null Johanna Harjunkoski ohjaa kristillistä joogaa Instagramissa – ”Kun keskityn ensin kehoon, mieli tulee perässä”

Johanna Harjunkoski näyttää matalan aurinkotervehdyksen, jossa keho ja mieli rauhoittuvat ja lonkkanivelet vetreytyvät 

Johanna Harjunkoski näyttää matalan aurinkotervehdyksen, jossa keho ja mieli rauhoittuvat ja lonkkanivelet vetreytyvät 

Hengellisyys

Johanna Harjunkoski ohjaa kristillistä joogaa Instagramissa – ”Kun keskityn ensin kehoon, mieli tulee perässä”

SoulRoom-tilillä ohjataan lyhyitä harjoituksia. Syke rauhoittuu jo muutamassa minuutissa.

Olemme molemmat myöhässä, Espoon Olarin seurakunnan diakoni Johanna Harjunkoski ja minä. Päivä on helteinen, lomat ovat aluillaan, kiire sykkii ohimoilla.

Siksi tapaamisen aihe tuntuu erityisen sopivalta. Harjunkoski on nimittäin Hiljaisuuden joogan® ohjaaja, joka on kehittänyt Instagramiin SoulRoom – Christian Yoga -nimisen tilin. Englanninkielisestä nimestään huolimatta tili on osa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toimintaa. Se tarjoaa seuraajilleen taukoja viikkoon: lyhyitä joogaharjoituksia, jotka keskittyvät kehoon, mieleen ja hengellisyyteen.

– Ehkä olen innostunut joogasta siksi, että olen muuten aikamoinen hösöttäjä, Harjunkoski sanoo.

Hän myöntää yrittävänsä tehdä usein montaa asiaa samaan aikaan. Nykyajan vitsaus!

Johanna Harjunkosken perustamalla Christian Yoga -Instagram-tilillä esitellään Hiljaisuuden joogaa.  

Johanna Harjunkosken perustamalla Christian Yoga -Instagram-tilillä esitellään Hiljaisuuden joogaa.  

Kristillinen jooga on hengellinen harjoitus

SoulRoomin sisältö on tällä hetkellä Hiljaisuuden joogaa. Se on pappi ja joogaopettaja Heli Harjunpään kehittämä kristillinen joogalaji, joka harjoittaa kehoa ja mieltä, mutta on kuitenkin ennen kaikkea hengellinen harjoitus.

Hiljaisuuden joogan perusharjoitus kestää tavallisesti noin puolitoista tuntia, mutta sitä voi tehdä myös pieninä pätkinä.

Kokeillaan siis. Johanna Harjunkoski esittelee alkuhiljentymisen, jonka hän on juuri kuvannut Instagram-tiliä varten. Jospa kiireen tuntu sillä taittuisi!

Asetun tuoliini mahdollisimman hyvään istuma-asentoon, kuten Harjunkoski videolla neuvoo. Suoristan selän. Suljen silmät. Sitten kuulostelen hengitystäni. Se tuntuu katkonaiselta. Ei se mitään: Ajatusten saa nyt antaa tulla ja mennä. Niihin ei tarvitse tarttua.

Harjunkoski opastaa kädet yhteen rintakehän eteen, rukous- ja kiitollisuusasentoon.

”Keskity sydämen alueelle. Siitä voit lähteä avautumaan rukoukseen”, hän neuvoo videolla.

Istumme hiljaa hetken. Ja kyllä: syke tuntuu laskevan, vaikka aikaa on kulunut vain muutama minuutti.

Huomaan ajattelevani, että tällaista tilanteeseen laskeutumista kaipaisin jumalanpalveluksenkin alkuun, tai palaverin, tai minkä tahansa kohtaamisen.

Usein ulkoa tuotu kiire jää päälle.

Jooga voi auttaa pääsemään eroon kiireen tunnusta.

Jooga voi auttaa pääsemään eroon kiireen tunnusta.

Keholta kannattaa vaatia riittävästi

SoulRoomin Instagramiin ilmestyy uusi joogaharjoitus vähintään kerran viikossa. Niitä tekevät Johanna Harjunkosken lisäksi papit Maija Saario ja Lauri Holma ja diakoni Hannele Heinonen. He ovat kaikki Hiljaisuuden joogan ohjaajia tai opettajia, yksi Helsingistä ja kaksi Oulusta.

Lisäksi SoulRoom tarjoaa jooga-asentoja opastavia videoita ja inspiraatiosisältöä hiljaisuuteen liittyen. YouTube-kanavalleen se kerää pidempiä harjoituksia: sitä kautta voi tehdä myös täyspitkän Hiljaisuuden joogan perusharjoituksen Harjunkosken ohjaamana.

Harjunkoski korostaa, että oikeaa tapaa käyttää SoulRoomin sisältöä ei ole. Upeinta hänestä olisi, jos tili rohkaisisi seuraajiaan hoitamaan kehoaan ja kohtelemaan sitä hyvin – vaatimaan siltä riittävästi, mutta ei liikaa.

Nyky-yhteiskunnassa kehoa liikutetaan luontaisesti paljon vähemmän kuin vaikka vain viidenkymmenen vuoden takaisessa maailmassa. Mielelle taas on tarjolla sitäkin enemmän puuhaa. Harjunkoski arvelee, että muun muassa siksi joogan kaltaiset, kehoa ja mieltä yhdistävät liikuntalajit ovat nyt suosittuja.

– Kun etäpäivänä istun pöydän ääreen tekemään töitä, en käytä kehoani moneen tuntiin ollenkaan. Oikeasti ihminen kuitenkin kaipaa liikettä. Se on keholle sitä ravintoa, mitä mielelle ovat lukeminen tai keskustelut, hän kuvaa.

Kolmioasennossa kyljetkin venyvät. Keho on konkreettinen asia, josta voi napata kiinni kiireen keskellä. Johanna Harjunkosken mukaan on helpompaa nostaa kättä tai liikuttaa jalkaa kuin hiljentää mieli nopeasti.

Kolmioasennossa kyljetkin venyvät. Keho on konkreettinen asia, josta voi napata kiinni kiireen keskellä. Johanna Harjunkosken mukaan on helpompaa nostaa kättä tai liikuttaa jalkaa kuin hiljentää mieli nopeasti.

Kehoon keskittyminen rauhoittaa mieltä

Kehollisuus kuuluu myös hengellisyyteen, ajattelee Johanna Harjunkoski. Sitä ei hänestä pidä väheksyä: ihminenhän on kokonaisuus.

Kehon ruokkimisessa on hänestä myös käytännön hyöty ihmiselle, joka haluaa välillä pysähtyä. Keho on nimittäin konkreettinen asia, josta voi napata kiinni kiireen keskellä. On helpompi nostaa käsi tai liikuttaa jalkaa kuin hiljentää mieli äkillisesti.

– Kun keskityn ensin kehoon, mieli tulee perässä. Alan huomata, miten hengitykseni kulkee. Vasta sitten pystyn kunnolla laskeutumaan tähän hetkeen ja voin hiljentyä kuuntelemaan Jumalaa, Harjunkoski selittää.

Hänestä Hiljaisuuden joogan luoneen Heli Harjunpään ajatus on vetovoimainen: Luotuina olentoina meillä on aina yhteys Luojaamme, mutta saatamme unohtaa sen. Meillä on kuitenkin mahdollisuus tulla tietoiseksi tästä yhteydestä.

Siihen jooga on Harjunkosken mielestä mainio väline.

Puinen kotka Johanna Harjunkosken ranteessa symboloi Pyhää Henkeä.

Puinen kotka Johanna Harjunkosken ranteessa symboloi Pyhää Henkeä.

Hengellisyyttä voi toteuttaa Instagramissa

Johanna Harjunkoski on harrastanut eri joogalajeja parikymmentä vuotta ja tietää, että rukouksen voi yhdistää niistä mihin tahansa. Silti Hiljaisuuden jooga on erityinen, koska siihen kuuluu olemuksellisesti kristillisyys. Harjoituksissa käytetään esimerkiksi Raamatun tekstejä ja virsiä. Harjunkosken mielestä se on kaunista.

– Tämä voi olla hyvä väylä toteuttaa hengellisyyttä sellaisellekin ihmiselle, joka ei löydä seurakunnan toiminnasta itselleen sopivaa juttua tai ei jaksa sellaista edes etsiä, hän uskoo.

Harjunkoski haaveilee, että maaliskuussa avautuneesta SoulRoomista kehittyy oikea yhteisö. Siellä ehkä vinkataan elävässä elämässä tapahtuvista Hiljaisuuden jooga -kursseista, mutta ihan vain Instagram-yhteisökin voi hoitaa ja kannatella. Kuka tahansa on tervetullut mukaan.

– Hiljaisuuden jooga on fyysisesti ja hengellisesti avointa: ei tarvitse olla esimerkiksi nuori tai vammaton tai uskoa tietyllä tavalla, Harjunkoski painottaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.