null Yli nelikymppisten sinkkuillassa voi olla rennosti oma itsensä

Taina Puhakka ja Tomiksi esittäytynyt mies juttelivat hetken Tikkurilan seurakunnan järjestämässä sinkkuillassa.

Taina Puhakka ja Tomiksi esittäytynyt mies juttelivat hetken Tikkurilan seurakunnan järjestämässä sinkkuillassa.

Yli nelikymppisten sinkkuillassa voi olla rennosti oma itsensä

Tikkurilan seurakunnan järjestämät sinkkuillat ovat koonneet tuvan täyteen jo kahdesti.

Josko sinne edes muutama tulisi. Niin toivoi Sakari Pitkänen, kun Tikkurilan seurakunta järjesti ensimmäisen sinkkuillan yli nelikymppisille tammikuussa. Tulihan sinne, ei vain muutama, vaan noin 80 ihmistä, aina nelikymppisistä kahdeksankymppisiin.

Toisessa sinkkuillassa perjantaina 19.2. sama toistui. Jo ennen kuutta Olotila-kahvilassa oli täyttä ja lisää tuoleja etsittiin kuumeisesti.

Pitkänen sai idean sinkkuiltojen järjestämiseen vapaaehtoistoiminnan kurssilla. Hän ajatteli, että jos seurakunta on kerran ollut mukana jo seksimessuillakin, miksei se voisi järjestää myös sinkkuiltaa. Moni vantaalainen elää yksin ja kokee itsensä ainakin joskus yksinäiseksi.

Seurakunnassa innostuttiin ideasta heti. Sakari Pitkänen luotti siihen, että sen kummempaa ohjelmaa ei tarvita, riittää kun tarjotaan tapaamispaikka ja kootaan ihmiset yhteen.

– Aikuiset ihmiset kyllä tekevät itse sen ohjelman, hän sanoo.
 

Uskon, että jossakin on se ihminen, joka voisi olla minun kanssani onnellinen."
– Taina Puhakka


Ujot ja rohkeat samaan pöytään

Vähän kuuden jälkeen Tikkurilan seurakunnan pappi Mirka Härkönen ottaa hetkeksi ohjat. Hän varmistaa, että kaikki ovat tehneet itselleen nimilapun rintaan ja kehottaa aloittamaan pienen esittäytymiskierroksen. Jokainen sanoo vuorollaan, kuka on ja mistä tulee.

Sen jälkeen sekoitetaan hieman pakkaa. Pöytiin on jaettu lappuja, joissa lukee adjektiiveja. Ensin etsitään nipusta jokin itseä kuvaava adjektiivi, sen jälkeen saa lähteä kävelemään ja tutkimaan, josko jollakin olisi jokin vielä paremmin sopiva adjektiivi.

Sitten sekoittaminen jatkuu. Härkönen ohjaa samaan pöytään lempeät ja vauhdikkaat, rauhalliset ja iloiset, ujot ja rohkeat ja niin edelleen. Sitten tarkistetaan vielä, että miehet, jotka ovat tälläkin kertaa vähemmistönä, ovat jakautuneet tasaisesti pöytiin. Lopulta aloitetaan tutustuminen pöytäkunnittain.

Puheensorina on kova. Ihmiset kertovat kaikenlaista. Harrastuksista puhutaan paljon, ainakin koirista ja tanssimisesta. Tomerien ja ujojen pöydässä naiset pohtivat, miksi miehiä on aina vähemmän, meni minne tahansa.


Kaikki vaihtoivat välillä pöytää, jotta tutustuisi mahdollisimman moneen. Antti Kokkonen jutteli Leilan (vas.) ja Lean kanssa.

Arkea jakamaan

Taina Puhakka, 55, on tullut Tikkurilaan Tuusulasta asti. Hän kuuli sinkkuillasta Vantaalla asuvalta ystävältään.

– Hän sanoi, ettei tiedä, tuleeko. Minä päätin heti tulla. Olen oikein odottanut tätä. On tosi hienoa, että seurakunta järjestää tällaisen tapahtuman.

Puhakan mukaan paikan päälle tulleet vaikuttavat vapautuneilta. Juuri tällaista meininkiä hän kaipaisi Suomeen enemmän, yhteisöllisyyttä ja avoimuutta.

– On ollut suuri yllätys, miten yksin ihmiset elävät. Ei lämmetä sisään- eikä ulospäin.

Puhakka on elänyt leskenä reilut neljä vuotta. Hän ei etsimällä etsi uutta kumppania, mutta pitää silmät auki.

– Mielenkiintoisia miehiä voi löytää mistä vain, ruokakaupasta tai vaikka bensatankilta.

Hän sanoo, että vaihtaisi sinkkuuden mielellään hyvään parisuhteeseen, mutta nimenomaan hyvään sellaiseen.

– Kaipaan toista ihmistä ihan arjen jakamiseen. Uskon, että jossakin on se ihminen, joka voisi olla minun kanssani onnellinen, Puhakka toteaa.

Iässä on puolensa

Sinkkuilta on mahdollisuus tavata samassa elämäntilanteessa olevia ja saada uusia ystäviä, mutta kuka tietää, josko kumppanikin löytyisi.

Tarvetta tällaisille tapahtumille on, ainakin tilastojen perusteella. Vuoden 2015 alussa Vantaalla oli 37 000 yksinasuvaa, eli heitä on noin 18 prosenttia väestöstä.

Eronneita on paljon erityisesti 40 vuotta täyttäneissä. Esimerkiksi 55–64-vuotiaista vantaalaisista 22 prosenttia on eronnut.
 

Välillä mietin, että pärjäisikö minun kanssa enää kukaan."
– Antti Kokkonen


Taina Puhakasta tuntuu siltä, että 50+ on hyvä ikä etsiä kumppania.

– Enää ei ole paineita perheenperustamisesta. Kun on elämänkokemusta ja itsetuntemusta, parisuhdekin voi rakentua vanhemmalle pohjalle.

Samaa mieltä on Rajakylästä tullut Antti Kokkonen, 72. Hän oli pitkään naimisissa ja joitakin vuosia vaimonsa omaishoitajana. Leskeksi hän jäi kaksi ja puoli vuotta sitten.

– Vanhempana puhutaankin asioista jotenkin selvemmin. Vaikka minulle on kyllä sanottu niinkin, että älä ihan kaikkea puhu. Välillä mietin, että pärjäisikö minun kanssa enää kukaan, Kokkonen sanoo ja nauraa.

Kokkonen on aktiivinen mies, jonka on helppo jutella uusille ihmisille.

– Nuorempana olin arka. Enää ei ujostuta mikään!

Hän on kova liikkumaan, käy tansseissa ja harrastaa yhä mäkihyppyäkin.

– Sen tuomaa adrenaliinia ei voita mikään. Se oli minulle henkireikä silloinkin, kun vaimo kuoli, Kokkonen kuvailee.

Puheliaisuudesta ja harrastuksista huolimatta elämä on vähän yksinäistä.

– Olen seurallinen ihminen. Koti ei ole koti yksin ollessa. Olisi kiva olla aamusta iltaan puheissa jonkun kanssa. En oikein osaa yksin matkustaakaan.


Sinkkuillat järjestettiin Sakari Pitkäsen aloitteesta. Hän sai idean ollessaan vapaaehtoistyön kurssilla.

Hartaus päättää illan

Istumajärjestystä sekoitetaan vielä kertaalleen. Näin ihmiset tulevat illan aikana väkisinkin jutelleeksi monen kanssa.

Sitten jatketaan vielä vapaamuotoista yhdessäoloa kahvin, teen ja keksien kera. Vähän ennen iltakahdeksaa Mirka Härkönen kertoo vielä muutaman infoasian. Lisää sinkkuiltoja on tulossa. Ohjelmaksi on toivottu ainakin karaokea. Sitäkin on ehdotettu, että tehtäisiin yhdessä joku retki. Monenlaista voidaan harkita ja lisää ideoita saa esittää.

Sitten on vielä iltahartaus, jonka päätteeksi lauletaan yhdessä virsi Herra kädelläsi. Lopuksi toivotellaan toisille hyvät viikonloput. Muutamalla on kotiin lähtiessään jokunen uusi puhelinnumero matkassa.

Juttua päivitetty 8.3. Seuraavan sinkkuillan tapahtumapaikka vaihtunut Olotilasta nuorisotilaan ja auditorioon (Unikkotie 5 C).

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: