null Käpylän kirkolla toimiva partiolippukunta sai palkinnon, jolla kannustetaan lapsia ja nuoria viettämään aikaa kasvokkain kännykän tuijottelun sijaan

Ajankohtaista Hyvä elämä

Käpylän kirkolla toimiva partiolippukunta sai palkinnon, jolla kannustetaan lapsia ja nuoria viettämään aikaa kasvokkain kännykän tuijottelun sijaan

Partiolippukunta Kuksat sai Opetushallituksen Cygnaeus-palkinnon, jolla haluttiin nostaa esiin luurivapaata toimintaa.

Palkinto yllätti ja ilahdutti Kuksat ry:n toiminnassa mukana olevan partiojohtajan Riikka Juhaksen ja koko lippukunnan.

– Onhan se kunnianosoitus ja toki olemme ylpeitä siitä, että se, mitä olemme vuosikausia tehneet, nähdään nyt niin innovatiivisena ja inspiroivana. Mutta tosiaan tässä ei tarvinnut keksiä mitään pyörää uudelleen, vaan luurivapaa on meidän vanha ja hyväksi koettu toimintamalli.

Sitä, että Oulunkylän seurakunnan tiloissa kokoontuvat Kuksat on luurivapaa lippukunta, ei ole mitenkään missään erikseen julistettu.

– Meillä luurivapaata toimintaa on ollut niin kauan kuin lapsilla on ollut älypuhelimia, kymmenisen vuotta. Lapset ja nuoret ovat siihen tottuneet ihan pienistä sudenpennuista ja ensimmäisistä leireistä ja retkistä alkaen, Riikka Juhas kertoo.

Kotiväki ohjeistetaan Juhaksen mukaan leirikirjeessä jättämään puhelimet kotiin, sillä puhelin ei ole sinällään leirivaruste eikä partiovakuutus niitä korvaa.

– Puhelimia saattaa kuitenkin olla mukana, mutta ne on ollut tapana kerätä pois juuri siksi, että voidaan oikeasti keskittyä olemaan leirillä kavereiden kanssa ja tekemään partio-ohjelmaa. Kun siihen on pienestä totuttu, niin ei siitä yleensä mitään ihmeempiä soraääniä tule sitten myöhemminkään. Se on niin itsestäänselvää kaikille, Juhas toteaa.

Lapset ja nuoret ovat Käpylän Kuksissa itse mukana suunnittelemassa ja valitsemassa pelejä ja leikkejä.

Lapset ja nuoret ovat Käpylän Kuksissa itse mukana suunnittelemassa ja valitsemassa pelejä ja leikkejä.

Käpylän Kuksat ovat myös osallistaneet nuorensa, jotka ovat olleet laatimassa tälläkin hetkellä noudatettavia käytäntöjä.

– Lippukunta tuntuu tärkeältä ja omalta, kun saa itse olla mukana vaikuttamassa sen toimintaan. Poikkeuksen kännykättömyyteen muodostaa esimerkiksi suunnistus, missä nuoret toimivat keskenään ja ilman johtajaa. Silloin ryhmällä täytyy olla puhelin hätätilanteiden varalta.

Juhas arvelee, että muissakin  partiolippukunnissa  on käytössä samankaltaisia toimintamalleja puhelimien suhteen. Luurivapauden merkitys on alkanut viime vuosina korostua sitä mukaa kun kännyköistä on tullut yleisesti isompi ongelma.

Käpylän Kuksissa kaikesta lasten ja nuorten toiminnasta on pyritty tekemään niin innostavaa ja aktivoivaa, että se voittaisi puhelimen vilkuilun.

– Leikkiminen on ainakin meidän lippukunnassa parasta. Lapset ja nuoret ovat itse olleet leikkejä suunnittelemassa ja valitsevat, mitä leikitään. Usein ne ovat kontaktileikkejä, kuten Planeettojen sotaa ja meidän itse kehittämäämme Kamupalloa, joka on tavallaan yhdistelmä jalkapalloa, koripalloa ja painia.

Lippukunnan jäsenet ovat iältään seitsemästä vuodesta ylöspäin. Vanhimmat ovat kolmikymmenvuotiaita toimintaa tukevia aikuisia. Nuoria 15–18-vuotiaita johtajia Kuksissa on paljon. Miten mahtavat aikuisimmat Kuksat pysyä leikkien vauhdissa mukana?

– Ihan hyvin, Juhas naurahtaa.

– Kannustamme ja näytämme omalla esimerkillämme, että se on hauskaa.

Cygnaeus-palkinnon perusti Kouluhallitus vuonna 1981 kunnioittamaan Suomen oppivelvollisuuskoulun isän Uno Cygnaeuksen (1810–1888) muistoa. Palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja saavutettavuutta edistäviä toimintatapoja. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.