null ”Lapset pystyvät esittämään vaativaakin musiikkia”, sanoo vuoden nuorisokuoroksi valitun CandoMinin johtaja Viena Kangas

CandoMini-kuoro esittää Viena Kankaan johdolla klassista musiikkia moniäänisesti ilman säestystä.

CandoMini-kuoro esittää Viena Kankaan johdolla klassista musiikkia moniäänisesti ilman säestystä.

Ajankohtaista

”Lapset pystyvät esittämään vaativaakin musiikkia”, sanoo vuoden nuorisokuoroksi valitun CandoMinin johtaja Viena Kangas

Ulkomaillakin menestynyt espoolainen lapsikuoro panostaa tasokkaan laulamisen lisäksi läsnäoloon ja heittäytymiseen. Kuorotaipaleen voi aloittaa jo kuusivuotiaana.

CandoMiniä johtava Viena Kangas voi olla tyytyväinen kuoron syksyyn. Yle valitsi CandoMinin vuoden nuorisokuoroksi, ja nyt kuoro on julkaissut joululevyn nimeltä Tuike.

– Se on samalla kuoron ensimmäinen kokopitkä albumi. Ajattelimme, että joululevyllä olisi paremmin menekkiä kuin tavallisella levyllä.

Joulu on ollut CandoMinin kuusivuotisella taipaleella aina tärkeää aikaa. Kuoro on tehnyt alusta lähtien joulukonsertteja, ja niitä on tarjolla tänäkin vuonna.

Olarin kirkossa äänitetty levy koostuu perinteisistä joululauluista, joihin kuuluvat Martti Helan Hiljainen joululaulu ja Heino Kasken Mökit nukkuu lumiset. Lisäksi kahdesta tutusta joululaulusta, Sylvian joululaulu ja Kuului laulu enkelten, tilattiin uudet sovitukset Miikka Lehtoaholta.

– Levyllä on mukana myös norjalaisen Ola Gjeilon säveltämä Northern Light. Se ei ole varsinaisesti joululaulu, mutta sopii pohjoisen valoa henkivänä Tuike-kokonaisuuteen, Kangas kertoo.

Lapsille sopii vaativakin musiikki

CandoMini-kuoro on kasvanut vuosien mittaan 30-henkiseksi. Kuorolaiset ovat 10–17-vuotiaita. Kuoroa on sen perustamisesta lähtien johtanut musiikkipedagogi Viena Kangas.

– Olen itse mukana aikuisten Candomino-kuorossa, ja yhdessä illanvietossa tuli ajatus lapsikuorosta. Innostuin ideasta, koska opintonikin olivat tuolloin loppusuoralla.

CandoMini esittää klassista musiikkia a cappella -tyylillä, ilman säestystä. Ohjelmisto sisältää esimerkiksi virolaisten Arvo Pärtin ja Veljo Tormisin sekä suomalaisten Einojuhani Rautavaaran ja Pekka Kostiaisen säveltämää musiikkia.

Vanhemmat laulajat pystyvät tukemaan nuorempia äänellisesti.

Kankaan mielestä lapset pystyvät esittämään moniäänisesti vaativaakin musiikkia, vaikka onkin otettava huomioon heidän äänelliset rajansa. Vanhemmat laulajat myös pystyvät tukemaan nuorempia äänellisesti.

Kuorolla on nykyään kaksi valmennusryhmää, yksi 6–9-vuotiaille ja toinen 9–13-vuotiaille. Kuorotaipaleen voi siis aloittaa jo kuusivuotiaana ja jatkaa siitä CandoMinin kautta Candominoon.

– Meillä on muutama kuorolainen, jotka ovat olleet mukana CandoMinissä alusta lähtien ja kasvaneet ala-asteikäisistä lukiolaisiksi, Kangas toteaa.

Menestys tuntuu hämmentävältä

Nuoresta iästään huolimatta on kuoro saanut nauttia jo melkoista menestystä. Se on palkittu kuorokilpailuissa ja festivaaleilla sekä kotimaassa että ulkomailla.

– Se on tuntunut suorastaan hämmentävältä. Varsinkin vuosi sitten tullut voitto Venetsian Claudio Monteverdi -kuorokilpailussa oli iso yllätys. Mukana oli kuitenkin 12 kovatasoista kuoroa eri puolilta maailmaa, Viena Kangas sanoo.

Hän arvelee kuoron menestykseen vaikuttavan osaltaan se, että siinä on panostettu laadukkaan laulamisen lisäksi läsnäoloon ja heittäytymiseen.

– Yleisö voi kokea erityisenä elämyksenä sen, kun kuorolaiset näyttävät nauttivan laulamisesta joka solullaan. Tarjolla on siis peruslaulamisen lisäksi jotain extraa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Laulamisen riemu täyttää Tapiolan kirkon lapsikuorojen yhteiskonsertissa

Ajankohtaista

Sadan laulajan lastenkonsertti nostaa esille Espoon seurakuntien lapsikuorot.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.