Kolumni: Populaarikulttuurissa seksi ja uskonto asetetaan usein vastakkain
Brittiläinen komediasarja Fleabag käsittelee seksin ja uskonnon välistä jännitettä turhia kauhistelematta, kirjoittaa Ella Luoma.
Brittiläinen komediasarja Fleabag esitteli toisella kaudellaan roomalaiskatolisen papin, jota kutsuttiin sarjan käsikirjoituksessa papiksi. Fanit alkoivat kutsua häntä kuumaksi papiksi, osittain sen takia että pappia näyttelee Andrew Scott, osittain siksi että sarjan päähenkilön ja papin välillä on vahva seksuaalinen jännite.
Fleabag kertoo lontoolaisesta kolmekymppisestä naisesta, joka etsii itseään ja yrittää saada omistamansa kahvilan kannattamaan. Toinen kausi tarttuu yllättäen hengellisiin kysymyksiin, kun päähenkilö rakastuu palavasti kuumaan pappiin ja joutuu samalla selvittämään omaa suhdettaan kristinuskoon.
Sarja kuvaa terävästi milleniaalien vieraantumista kirkosta, mutta myös moderneja pappeja. Kun pappeja käsitellään mediassa, aihetta lähestytään usein kohujen tai kriisien kautta. On kertomuksia lankeamisista, suhteesta patoutuneeseen seksuaalisuuteen ja hyväksikäyttöä. Toisinaan pappeja käsitellään kuin he eivät olisi ihmisiä lainkaan, vaan pyhää energiaa ihmisen muodossa, joka kestää kaiken lempeä kestohymy kasvoillaan.
Kirkollisissa kuvioissa mikään ei herätä niin paljon tunteita kuin seksi.
Fleabagin kuuma pappi on, hieman erikoinen, mutta ennen kaikkea inhimillinen hahmo. Scott näyttelee rakastettavaa kaupunkilaista pappia, joka haastaa lempeästi päähenkilön maailmankuvaa, mutta kamppailee myös oman vakaumuksensa kanssa, kun parin suhde syvenee. Kun se syvenee seksiin, sitä ei kuvata syntinä, josta ei ole paluuta. Se on hetki, joka pakottaa kummankin osapuolen miettimään, mitä he haluavat elämältään ja mihin ovat sitoutuneet.
Kirkollisissa kuvioissa mikään ei herätä niin paljon tunteita kuin seksi. Seksin harrastaminen, siitä puhuminen tai siihen kannustaminen on suurempi synti kuin vaikkapa omaisuuden kerryttäminen, josta Jeesus puhuu huomattavasti enemmän. Jännitettä ylläpidetään myös populaarikulttuurissa, jossa kaikenlainen seksuaalisuus asetetaan usein vastakkain uskonnon kanssa.
Ajatus seksistä papin kanssa saa myös Fleabagin päähenkilön mielessä melkoiset mittasuhteet. Lopussa on kuitenkin ilmeistä, että kuuman papin ja päähenkilön suhteessa oli kyse aivan muista asioista, kuten ihmisten välisissä suhteissa aina on. Seksi on lopulta vain yksi pieni osa ihmisyyttä.
Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kolumni: Beckham-dokumentti muistutti siitä, kuinka kohtuuttomia ja ristiriitaisia naisiin kohdistuvat vaatimukset ovat edelleen
PuheenvuorotNaisen elämä on peliä, jossa ei voi kuin hävitä. Etenkin vanhemmuuteen liittyy arvoja ja asenteita, jotka ovat kohtuuttomia ja ristiriidassa toistensa kanssa, kirjoittaa Ella Luoma.