null Vuosi ulkomailla toi rohkeutta

Vuosi Australiassa opetti Sofia Tarkkasella sen, ettei yksinolokaan ole pelottavaa.

Vuosi Australiassa opetti Sofia Tarkkasella sen, ettei yksinolokaan ole pelottavaa.

Vuosi ulkomailla toi rohkeutta

The Voice of Finland -kilpailusta tuttu Sofia Tarkkanen oli opiskelijavaihdossa Australiassa.

Sofia Tarkkanen oli ystäviensä kanssa kahvilla Australiaan menoa edeltävänä iltana. Vaihto-opiskelijaksi lähteminen ahdisti, vaikka Sofia oli haaveillut siitä pitkään. Hän vakuutti itsellensä, että vuosi ulkomailla tekisi hyvää.

Sofia lähti matkaan vuoden 2012 tammikuussa. Lähtöön liittynyt ahdistus hävisi perillä Melbournessa, missä olivat vastassa kuuma kesä ja vieraan maan tuoksu.

– Kun uskalsi lähteä kerran, voi lähteä uudelleen. Enää ei ole pelkoja, jotka estäisivät toteuttamasta haaveita, Sofia sanoo nyt.

Aluksi Sofia koki olonsa Australiassa yksinäiseksi, vaikka sai kavereita muista vaihto-opiskelijoista. Sofian oli vaikea ymmärtää australialaisten puhumaa englantia, ja hänen piti löytää asunto. Sofia päätyi asumaan ensimmäiset puoli vuotta talossa, jonka hän jakoi viiden muun vaihto-opiskelijan kanssa. Talossa oli kylmä, vuokra oli korkea ja sänkynä oli pelkkä patja. Sähköäkään ei aluksi ollut. Onneksi kitara oli mukana. Kynttilän valossa saattoi soittaa ja laulaa yhdessä muiden kanssa.

Kotimaassa Sofia opiskeli musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa. Melbournelaisessa yliopistossa hän opiskeli viulunsoittoa. Opettaja kysyi, mitä Sofia haluaisi oppia. 4-vuotiaasta saakka viulua soittanut Sofia halusi oppia soittamaan Sibeliuksen viulukonserton ensimmäisen osan. Sen hän myös esitti vaihto-opiskelijavuotensa lopulla.

– Minulla ei ole koskaan ollut niin hyvää opettajaa kuin silloin, Sofia kertoo.

Facebook-päivityksistä huomasi, että niitä kirjoitti aiempaa iloisempi, huoleton ja vapaa Sofia. Australiassa ollessaan Sofia myös kiinnitti ulkonäköönsä aiempaa vähemmän huomiota.

– Kuljin paljon samassa hupparissa. Siellä minulla oli kaveripiiri, jossa ei oltu kiinnostuneita siitä, mitä kenelläkin oli päällä. Eikä minulla edes olisi ollut varaa shoppailla.

Vaihto-opiskeluvuoden aikana romanialainen ystävä houkutteli Sofian liftaamaan kanssaan Uuteen-Seelantiin. Sofia matkusti myös Australian Great Ocean Roadia pitkin, jossa saattoi ihailla jyrkkiä kallioita ja turkoosia merta.

Kun paluupäivä koitti, Sofialla nousivat kyyneleet silmiin. Hän ei matkustanut suoraan Suomeen vaan lomaili ensin yksin Thaimaassa.

– Yksi vaihtarivuoteni suurimpia opetuksia oli, että yksinolo ei ole pelottavaa, Sofia kertoo.

Australiassa ollessaan Sofia kaipasi Suomesta ystäviä, perhettään ja Luukin luontopolkua, jolla Askistossa kasvanut Sofia käy silloin tällöin lenkkeilemässä.

Vaihto-opiskeluvuoden aikana kerätty rohkeus saattoi auttaa Sofiaa hakemaan The Voice of Finland -kilpailuun, johon osallistumista hän oli aiemminkin miettinyt. Musiikin maisteriksi valmistunut Sofia putosi kilpailussa semifinaalivaiheessa. 28-vuotias Sofia asuu nyt poikaystävänsä kanssa Vallilassa ja toivoo musiikista ammattia itsellensä. Saattaa olla, että Sofia lähtee ensi syksynä taas ulkomaille, Australiaan tai Pohjois-Amerikkaan.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: