null Moderni voileipäkakku, raikas raparperijuoma ja hauskat koristeet – hyvät vinkit rippijuhlien järjestämiseen

Rippijuhlissa astioiden ei tarvitse olla samaa sarjaa, vaan niitä voi pyytää lainaksi tutuilta.

Rippijuhlissa astioiden ei tarvitse olla samaa sarjaa, vaan niitä voi pyytää lainaksi tutuilta.

Hyvä elämä

Moderni voileipäkakku, raikas raparperijuoma ja hauskat koristeet – hyvät vinkit rippijuhlien järjestämiseen

Ripille pääsy on etappi, jonka vuoksi kannattaa kutsua sukulaiset ja ystävät koolle. Osan tarjoiluista voi valmistaa jo hyvissä ajoin ennen juhlapäivää.

Kaste ja konfirmaatio ovat hetkiä, joita kannattaa juhlia. Puuhaa juhlissa aina on, mutta herkullisilla resepteillä, helpoilla koristeluvinkeillä ja hyvällä suunnittelulla pystyy nauttimaan itse juhlapäivästä.

Juhlapäivän tarjoiluja ajatellessa kannattaa aloittaa siitä, kuinka tukevaa ruokaa juhlapäivänä tarvitaan. Mihin aikaan konfirmaatio on? Tuleeko osa vieraista kaukaa ja kuinka pitkä päivä heillä on? Entäs kotiväki, miten pidetään verensokerit ja mieliala hyvällä tolalla? Tulevatko kaikki vieraat juhliin samaan aikaan vai pitkin päivää? Joissakin tapauksissa juhlia on syystä tai toisesta tarpeen viettää eri päivänä kuin konfirmaatio on.

Kun edellä mainitut asiat ovat jotakuinkin selvillä, voi alkaa suunnitella juhlaa tarkemmin. Esimerkiksi Marttojen nettisivuilla on hyvä kooste juhlien järjestämisestä. Netistä löydät myös erilaisia laskureita ruokamäärien, kahvin ja muiden juomien varaamiseen. Rippijuhlissa tarjottavia kuluu todennäköisesti enemmän kuin ylioppilasjuhlissa, joita joillakin vierailla voi olla päivän aikana useampia.

Raikas raparperijuoma maistuu ihanalta kuumana kesäpäivänä ja säilyy jääkaapissa 1–2 viikkoa.

Raikas raparperijuoma maistuu ihanalta kuumana kesäpäivänä ja säilyy jääkaapissa 1–2 viikkoa.

Helppo raparperijuoma

n. 20 annosta (á 2 dl)

4 l vettä

3 l raparperia pilkottuna

2 dl sokeria

2 dl hunajaa

1 sitruunan mehu

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Huuhtele raparperinvarret ja pilko ne esim. kannelliseen muoviämpäriin. Lisää ämpäriin sokeri, hunaja, sitruunan mehu ja kiehuva vesi. Sekoita, kunnes sokeri on sulanut nesteen joukkoon. Anna juoman tekeytyä kylmässä vähintään vuorokausi, mieluiten 2–3 vuorokautta.

2. Siivilöi valmis juoma kannuun ja tarjoa joko sellaisenaan tai esim. ruusulimulla tai kuohuviinillä jatkettuna.

Trendikäs alkoholiton mocktail syntyy helposti: täytä lasi puolilleen raparperijuomalla. Hienonna joukkoon noin ruokalusikallinen tuoretta minttua ja purista yhdestä limetinlohkosta irtoava mehu lasiin. Lisää jäitä ja täytä lasi kivennäisvedellä tai sitruuna­limonadilla.

 

Vinkki: Raparperijuomaa voi maustaa jo tekovaiheessa esim. raastamalla joukkoon pari ruokalusikallista tuoretta inkivääriä, tai hienontamalla mukaan 2–3 ­sitruunaruohoa.

 

Uuden ajan voileipä­kakku on reilusti vege niin sisältä kuin päältäkin ja kätkee sisäänsä välimerellisiä makuja.

Uuden ajan voileipä­kakku on reilusti vege niin sisältä kuin päältäkin ja kätkee sisäänsä välimerellisiä makuja.

Kasvisvoileipäkakku

10–12 annosta

 

fetatsatsiki

½ kurkkua

½ tl suolaa

2 dl turkkilaista jogurttia

2 valkosipulinkynttä

1 rkl hienonnettua minttua

100 g fetajuustoa murusina

mustapippuria

hernetäyte

1 prk kikherneitä (230 g, esim. Pirkka)

200 g pakasteherneitä sulatet­tuna

2 rkl tahinia

2 rkl sitruunamehua

½ dl oliiviöljyä

½ tl suolaa

1 tl juustokuminaa

kostutus

2 dl kasvislientä

kuorrutus

300 g maustamatonta tuore­juustoa (esim. Philadelphia)

1 dl turkkilaista jogurttia

koristelu

rucolaa, kurkkua, kirsikka­tomaatteja, ­kevätsipulia ja ­tuoreita ­yrttejä

lisäksi

12 viipaletta paahtoleipää

1. Raasta kurkku ja sekoita suola raasteen joukkoon. Anna kurkkuraasteen itkettyä noin 15 minuuttia. Puristele kurkusta kaikki irtoava neste pois esim. siivilää vasten painelemalla. Hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kurkkuraasteen joukkoon valkosipuli, jogurtti ja minttu. Murustele joukkoon feta.

2. Huuhtele kikherneet siivilässä kylmällä vedellä. Valuta huolellisesti. Laita kaikki hernetäytteen aineet joko sauvasekoittimen kulhoon tai tehosekoittimeen. Anna käydä tasaiseksi.

3. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois. Levitä neljä viipaletta tarjoiluvadille vieri viereen neliöksi. Kostuta leipiä kasvisliemellä ja lusikoi hernetäyte leiville. Levitä täytteen päälle uusii kerros leipiä ja kostuta. Lusikoi fetatsatsiki leiville. Levitä tsatsikin päälle vielä yksi kerros leipiä. Kostuta myös päällimmäiset leivät.

4. Sekoita kulhossa kuorrutuksen aineet. Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille. Vuoraa kakun reunat ja pinta rucolalla. Koristele pinta kurkkuviipaleilla, kirsikkatomaateilla, kevätsipulilla ja tuoreilla yrteillä.

Vinkki: Kokoa kakku jo hyvissä ajoin, 1-2 päivää ennen juhlia, ja jätä vain koristelu juhlapäivään.

Kalkkunapiirakkaan tulevia pohjia voi paistaa valmiiksi jo vaikka kolme päivää ennen juhlia, ja säilyttää jääkaapissa kevyesti pinottuina. Kalkkunatäytteen voi myös tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi rasiaan pakattuna.

Kalkkunapiirakkaan tulevia pohjia voi paistaa valmiiksi jo vaikka kolme päivää ennen juhlia, ja säilyttää jääkaapissa kevyesti pinottuina. Kalkkunatäytteen voi myös tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi rasiaan pakattuna.

Kalkkunapiirakka

10–12 annosta

 

pohja

125 g voita

1 ½ dl vehnäjauhoja

1 ½ dl grahamjauhoja

1 rkl vettä

ripaus suolaa

lisäksi

1 pss kuivattuja herneitä

täyte

200 g savukalkkuna­leikkelettä

1 ½ dl kermaviiliä

1 ½ dl piparjuurituorejuustoa

1 rkl hienonnettua ruohosipulia

pinnalle

n. 3 dl salaattipinaattia ja/tai versoja (esim. rucolan)

4 vihreää parsaa

2 nektariinia

basilikaöljy

½ ruukkua basilikaa

2 tl omenaviinietikkaa

2 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa ja rouhittua musta­pippuria

 

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa noin 25 cm halkaisijaltaan oleva piirakkavuoka leivinpaperilla. Sekoita kulhossa kaikki pohjan aineet nopeasti taikinaksi. Painele taikina jauhoja apuna käyttäen vuoan pohjalle ja reunoille. Laita noin piirakkavuoan halkaisijan kokoinen leivinpaperi taikinan päälle ja täytä vuoka joko kuivatuilla herneillä tai tarkoitukseen myytävillä paistokuulilla estämään piirakan reunojen vajoamista. Kypsennä pohjaa kuumassa uunissa noin 35–40 minuuttia. Anna jäähtyä ja poista sitten leivinpaperi herneineen.

2. Hienonna kalkkuna veitsellä. Sekoita kulhossa kaikki täytteen aineet tasaiseksi massaksi. Siirrä paistettu pohja varovasti piirakkavuoasta leivinpaperia apuna käyttäen tarjoiluvadille. Lusikoi täyte pohjalle. Levitä pinaattia ja/tai versoja täytteen päälle. Vedä kuorimaveitsellä parsoista ohuita, pitkiä lastuja piirakan päälle. Viipaloi nektariinit ja lisää piirakkaan.

3. Mittaa kaikki basilikaöljyn aineet sauvasekoittimen kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Pirskottele basilikaöljy valmiin piirakan pinnalle tai tarjoa erikseen.

Vinkki: Kalkkunan sijaan täytteeseen voi laittaa 200 g lämminsavulohta.

Salaattiveneiden täytteenä oleva vegaaninen majoneesi on paitsi hyvää, myös superhelppo tehdä.

Salaattiveneiden täytteenä oleva vegaaninen majoneesi on paitsi hyvää, myös superhelppo tehdä.

Salaattiveneet

n. 16 kpl

 

vegaaninen majoneesi

1 dl soijajuomaa

2 tl sinappia

1 tl valkoviinietikkaa

½ tl suolaa

1 tl savupaprikajauhetta

2 dl rypsiöljyä

 

marinoitu fenkoli

1 (isohko) fenkoli

1 dl öljyä

2 rkl sitruunan mehua

1 rkl hunajaa

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

lisäksi

2 sikurisalaattia

koristelu

retiisisiivuja, rouhittua pistaasipähkinää, syötäviä pikkukukkia

 

1. Mittaa soijajuoma, sinappi, etikka ja mausteet sauva­sekoittimen kulhoon. Käynnistä sauvasekoitin ja lisää ­öljy ohuena nauhana.

2. Tee esim. juustohöylällä fenkolista ohuita lastuja. Sekoita kulhossa öljy, sitruunan mehu, hunaja ja mausteet, ja lisää joukkoon fenkolilastut. Anna marinoitua vähintään tunti, mieluiten seuraavaan päivään.

3. Leikkaa sikurisalaateista kanta pois ja irrottele lehdet varovasti tarjoiluvadille. Lusikoi lehdille majoneesia ja marinoitua fenkolia. Viimeistele salaattiveneet retiisin siivuilla, rouhitulla pistaasilla ja syötävillä pikkukukilla.

Vinkki: Sikurisalaatin tilalla voi kokeilla myös sydänsalaattia.

Suklaa-kinuskipalat voi huoletta leipoa hyvissä ajoin, noin 2–3 päivää ennen tarjoilua. Säilytä vuokaa jääkaapissa kelmulla peitettynä, kokonaisena ja ilman koristeita. Tarjoilua varten tuhdin leivonnaisen voi leikata pari suupalan kokoisiksi neliöiksi.

Suklaa-kinuskipalat voi huoletta leipoa hyvissä ajoin, noin 2–3 päivää ennen tarjoilua. Säilytä vuokaa jääkaapissa kelmulla peitettynä, kokonaisena ja ilman koristeita. Tarjoilua varten tuhdin leivonnaisen voi leikata pari suupalan kokoisiksi neliöiksi.

Suklaa-kinuskipalat

24 palaa

 

200 g tummaa suklaata

200 g voita

2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

5 munaa

1 ¾ dl vehnäjauhoja

¾ dl kaakaojauhetta

½ prk valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa

voita ja korppujauhoja kakkuvuokaan

koristeluun

½ prk valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa

mansikoita

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota n. 20 x 30 cm kokoinen vuoka.

2. Sulata suklaa ja voi joko mikroaaltouunissa tai kattilassa vesihauteessa. Sekoita sähkövatkaimella sokeri, vaniljasokeri ja munat suklaa-voiseokseen. Yhdistä jauhot ja kaakaojauhe. Siivilöi jauhoseos taikinaan ja sekoita. Kaada taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Lusikoi puolikas purkki kondensoitua maitoa taikinan päälle nokareiksi. Sekoita lusikalla kevyin vedoin niin, että kondensoitu maito muodostaa marmorimaisia kuvioita taikinan pinnalle. Kypsennä uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Leivonnainen saa jäädä kostean meheväksi. Anna jäähtyä.

3. Raidoita leivonnaisen pinta lopulla kondensoidulla maidolla, leikkaa levy paloiksi ja levitä paloille mansikkaviipaleita

Vinkki: Koristeeksi kelpaavia pikkukukkia löytyy vaikka omasta pihasta. Turvallisia ovat orvokki, syreeni, kehäkukka, krassi, kurkkuyrtin kukka ja ruiskaunokki. Myös kaupoista löytyy jonkin verran syötäväksi tarkoitettuja kukkia.

Kukat saa osaksi juhlakattausta, kun kerää erilaisia pulloja, ehkä myös kapeita karahveja, ja asettaa niihin erilaisia vihreitä: oksia, köynnöksiä, heiniä, viherkasvin lehtiä, loppukesästä vaikka tillin varsia!

Kukat saa osaksi juhlakattausta, kun kerää erilaisia pulloja, ehkä myös kapeita karahveja, ja asettaa niihin erilaisia vihreitä: oksia, köynnöksiä, heiniä, viherkasvin lehtiä, loppukesästä vaikka tillin varsia!

Vadelma-sitruunakakku kruunaa tarjoilupöydän.

Vadelma-sitruunakakku kruunaa tarjoilupöydän.

Vadelma-sitruunakakku

10–12 palaa

 

pohja

4 munaa

2 dl sokeria

1 ½ dl vehnäjauhoja

½ dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ (luomu-)sitruunan kuori raastettuna

voita ja korppujauhoja kakkuvuokaan

täyte

3 dl vadelmia

1 prk mascarpone-juustoa (250g)

1 rkl sitruunamehua

½ dl sokeria

1 dl vispikermaa

kostutus

1 ½ dl sitruunalimonadia

kuorrutus

3 dl vispikermaa

2 rkl lemon curd -sitruunatahnaa (+ pari tippaa keltaista elintarvike­väriä, esim. Dr Oetker)

koristelu

2 rkl lemon curd -tahnaa (+ tippa keltaista elintarvike­väriä)

n. 2 dl vadelmia

syötäviä pikkukukkia

sitruunan kuorisuikaleita

 

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota noin 22–24 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä kakkuvuoka. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Siivilöi kuivat aineet muna-sokerivaahtoon. Lisää vaahtoon myös raastettu sitruunan kuori ja sekoita taikina tasaiseksi varovaisesti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin keskitasolla noin 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kakku on kypsä, kun taikinaa ei enää tartu tikkuun. Anna kakun jäähtyä hetki ennen kumoamista.

2. Sekoita kulhossa täytteen vadelmat, mascarpone, sitruunamehu ja sokeri tasaiseksi. Vatkaa kerma vaahdoksi lisää nostellen täytteeseen. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alin kerros ja lusikoi sille puolet täytteestä. Laita kakkupohja täytteen päälle, kostuta ja lusikoi loppu täyte pohjalle. Laita viimeinen kakkulevy kanneksi ja kostuta myös se.

3. Vatkaa kuorrutteen kerma vaahdoksi. Notkista sitruunatahna lusikalla sekoittaen, ennen kermavaahdon joukkoon lisäämistä. Värjää halutessasi kuorrutus vaalean keltaiseksi muutamalla tipalla geelimäistä elintarvikeväriä. Levitä kuorrutus kauttaaltaan kakun päälle ja reunoille.

4. Koristele kakku muutamalla lusikallisella sitruunatahnaa, vadelmilla, kukilla ja sitruunankuorisuikaleilla.

Vinkki: Jaksota kakun leipominen kolmelle päivälle. Tee ensimmäisenä päivänä pohja. Täytä ja kostuta kakku toisena päivänä ja jätä kuorrutus ja koristelu juhlapäivään. Vadelmat voi halutessaan paseerata eli poistaa siemenet painamalla vadelmia tiheää siivilää vasten.

Koristeita kastekuvista

Rippijuhlien koristeluja ei tarvitse lähteä kaupasta etsimään. Juhlan luonteeseen kuuluu kasteen muisteleminen, joten voit ottaa esiin nuoren kastekuvat. Jos ne ovat albumissa, sitä on mukava juhlassa selailla, paikalla kun todennäköisesti on samaa väkeä kuin kastejuhlassa.

Jos jostain syystä kaikki eivät ole nyt mukana, muistelu tuo puuttuvatkin paikalle.

Voit myös ottaa kuvista erikokoisia kopioita (mustavalkoiset ovat aika tyylikkäitä ja sopivat miljööseen kuin miljööseen), liimata niitä kartonginpaloille ja tehdä niistä koristenauhan niineen tai muuhun rouheaan lankaan. Ripusta koristenauha vaikka eteiseen toivottamaan vieraat tervetulleiksi, tai mille tahansa sopivalle seinälle luomaan juhlatunnelmaa. Pöytäkoristeessa pienehkö kopio kastekuvasta on liimattu tukevalle kartongille, joka taas on sivuilta ja yläreunasta liimattu toiselle kartongille. Näin syntyneeseen taskuun on alareunasta pujotettu puutikku (esimerkiksi itämaisen ruoan syömiseen tarkoitettu). Kuva on kuin yksi kukka muiden joukossa.

Kastekuvista syntyy hauskoja koristeita.

Kastekuvista syntyy hauskoja koristeita.

Juhlapäivä matkalla aikuisuuteen

Rippikoulu konfirmaatioineen on tärkeä etappi nuoren elämässä. Ja on se tärkeä virstanpylväs myös vanhemmille.

Kirkkoon liitytään kasteessa. Luterilaisessa kirkossa samoin kuin katolisessa, ortodoksisessa ja anglikaanikirkossa on tapana kastaa jo pienet lapset.

Jotkut kritisoivat tällaista tapaa. He ajattelevat, että lasta ei pitäisi liittää kirkkoon ennen kuin hän voi itse muodostaa mielipiteensä siitä, haluaako hän kuulua kristittyjen joukkoon vai ei.

Vanhemmuuteen kuuluu paljon lapsen puolesta päättämistä. Myös se, että lasta ei liitetä kirkkoon, on vanhempien päätös, ei lapsen oma.

Koska kastettava vauva ei voi ottaa kantaa kristinuskoon, vanhemmat ja kummit tekevät sen ristiäisissä hänen puolestaan.

Rippikoulussa nuori perehtyy kristinuskoon ja kirkkoon. Rippikoulun päätteeksi pidettävässä konfirmaatiossa nuori vastaa itse kysymykseen, johon hänen vanhempansa ja kumminsa viisitoista vuotta aikaisemmin vastasivat hänen puolestaan: Tahdotko Jumalan armon avulla osoittaa tämän uskon elämässäsi?

Latinan sana confirmatio merkitsee vahvistamista. Konfirmaatiossa nuori vahvistaa päätöksen, jonka toiset ovat hänen puolestaan tehneet. Nimitys viittaa myös tukeen, jota kirkko on valmis nuorelle tarjoamaan.

Yhä useammin rippikoulun käy myös nuoria, joita ei ole kastettu pienenä. Mikäli he haluavat liittyä kirkkoon, heidät kastetaan ennen konfirmaatiota.

Joskus joku tulee rippikoulun suoritet­tuaan siihen tulokseen, että kirkko ja kristinusko eivät olekaan hänen juttunsa. Silloin hän ei osallistu konfirmaatioon. Nuoren päätöstä pitää silloinkin kunnioittaa – ja juhlia käytyä rippikoulua.

Jaakko Heinimäki

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Leivokset maistuvat yhä paremmin kahviloissa – nunnilla ja munkeilla on sormensa herkkujen historiassa

Hyvä elämä

Nykyään leivoksissa muodikkaat pistaasit, mantelit, granaattiomenat, ruusuvesi ja appelsiininkukkavesi ovat Lähi-idän alueilta tuttuja muinaisia makuja.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.