksi hyvä täyte, joka on pilkkomalla ja sekoittamalla valmis.

Koristelussa yksinkertainen on kaunista 

Ensimmäisten reseptien mukaan voileipäkakku tuli kuorruttaa täytetahnalla, majoneesilla tai kermavaahdolla. Kakku koristeltiin persiljalla, retiisillä, tomaatilla, kurkulla, kananmunalla, omenalla, keitetyillä luumuilla tai suolakurkulla.

Koristeet aseteltiin voileipäkakulle niin, että jokaisessa leikatussa kakkupalassa oli täsmälleen samanlainen koristelu.

– Nykyään on lähdetty tekemään kauniimpia, raikkaampia ja yksinkertaisempia koristeluja.

– Itse tykkään käyttää koristeena pieniä salaatteja, salaatinversoja ja yrttejä. Pyrin myös siihen, että koristelusta voi päätellä, millainen täyte kakussa on.

Jos täytteessä on kalaa, Vihavainen saattaa koristella kakun kalalla, katkaravuilla tai mädillä. Myös viikunat, tuoreet marjat, kasvikset ja hedelmät tekevät voileipäkakusta kauniin.

Kakun muodolla saa leikkiä!

Voileipäkakun koko kannattaa suhteuttaa siihen, kuinka paljon juhlapöydässä on tarjolla muita suolaisia leivonnaisia.

Yhdestä rullatusta voileipäkakusta tulee noin kahdeksan annosta. Siihen käytetään noin 14 ruispaahtoleipäsiivua. Myös täytteen määrä vaikuttaa annosten määrään.

Taru Vihavainen kannustaa leikittelemään ­voileipäkakun muodolla.

– Voileipäkakun voi tehdä esimerkiksi pyö­reään tai sydämen muotoiseen kakkuvuokaan. Lastenjuhliin kakusta voi tehdä vaikka junan muotoisen.

Kasvis­voileipä­kakku­rulla

Voileipäkakun koristelu vihjaa, millainen täyte kakun sisältä löytyy. 

Voileipäkakun koristelu vihjaa, millainen täyte kakun sisältä löytyy. 

Noin 14 ruispaahtoleipäsiivua

Täyte

200 g kurkkua

1 pieni valkosipulinkynsi

1 pieni paprika

200 g fetajuustoa

200 g ruohosipulituorejuustoa

175 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl vispikermaa

noin ½ tl rouhittua mustapippuria

noin ¾ tl suolaa

Kostutus

noin 1 ½ dl kivennäisvettä

Kuorrute

1 ½ dl vispikermaa

100 g tuorejuustoa

(jauhettua valkopippuria)

(ripaus suolaa)

Koristeluun

salaattia, versoja, fetajuustoa, kurkkua, syötäviä kukkia

1. Leikkaa leivistä ohuesti reunat poisja nosta ne sivuun täytteen valmistamisen ajaksi.

2. Valmista täyte raastamalla pesty kurkku hienoksi raasteeksi. Laita kurkkuraaste siivilään ja ripottele joukkoon noin ½ tl suolaa. Sekoita ja painele kurkkuraastetta, jotta saat siitä ylimääräisen nesteen pois. Pilko paprika pieniksi kuutioksi, painele fetajuusto haarukalla muruksi ja raasta vielä valkosipuli hienoksi raasteeksi.

3. Mittaa tuorejuustot ja kerma kulhoon. Vatkaa ne yhdessä paksuksi vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon kurkkuraaste sekä paprika, fetajuustomuru ja valkosipuli. Mausta vielä rouhitulla mustapippurilla, ja tarvittaessa lisää suolaa.

4. Levitä leivät leivinpaperin päälle 3 ½ leipäsiivua neljän riviin. Katso, että leipäsiivut ovat mahdollisimman tiiviissä riveissä leivinpaperin päällä. Laita leipäsiivut jokaisella rivillä myös hieman lomittain, jotta riveille ei tule selviä saumoja. Kostuta leivät pullasutia apuna käyttäen.

5. Levitä täyte leipien päälle, ja rullaa voileipäkakku leivinpaperin avulla tiiviiksi rullaksi niin, että pitkittäiset saumat leipärivien välissä asettuvat voileipäkakkurullaan poikittain. Pyöräytä leivinpaperin päälle esimerkiksi folio ja kääri se voileipäkakkurullan päälle napakasti. Nosta voileipäkakku jääkaappiin odottelemaan mielellään seuraavaan päivään.

6. Ota folio ja leivinpaperi pois voileipäkakku­rullan ympäriltä ja siirrä se tarjoiluastialle. ­Leikkaa päädyt siisteiksi.

7. Mittaa kulhoon kuorrutteen vispikerma ja ­tuorejuusto paksuksi vaahdoksi sekä lisää valko­pippuria ja suolaa maun mukaan. Levitä kuorrute voileipäkakkurullan päälle, ja koristele kakku haluamallasi tavalla esimerkiksi erilaisilla salaateilla, versoilla, kurkulla, fetajuustolla ja syötävillä kukilla.

Resepti: Taru Vihavainen,  Pullahiiren leivontanurkka

Lähde: Hotelli- ja ravintolamuseon Suomi syö ja juo -sivusto

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Moderni voileipäkakku, raikas raparperijuoma ja hauskat koristeet – hyvät vinkit rippijuhlien järjestämiseen

Hyvä elämä

Ripille pääsy on etappi, jonka vuoksi kannattaa kutsua sukulaiset ja ystävät koolle. Osan tarjoiluista voi valmistaa jo hyvissä ajoin ennen juhlapäivää.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.