null ”Suomalaisen joogan juuret ovat vahvasti kristillisyydessä” – Pappi ja joogaohjaaja Heli Harjunpää uskoo, että säännöllinen harjoitus vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti

Joogaohjaaja ja pappi Heli Harjunpäälle Hiljaisuuden joogan harjoitus on tärkeä osa jokaista päivää.

Joogaohjaaja ja pappi Heli Harjunpäälle Hiljaisuuden joogan harjoitus on tärkeä osa jokaista päivää.

Hyvä elämä

”Suomalaisen joogan juuret ovat vahvasti kristillisyydessä” – Pappi ja joogaohjaaja Heli Harjunpää uskoo, että säännöllinen harjoitus vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti

Heli Harjunpään mukaan keho, mieli ja sielu voivat saavuttaa tasapainon Hiljaisuuden joogan avulla. Hän on kehittänyt sen perinteisestä joogaharjoituksesta.

Pappi ja joogaohjaaja Heli ­Harjunpää on kehittänyt ja opettanut Hiljaisuuden joogaa vuodesta 2017 lähtien. Hiljaisuuden jooga® on tällä hetkellä ainoa rekisteröity suomalainen kristillinen joogalaji.

Hiljaisuuden joogassa keskeistä on kolmen harjoituksen liittyminen yhteen. Harjoitukseen kuuluu lempeä kehoa hoitava harjoitus, mieltä rauhoittava harjoitus ja kannatteleva hengellinen harjoitus. Näiden avulla keho, mieli ja henki voivat saavuttaa tasapainon ja yhteyden. 

Jokainen Hiljaisuuden joogan tunti aloitetaan mielen hiljentämiseen tähtäävällä harjoituksella.

– Pysähdymme kuulostelemaan itseämme ja pyrimme tulemaan läsnäolevaksi tässä hetkessä.

Harjoituksiin liitetään rukousta ja Raamatun kohtien lukemista.

”Jooga on samanlainen yleiskäsite kuin musiikki”

Joogan arvellaan olevan alun perin lähtöisin Intian niemimaalta, joten jotkut saattavat miettiä, voiko se olla kristillistä. Harjunpään mielestä on tärkeä ymmärtää, että jooga on yleisnimitys erilaisille harjoitusmenetelmille, jotka sisältävät fyysisiä, henkisiä ja hengellisiä elementtejä.

– Jooga on samanlainen yleiskäsite kuin musiikki. Kuten musiikki myös jooga on ihmiselle luontainen tapa olla ja ilmaista itseään tässä maailmassa sekä hoitaa hyvinvointiaan ja löytää uusia asioita itsestä ja elämästä.

Jooga on tuhansia vuosia vanha kansanperinne, jota on harjoitettu osana monia kulttuureita, uskontoja ja maailmankatsomuksia. Alunperin jooga on ilmeisesti ollut lähinnä meditaatiota. Tuolloin joogaharjoitus tehtiin istuvassa asennossa hengitykseen keskittyen. Myöhemmin harjoitukseen on tullut mukaan myös erilaisia asanoita eli asentoja.

Rauhan soturi vahvistaa ja tuo rauhaa. Asennolla pyydetään rauhaa omaan sisimpään, elämään ja koko maailmaan.

Yksi joogan suomalaisista pioneereista oli teologi Elvi Saari. Hän toi joogan kansalaisopistoihin 1960-luvulla.  Saari halusi kehittää joogaharjoitusta nimenomaan suomalaisille sopivaan suuntaan.

– Suomi oli vielä 1960-luvulla hyvin kristillinen maa, joten suomalaisen joogan juuret ovat vahvasti kristillisyydessä.

Harjunpää on kehittänyt joogaharjoitusta nimeämällä uudelleen perinteisiä asentoja. Esimerkiksi soturi-asentoja kutsutaan Hiljaisuuden joogassa rauhan sotureiksi.

– Rauhan soturi vahvistaa ja tuo rauhaa. Asennolla pyydetään rauhaa omaan sisimpään, elämään ja koko maailmaan.

”Joogatessa aloin tunnistaa sisäistä hiljaisuutta”

Heli Harjunpää kiinnostui joogasta kolmekymmentä vuotta sitten Kirkkonummen kansalaisopiston joogakurssilla.

– Joogassa minua veti puoleensa paitsi kehon hoito myös rauhoittuminen. Joogatessa aloin tunnistaa sisäistä hiljaisuutta, johon on mahdollista löytää fyysisen harjoituksen yhteydessä.

Myöhemmin Harjunpää kouluttautui joogaopettajaksi. Hän on kouluttanut tähän päivään mennessä noin sata Hiljaisuuden jooga -ohjaajaa.

Hiljaisuuden joogan harjoitus on tärkeä osa Harjunpään päivärutiineja. Hän herää useimpina aamuina kuudelta, rullaa joogamaton auki ja hiljentyy kokonaisvaltaiseen harjoitukseen.

Tarkoitukseni on, että teen joka päivä joogaharjoituksesta ainakin jonkin osan. 

Harjoitus vaihtelee jaksamisen ja ehtimisen sekä vuodenaikojen mukaan.

– Säännöllisestä joogaharjoituksesta muodostuu elämää ylläpitävä punainen lanka.

Harjunpään hiljentymiseen kuuluvat myös kävelylenkit.

– Tarkoitukseni on, että teen joka päivä joogaharjoituksesta ainakin jonkin osan. Lisäksi teen joka päivä noin tunnin pituisen meditatiivisen kävelyn.Katso miltä rukousjooga näyttää. Video on vuodelta 2017.

Toista video

Korjattu 1.6.2023: Hiljaisuuden jooga on ainoa rekisteröity suomalainen kristillinen joogalaji.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.