null Uusi nuorten vaikuttajaryhmä voi osallistua seurakuntayhtymän päätöksentekoon – ”On iso askel, että tällainen ryhmä on perustettu”

Anni Mäkinen ja Nuutti Hurme kuuluvat Helsingin yhteisen kirkkoneuvoston valitsemaan Nuorten vaikuttajaryhmään.

Anni Mäkinen ja Nuutti Hurme kuuluvat Helsingin yhteisen kirkkoneuvoston valitsemaan Nuorten vaikuttajaryhmään.

Ajankohtaista

Uusi nuorten vaikuttajaryhmä voi osallistua seurakuntayhtymän päätöksentekoon – ”On iso askel, että tällainen ryhmä on perustettu”

Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto perusti viime keväänä ensimmäistä kertaa vaikuttajaryhmän, jossa 16–29-vuotiaat voivat osallistua päätöksentekoon. Menossa on vuoden kokeilujakso.

Tasa-arvo, ilmastoasiat sekä sukupuolten ja kulttuurien moninaisuus. Nämä ovat tärkeitä teemoja sekä Anni Mäkiselle, 17, että Nuutti Hurmeelle, 21. Muun muassa näihin teemoihin he myös haluavat ottaa kantaa ja vaikuttaa muiden nuorten puolesta.

– Nuoret ovat suuri osa kirkkoon kuuluvista seurakuntalaisista, mutta varmasti yksi vähiten edustetuista ryhmistä isossa päätöksenteossa, Mäkinen sanoo.

Kesällä 2023 astui voimaan uusi kirkkolaki, jonka mukaan jokaisella seurakunnalla on oltava 16–29-vuotiaiden nuorten vaikuttajaryhmä. Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti viime keväänä koota nuorten vaikuttajaryhmän, johon valittiin 10 nuorta. He edustavat Helsingin paikallisseurakuntia. Yhteinen kirkkoneuvosto puolestaan johtaa koko seurakuntayhtymän toimintaa, hallintoa ja taloutta.

Nuutti Hurme ja Anni Mäkinen haluavat vaikuttaa siihen, miten nuorista puhutaan seurakunnan päätöksenteossa.

Nuutti Hurme ja Anni Mäkinen haluavat vaikuttaa siihen, miten nuorista puhutaan seurakunnan päätöksenteossa.

Ehdolle asettuminen oli selkeä ratkaisu

Nuutti Hurme kuuli vaikuttajaryhmästä Herttoniemen kirkkoherralta. Hurme opiskelee Helsingin yliopistossa historiaa ja on vapaa-aikanaan seurakunnan toiminnassa mukana. Hän toimii esimerkiksi puheenjohtajana seurakuntansa nuorisohallituksessa, jonka hän perusti vuonna 2022 yhdessä ystäviensä kanssa. Hurme asettui ehdolle myös vaikuttajaryhmään, ja parin kuukauden päästä hän sai tietää, että hänet on valittu ryhmän jäseneksi.

– Se oli aika selkeää. Kun sanoin, että minulla olisi halua osallistua ryhmään, muut sanoivat, että totta kai haet, Hurme sanoo.

Anni Mäkinen puolestaan toimii aktiivisesti Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa. Kallion lukiossa opiskeleva Mäkinen kuuluu seurakuntansa nuorten neuvostoon eli Heimoneuvostoon ja ohjaa kirkon musiikkikerhoa. Heimoneuvoston kokouksessa tuli tieto, että seurakunnan tulisi valita kaksi nuorta, jotka lähtivisvät ehdolle nuorten vaikuttajaryhmän vaaleihin.

– Siinä kokouksessa olleet osoittivat heti minua. Se johtuu varmaan siitä, että olen seurakunnassamme tyyppi, joka on vähän kaikessa mukana, hän muistelee.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Mäkinen sai viestin, että hänet on valittu edustajaksi. Olo oli samanaikaisesti jännittynyt ja innostunut. Tuntui hienolta, että hän pääsisi keskustelemaan teemoista, jotka vaikuttavat nuorten tulevaisuuteen.

Kun nuorten vaikuttajaryhmä kokoontui, se valitsi Mäkisen varapuheenjohtajakseen ja samalla edustajakseen yhteiseen kirkkoneuvostoon, jossa Mäkisellä on läsnäolo- ja puheoikeus.

Tuntuu todella hyvältä, että on jokin kanava, jonka kautta nuoria halutaan kuulla”

Informaatiotulva on uhka nuorten jaksamiselle

Kyseessä on vaikuttajaryhmän toiminnan kokeilu, joka kestää noin vuoden. Jatkossa nuorten vaikuttajaryhmä valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Ensimmäisessä pilotissa mietitään paljon sitä, mikä on vaikuttajaryhmän rooli ja mitkä ovat nuorille tärkeitä aiheita.

Ryhmän ensimmäinen kokous oli toukokuussa. Siellä käytiin läpi teemoja, jotka aiheuttavat huolta nuorten elämässä.

– Jatkuva informaatiotulva, puhelimien vaikutus ja se, että ollaan koko ajan sosiaalisessa mediassa, vaikuttaa keskittymiskyvyn heikkenemiseen, negatiiviselle tiedolle altistumiseen ja mielenterveyteen, Nuutti Hurme sanoo.

Hän nostaa esille myös isot kriisit, kuten koronapandemian, ilmastokriisin ja sodat. Kriisit tulevat jatkuvasti puhelinten kautta lähelle, ja tämä vaikuttaa nuorten jaksamiseen.

– Tietotulva, jolle nuoret altistuvat puhelinten kautta, tuntuu huolestuttavalta. Kriisit tulevat lähelle ja se vaikuttaa nuorten jaksamiseen, Hurme kuvailee.

– Tietotulva, jolle nuoret altistuvat puhelinten kautta, tuntuu huolestuttavalta. Kriisit tulevat lähelle ja se vaikuttaa nuorten jaksamiseen, Hurme kuvailee.

Nuoria ja heidän ajatuksiaan halutaan kuulla

Tähän mennessä ryhmä ei ole vielä ehtinyt tehdä suuria päätöksiä, mutta viimeisimmässä palaverissa keskityttiin esimerkiksi uskontodialogin kehittämiseen nuorten näkökulmasta.

– Jos haluan vaikuttaa seuraavan yhteisen kirkkoneuvoston kokouksen asialistaan, voin nostaa aiheen esille. Saamme myös pyytää vierailijoita, puhujia tai vaikka seurakunnan tietyn osaston asiantuntijoita paikalle kertomaan eri asioista, Anni Mäkinen kertoo.

Mäkinen on nuorten vaikuttajaryhmän varapuheenjohtajana huolissaan kirkkojen vähentämisen vaikutuksesta nuorten tiloihin. Hän aikoo pitää tästä aiheesta puheenvuoron kirkkoneuvoston tapaamisessa.

– Seurakunnan tiloja halutaan tällä hetkellä vähentää. Osa näistä tiloista on kuitenkin nuorten keskipisteitä ja nuorisotyön sydämiä. Nuorisotilat kirkoilla ovat nuorille tärkeitä, turvallisia tiloja, eikä nuorten mielipidettä aiheeseen ole otettu huomioon.

Vaikka vaikuttaminen on sekä Hurmeella että Mäkisellä selvästi veressä, ei kumpaakaan suoranaisesti kiinnosta tulevaisuudessa ura politiikassa. Sen sijaan esimerkiksi teologia, nuorisotyö ja asiantuntijatehtävät tuntuvat kiinnostavammilta. Molemmat kokevat, että voisivat osallistua nuorten vaikuttajaryhmään jatkossakin.

– Mielestäni on iso askel, että tällainen ryhmä on perustettu. Tuntuu todella hyvältä, että ylipäätään on jokin kanava, jonka kautta nuoria halutaan kuulla, Hurme lisää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.