null Vuoden papiksi valittiin saamelainen Erva Niittyvuopio – valintaa juhli hänen kanssaan 700 muuta pappia

Vuoden papiksi valittiin saamelainen Erva Niittyvuopio.

Vuoden papiksi valittiin saamelainen Erva Niittyvuopio.

Ajankohtaista

Vuoden papiksi valittiin saamelainen Erva Niittyvuopio – valintaa juhli hänen kanssaan 700 muuta pappia

Pappisliiton hallitus valitsi vuoden papiksi saamelaistyön sihteerin Erva Niittyvuopion Oulusta. Valinta julkistettiin Pappisliiton satavuotisjuhlassa Helsingissä.

Pappisliitto juhlii sadannen toimintavuotensa täyttymistä Helsingissä 3.–4.10.2018 järjestettävillä Papiston päivillä, joille saapuu noin 700 pappia ja kutsuvierasta.

Finlandia-talossa pidettävillä päivillä oli keskiviikkona juhlahetki. Helsingissä sisällissodan alla 14.1.1918 perustetun evankelis-luterilaisen kirkon pappien ammattijärjestön hallitus julkisti valintansa tämän vuoden papiksi. Hän on saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio Oulusta.

Valinnan perusteluissa todetaan, että Niittyvuopio on tehnyt työssään saamelaisuutta näkyväksi kirkossa. Hän on toiminut yhteistyössä saamelaisten vaikuttajien kanssa myös saamelaisalueen ulkopuolella. Tärkeä rooli hänellä on ollut Barentsin alueen saamelaisten kirkollisten yhteyksien hoitamisessa.

Saamelaistyön sihteerin keskeisiä tehtäviä ovat saamelaisten kirkollisen työn ja erilaisten hankkeiden koordinointi.

– Antoisinta tässä työssä on ehdottomasti lasten ja nuorten kanssa työskentely omalla äidinkielellä, Niittyvuopio kertoo.

Saamenkielisestä messusta iloitsen suunnattomasti.

– Erva Niittyvuopio

– Saamenkielisestä messusta iloitsen suunnattomasti. Siinä on vahvasti sydän mukana, kun saa kuulla Jumalan sanaa omalla äidinkielellään ja laulaa omalla kielellään meille rakkaita virsiä, hän jatkaa.

Niittyvuopion vastuulla ovat saamelaisten ekumeeniset kirkkopäivät, saamenkielisistä kirkollisista kirjoista ja materiaalista huolehtiminen sekä osallistuminen saamelaisen kirkollisen työn toteutukseen erityisesti saamelaisalueen ulkopuolella.

– Saamelaistyö elää muuttuvassa ajassa, kuten kirkon työ muuallakin. Ihmisten tavoittaminen on haasteellista ja tällä hetkellä työ on yhä enemmän suuntautunut verkkoon, jolloin saamenkielinen materiaali on helposti kaikkien tavoitettavissa, hän sanoo.

Niittyvuopio on kotoisin Utsjoen kunnasta Karigasniemen kylästä. Hänen äidinkielensä on pohjoissaame. Ennen pappisuraansa Niittyvuopio on suorittanut muun muassa poronhoitajan ammattitutkinnon ja toiminut poronhoitajana kotipaliskuntansa Paistunturin alueella. Teologian maisteriksi hän on valmistunut Helsingin yliopistosta 2005 ja vihitty samana vuonna papiksi Kuopiossa.

Vihkimyksen jälkeen hän työskenteli muutaman vuoden Kajaanin seurakuntapastorina ja Oulun hiippakunnan kuurojenpappina. Vuonna 2008 hänet valittiin saamelaistyön sihteeriksi.

Niittyvuopio on toiminut myös Saamenradion hartausohjelmien vastaavana toimittajana YLE:ssä vuodesta 2005 lähtien. Hän on vaikuttanut merkittävästi saamenkielisen kirkollisen kirjallisuuden ja materiaalin julkaisemiseen. Hän on kehittänyt merkittävästi myös saamenkielistä rippikoulua.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Solekko tulla! – Helsingissä järjestetään toista kertaa meänkielinen messu

Ajankohtaista Hengellisyys

Haagan seurakunnassa työskentelevän papin Satu Kreivi-Palosaaren juuret ovat tukevasti Pellossa. Omalla kielellä kuultu Jumalan sana koskettaa aivan erityisellä tavalla.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.