null ”Tämä kierros oli kokemus, jota en edes tiennyt tarvitsevani”– Kallion kirkon tornikierrokset ovat hurmanneet ihmisiä

Kallion kirkon tornin eteläparvekkeelta näkee kirkkaana päivänä lähes koko Helsingin. Kuva: Esko Jämsä

Kallion kirkon tornin eteläparvekkeelta näkee kirkkaana päivänä lähes koko Helsingin. Kuva: Esko Jämsä

Hyvä elämä

”Tämä kierros oli kokemus, jota en edes tiennyt tarvitsevani”– Kallion kirkon tornikierrokset ovat hurmanneet ihmisiä

Kallion kirkon torni on ollut avoinna yleisölle toukokuusta saakka. Tornikierrokset ovat olleet kesän aikana erittäin suosittuja, ja yleisö on jopa toivonut, että kierroksia lisättäisiin.

Kallion kirkon torniopas Piia Pasanen kertoo, että hänen työpäivänsä paras hetki on, kun hän avaa aamulla ensimmäistä kertaa tornin parvekkeen ovet. Helsingin maisemat, Unioninkadun akseli ja Itämeri siintävät edessä. Pasanen kertoo huomaavansa päivittäin yläilmoissa uusia asioita, kuten rakennustyömaiden edistymistä, erilaisia ääniä ja säätilamuutoksia.

– Se on oikeasti mahtava pieni yllätys, kun menee sinne parvekkeelle. Ikinä ei voi tietää, miltä maisema näyttää juuri sinä päivänä. Esimerkiksi valo ja sää vaikuttavat näkymään paljon.

Piia Pasanen kertoo, että tyypillisesti kierroksilla on ryhmän mukana kaksi ohjaajaa. Kirkon tornin itäparvekkeelta on näkymät muun muassa Merihakaan ja Kalasatamaan. Kuva: Edith Kaura

Piia Pasanen kertoo, että tyypillisesti kierroksilla on ryhmän mukana kaksi ohjaajaa. Kirkon tornin itäparvekkeelta on näkymät muun muassa Merihakaan ja Kalasatamaan. Kuva: Edith Kaura

Tarkoitus on lähteä kipumaan ylös yli 80 metrin korkeuteen. Porrasaskelmia Kallion kirkon aulasta tornin huipulle on liki 300, ja nousu vastaa Pasasen mukaan noin kahden kilometrin kävelylenkkiä. Peruskunto riittää, sillä kierroksen vauhti sovitetaan osallistujien mukaan.

Kävijöitä eri maista ja taustoista

Kallion seurakunnalla oli pitkään tahtotila avata torni yleisökäyttöön, mutta projektia hidastivat pelastuslaitoksen turvallisuusarviot. Torniin tehtiin muutoksia, koekäyntejä ja arviointeja, joiden päätteeksi tänä keväänä saatiin vihreää valoa avata se yleisökierroksille.

Yksi syy sille, miksi torni haluttiin ottaa käyttöön, oli avata perinteikkään kirkon ovia ja kutsua sisään ihmisiä, jotka muuten eivät välttämättä tulisi käyneeksi Kallion kirkossa. Tornivierailun jälkeen moni on saattanut pistäytyä myös kirkkosalissa tai kirkon kahvilassa ensimmäistä kertaa.

– Kallion kirkko ja sen torni ovat yksi Helsingin maamerkkejä, ja tämä on monelle ihmiselle myös rakas, Pasanen sanoo.

Yhdelle kierrokselle mahtuu yhteensä kymmenen osallistujaa, ja verkkokaupan kierrokset ovat lähes aina täyteen varattuja. Lauantaisin walk in-päivinä tornissa saattaa käydä keskimäärin 80 ihmistä, ja esimerkiksi kesäkuun alussa Helsinki-päivänä tornissa kävi yli 200 kävijää. Kierrokselle on löytänyt hyvin eri-ikäisiä ja -taustaisia kävijöitä, aina nuorista aikuisista eläkeläisiin. Kävijöiden joukossa on paikallisia kalliolaisia, kauempaa päiväretkelle tulleita mutta myös turisteja esimerkiksi Saksasta, Yhdysvalloista ja Hollannista.

– On ollut positiivinen yllätys, miten erilaista porukkaa täällä käy. Vanhin kävijä, joka tänä kesänä on vieraillut kirkon tornissa, oli lähes 90-vuotias, kertoo Pasanen.

Kallion kirkon perinteikkäät kellot

Eteisaulan jälkeen nousu alkaa kapeilla kierreportailla, jotka ovat yllättävän ahtaat. Kierreportaat johtavat kirkon sisäkatolle, joka on ensimmäinen tasanne. Tasanteella voi katsella kirkon historiasta kertovia julisteita. Samalla kuuluu vaimeaa urkujen soittoa, kun kanttori harjoittelee kirkkosalissa.

Ensimmäiseltä tasanteelta matka jatkuu puisia portaita, jotka johtavat seuraavalle tasanteelle, kellotasolle.

Kierroksella on erilaisia portaita, esimerkiksi tiukat kierreportaat. Peruskunto kuitenkin riittää kierroksella. Kuva: Esko Jämsä

Kierroksella on erilaisia portaita, esimerkiksi tiukat kierreportaat. Peruskunto kuitenkin riittää kierroksella. Kuva: Esko Jämsä

Kallion kirkko rakennettiin vuonna 1912. Kallion alue oli tähän aikaan hyvin työväenluokkaista, ja siksi Kallion kirkosta haluttiin myös työväenkirkko, jossa säilyi silti arvokkuus.

Kallion kirkon kellot on tuotu Saksasta ja ne koneistettiin jo valmistumisvuonna, mikä oli siihen aikaan poikkeuksellista. Seitsemän pronssista kirkonkelloa painavat tornioppaan mukaan yli 5 000 kiloa, eli noin viiden henkilöauton verran. Kelloissa on otteita Raamatusta niin suomen- kuin ruotsinkielisenä. Kellot soittavat Jean Sibeliuksen säveltämän Kellokoraali-sävelmän kahdesti päivässä. Kellojen koneisto muistuttaa soittorasiaa.

Seitsemän pronssikellon yhteispaino on lähes 5 500 kiloa. Kuva: Jussi Helttunen

Seitsemän pronssikellon yhteispaino on lähes 5 500 kiloa. Kuva: Jussi Helttunen

Kirkonkellojen jälkeen askelia on takana lähes 200, mutta edessä on vielä viimeinen nousu ennen yläilmoja: metalliset ritiläportaat, joiden läpi näkyy alas aina alas kellotasolle saakka. Pasanen kertoo, että nämä portaat ovat laukaisseet joissain kävijöissä korkean paikan pelkoa. Hän kuitenkin vinkkaa, että kävijöitä usein helpottaa ritiläportaissa, kun pitää katseen ylhäällä ja molemmat kädet kiinni kaiteissa.

– Menemme aina kävijöiden ehdoilla. Ylös ei ole pakko tulla, mutta on myös hienoa nähdä, miten jotkut ihmiset voittavat pelkonsa ja tulevat korkean paikan kammosta huolimatta ylös. Olen nähnyt helpottunutta itkua ja naurua, kun kävijät pääsevät tornin huipulle, hän sanoo.

Huipulla tuulee

Portaiden päätteeksi olemme tornin ylätasanteella. Kirkontornissa on neljä erillistä maisemaparveketta: pohjoinen, etelä, länsi ja itä. Pasanen kysyy, mikä parvekkeista tuntuu kiinnostavalta. Kaikki tietysti! Hän avaa ovet ja maisema aukeaa Helsingin kattojen ylle. Linnanmäki, Olympiastadion, Espoo, Tuomiokirkko, Kalasataman tornitalot, Viikki. Olemme lähes 80 metriä merenpinnan yläpuolella. Horisontissa merellä lipuu laivoja, lämmin tuuli heittelee hiuksia, huipulla todella tuulee!

– Jotkut kävijät ovat sanoneet, että yllätti, miten värikäs Helsinki onkaan ylhäältä katsottuna. Moni ajattelee, että kaupunki on harmaata ja betonia, mutta oikeastaan se on täynnä yksityiskohtia ja värikästä arkkitehtuuria, kertoo Pasanen.

Helsingin kattojen yltä voi nähdä kaupungin monimuotoista arkkitehtuuria ja nähtävyyksiä. Kuva: Esko Jämsä

Helsingin kattojen yltä voi nähdä kaupungin monimuotoista arkkitehtuuria ja nähtävyyksiä. Kuva: Esko Jämsä

Maisemaa voisi ihailla loputtomiin, mutta kierros on kuitenkin tulossa päätökseen. Portaat laskeudutaan alas aina lähtöaulaan. Vastassa odottaa jo seuraava ryhmä täynnä odotusta ja intoa. Tornioppaat ohjeistavat heitä siitä, mitä kierroksen aikana tulee tapahtumaan.

– Yksi kävijä sanoi lähtiessä, että tämä kierros oli kokemus, jota en edes tiennyt kaipaavani. On ihana nähdä, että ihmiset lähtevät kotiin täältä niin fiiliksissä, Pasanen sanoo.

Katso video tornikierrokselta:

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.