null Mielipide: Maapallo on ihme, ja se kertoo Jumalasta

Puheenvuorot

Mielipide: Maapallo on ihme, ja se kertoo Jumalasta

Brittitaiteilija Luke Jerramin seitsenmetrinen maapallo ripustetaan lokakuussa Helsingin tuomiokirkon kattoon. Ainutlaatuinen maapallomme mahdollistaa elämän vihamielisessä kosmoksessa.

Tutkijat Peter D. Ward ja Donald E. Brownlee ovat kirjassaan Rare Earth laskeneet, että toisen, nykyisen kaltaista elämää varten hienosäädetyn planeetan olemassaolon todennäköisyys maailmankaikkeudessa on yksi mahdollisuus 100 000 000 000 000 000 000:sta.

Mitä kaikkea hienosäätöön tarvitaan? Esimerkiksi painovoimavakion on oltava tarkasti nykyisen suuruinen. Valon nopeuden on oltava nykyisen suuruinen. Protonien ja neutronien painojen pitää olla kohdallaan, jotta perimän DNA:ta voi olla olemassa.

Maapallon rakenteen ja koon on oltava oikea, jotta hiilen kierrätyksen kannalta elintärkeä mannerlaattojen liike toteutuu, ja saadaan aikaan elämää suojaava magneettikenttä. Vettä pitää olla merissä sopiva määrä planeetan lämpötaloutta ja hapen tuotantoa ajatellen. Oikean kokoinen kuu ja sen kierto oikealla etäisyydellä tarvitaan vuorovesien ja maan pyörimisakselin ylläpitämistä varten. Jupiter tarvitaan suojaamaan komeettojen törmäyksiltä ja niin edelleen.

Vaikka maapallon kaltaisia taivaankappaleita olisi paljon, elämää ei niissä ole, jos informaatio puuttuu. Maapallolla 24/7 tapahtuva biologinen tietojenkäsittely on tähtitieteellistä. Jos se tehtäisiin supertietokoneilla, tarvittaisiin miljardi maapallon kokoista planeettaa tietokoneiden alustaksi. Maailman vanhin tiedejärjestö, Royal Society, lupaa 10 miljoonan dollarin palkkion biologisen informaation arvoituksen ratkaisijalle.

Jumalan olemassaolo on ilmeistä, kun Hänen tekojaan tarkastellaan (Room.1:19–20). Jumalansa hylännyt ihminen pitää nykyään itseään kaiken mittana ja kuluttaa surutta luonnonrikkauksia. Toivotaan, että kauniin maapallomme katselu muuttaa mahdollisimman monen mielipiteen luomakunnan ihmeitä arvostavaksi ja niitä vaalivaksi.

Pekka Reinikainen

lääkäri, Tuomiokirkkoseurakunnan ­seurakuntaneuvoston jäsen

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Paavi Franciscus: Luonto on joutunut ihmisen orjaksi – muutos alkaa mielestä, sanoo teologi Pauliina Kainulainen

Hyvä elämä Ajankohtaista

Paavi Franciscus julkaisi kehotuskirjeen, joka vaatii marraskuun lopussa kokoontuvalta YK:n ilmastokokoukselta nopeita ja radikaaleja toimia. Teologi Pauliina Kainulainen kiinnittää huomiota ekologisen siirtymän sisäiseen puoleen.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.