null Ilkka Vainio selvisi syövästä ja puuhaa nyt Syöpäsäätiön hyväntekeväisyyskonserttia kirkkoon – ”Minusta olisi aika tylsää, jos ei uskoisi mihinkään”

Noin 200 kulta- ja platina­levyä tuottanut Ilkka Vainio sanoo olevansa plussan puolella, kun on selvinnyt vaikeasta sairaudesta.

Noin 200 kulta- ja platina­levyä tuottanut Ilkka Vainio sanoo olevansa plussan puolella, kun on selvinnyt vaikeasta sairaudesta.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Ilkka Vainio selvisi syövästä ja puuhaa nyt Syöpäsäätiön hyväntekeväisyyskonserttia kirkkoon – ”Minusta olisi aika tylsää, jos ei uskoisi mihinkään”

Sanoittaja, laulaja ja musiikkituottaja haluaa kiittää lääkäreitä ja verenluovuttajia järjestämällä konsertin Helsingin Johanneksenkirkossa.

Kolme vuotta sitten Ilkka ”Ile” ­Vainio valitti vaimolleen väsymystä, ja tämä patisti hänet verikokeeseen. Hemoglobiini oli niin alhainen, että Vainio joutui menemään saman tien Jorvin sairaalaan. Siellä hänelle annettiin verta, ja tutkimuksissa ilmeni, että hänellä on paksusuolensyöpä.

Vainion paksusuolesta leikattiin isokokoinen kasvain. Leikkauksessa selvisi, ettei hänen kehossaan ollut etäispesäkkeitä.

– Tieto syövästä pelästytti, ja luulin jo kuolevani. Tunne muuttui kuitenkin iloksi ja helpotukseksi, kun kasvain saatiin poistettua.

Toipumisajan Vainio vietti rauhallisesti mökillään, koska silloin oli korona-aika. Hän sanoo, että häntä auttoivat rankasta tilanteesta selviämisessä paitsi lääketiede myös usko Jumalaan, läheiset ja ystävät. Varsinkin nyt jo edesmenneiden taiteilijoiden Vesku Loirin ja Jope Ruonansuun tuki tuntui tärkeältä.

Elämässä on paljon hyvää

Sairastuttuaan Ilkka Vainio huomasi, miten monella on syöpä ja miten moni on pelastunut. Hän on hyvillään siitä, että hänen puhuttuaan asiasta julkisuudessa useampi ihminen on kertonut hakeutuneensa sen seurauksena hoitoon ja saaneensa avun. Hän toteaakin, ettei koskaan kannata menettää toivoa.

– Tämä kokemus vahvisti elämänhaluani, ajatusta siitä, että jokaisesta päivästä pitää nauttia. En enää murehdi asioita entiseen tapaan, vaan olen kiitollinen siitä, että olen elossa ja elämässä on paljon hyvää. Olen plussan puolella, kun olen saanut selvitä vaikeasta sairaudesta.

Koen itseni syöpäsoturiksi – haluan kiittää tällä tavalla lääkäreitä ja verenluovuttajia.

Kun Vainiota pyydettiin Syöpäsäätiön 25-vuotisjuhlatoimikuntaan, hän oli otettu. Hänen ja kumppanien Elämän ja toivon hyväntekeväisyyskonsertti pidetään tunnelmallisessa Johanneksenkirkossa lokakuun alkupuolella.

– Koen itseni syöpäsoturiksi – haluan kiittää tällä tavalla lääkäreitä ja verenluovuttajia. Laulajat ja bändi esiintyvät ilman palkkiota, ja kaikki konsertin lipputulot menevät lyhentymättöminä syöpätutkimukseen, Vainio kertoo.

Konsertissa esiintyvät Vainion lisäksi Kari Vepsä, Luumu Kaikkonen, Jani Jalkanen, Pekka Kuorikoski ja Tapani Laastola. Tilaisuuden juontaa toimittaja Kaj Kunnas.

– Ohjelmisto sisältää isäni, koko kansan tunteman Juha Vainion, ja minun klassikkolauluja. Ja yleisö voi laulaa mukana. Uskon, että valo, ilo ja rohkeus ovat hyviä vastalääkkeitä syöpään.

Ilkka Vainiota auttoivat rankassa tilanteessa paitsi lääketiede myös usko Jumalaan, läheiset ja ystävät.

Ilkka Vainiota auttoivat rankassa tilanteessa paitsi lääketiede myös usko Jumalaan, läheiset ja ystävät.

Kirkossa tuntuu kotoisalta

Yli 1 000 laulua sanoittanut Ilkka Vainio on ollut koko elämänsä vahvasti mukana suomalaisessa musiikkibisneksessä. Vainio ei esiinny kirkossa ensimmäistä kertaa, sillä hän on tehnyt vuodesta 2014 lähtien bändinsä kanssa yli 200 kirkkokonserttia.

– Kaikki lähti siitä, kun porukka pappeja pyysi minua tekemään kirkkokonserttikiertueen. Suostuin yllättävään pyyntöön, ja kiertueen nimeksi tuli Ystävän risti. Tunsin kirkoissa oloni kotoisaksi, ja siitä alkoi myös laulajanurani.

– Moni ihmetteli silloin, että oletko uskovainen. Kerroin heille, että olen uskonut Jumalaan aina. Minusta olisi aika tylsää, jos ei uskoisi mihinkään.

Kuusi vuotta sitten hän konsertoi Espoonlahden kirkossa ja teki siellä ison väkimäärän edessä raittiuslupauksen.

– Silloin näin eturivissä laulaja Eino Grönin ja kutsuin hänet juttelemaan. Eikka totesi, että nyt hän on sitten nähnyt sekä isän että pojan raitistuvan. 

 

Poistettu konsertin esiintyjälistasta Jari Sillanpää 28.9.2023.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.