null ”Jos maailmassa elettäisiin noin, kriisinhallintajoukkoja ei tarvittaisi” – YK:n päivän jumalanpalvelus huokuu vahvaa rauhantahtoa

Toimittaja ja rovasti Jussi Rytkönen on työskennellyt rauhanturvaajien pappina Libanonissa.

Toimittaja ja rovasti Jussi Rytkönen on työskennellyt rauhanturvaajien pappina Libanonissa.

”Jos maailmassa elettäisiin noin, kriisinhallintajoukkoja ei tarvittaisi” – YK:n päivän jumalanpalvelus huokuu vahvaa rauhantahtoa

Kirkko on läsnä siellä, missä sen jäsenetkin palvelevat – myös sotatoimi- ja kriisialueilla, sanoo rauhanturvaajien pappina toiminut Jussi Rytkönen.

Toimittaja ja rovasti Jussi Rytkönen, olet toiminut rauhanturvaajien pappina Libanonissa kaksi eri kertaa. Mikä on vetänyt sinut tähän tehtävään?

– Rauhanturva- eli kriisinhallintatehtävissä pappi pääsee elämään seurakuntansa keskellä aivan eri tavalla kuin normaalissa seurakuntatyössä. Näissä tehtävissä voi myös kokea sellaista toveruutta, jota ei kovin monessa muussa paikassa ole tarjolla.

Syntiin langenneessa maailmassa tuo tavoite on ikävä kyllä epärealistinen.

Sinut on kutsuttu puhumaan jumalanpalveluksessa, joka pidetään YK:n päivänä 24.10. Mistä aiot puhua?

– Päivän teksti on kirjeestä roomalaisille. Nämä pari jaetta ovat olleet mielessäni, kun olen märehtinyt puheen juuria: ”Älkää maksako kenellekään pahaa pahalla, vaan pyrkikää siihen, mikä on hyvää kaikkien silmissä. Jos on mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa.” Jos maailmassa elettäisiin noin, kriisinhallintajoukkoja ei tarvittaisi.

Yhdistyneet kansakunnat (YK) perustettiin vuonna 1945. Järjestön tavoitteena on luoda maailma, jossa ihmiset eläisivät ilman sodan ja väkivallan uhkaa. ­Onko tämä tavoite mielestäsi mahdollinen?

– Syntiin langenneessa maailmassa tuo tavoite on ikävä kyllä epärealistinen. Silti siihen pitää pyrkiä, myös kriisinhallintatehtävissä ase kädessä. Aika ristiriitaista, eikö vain? Väkivallan ja sodan uhkia ei voida maailmasta eliminoida, mutta niitä voidaan yrittää vähentää ja pitää kriisejä aisoissa. Samalla pitää pyrkiä lievittämään niistä kärsivien ihmisten hätää.

Jussi Rytkösen titteli korjattu 16.10. klo 15.30.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: