null Ilkka Vainio makaa uudella videolla ruumisarkussa Korson kirkossa – kirkkoherran mukaan laulu on nykyajan katumuspsalmi, jossa vilahtaa myös armo

Video, jossa laulaja Ilkka Vainio makaa avoimessa arkussa, kuvattiin Korson kirkossa tammikuussa.

Video, jossa laulaja Ilkka Vainio makaa avoimessa arkussa, kuvattiin Korson kirkossa tammikuussa.

Ilkka Vainio makaa uudella videolla ruumisarkussa Korson kirkossa – kirkkoherran mukaan laulu on nykyajan katumuspsalmi, jossa vilahtaa myös armo

Laulaja Ilkka Vainio teetti uutta musiikkivideota varten ruumisarkun, jossa hän aikoo tulla myös haudatuksi. Kirkkoherra Tuomas Antola kutsui videolle yleisöksi seurakuntalaisia.

Laulajana, sanoittajana ja tuottajana tunnettu suomalaisen iskelmän jättiläinen Ilkka Vainio makaa uudella musiikkivideollaan avoimessa ruumisarkussa Korson kirkkosalissa.

Korson kirkkoherra Tuomas Antola seisoo alttarilla. Sali on täynnä väkeä. Joukossa on Vainion ystäviä ja korsolaisia seurakuntalaisia, jotka esittävät hautajaisvieraita. Heidät saatiin mukaan avoimella kutsulla. Yleisö on pukeutunut tummiin asuihin.

Vainio laulaa videolla uuden laulunsa Pari päivää vaihtaisin pois. Se on laulu, jossa kerrotaan kuolemasta ja eletystä elämästä. Harva meistä voi aidosti sanoa, ettei vaihtaisi yhtään päivää pois, sillä elämä, kuten Vainio sanoo, on elämää iloineen ja suruineen.

– Tässä laulussa kerrotaan elämästä, jota on eletty vähän rankemmin ja huterammin. Jokaisen elämään mahtuu virheitä. Ei tämä ole pelkkää ruusuilla tanssimista.

– Joka tapauksessa elämä on suuri lahja ja kuolema on osa sitä. Elämä kannattaa elää niin, ettei lopussa harmita, ettei ole uskaltanut elää, Vainio sanoo.

Toista video

Moderni katumuspsalmi päättyy armon odotukseen

Kirkkoherra Tuomas Antola tiesi Ilkka Vainion laulajaksi, joka on tehnyt parisataa kirkkokonserttia. Hän pyysi laulun sanat nähtäväksi ja totesi, että ne sopivat oikein hyvin kirkkoon. Pari päivää vaihtaisi pois -laulu on Antolan mielestä moderni katumuspsalmi ja samalla arkinen synnintunnustus. Se sopisi hyvin katu-uskottavaan korsolaiseen virsikirjaan, sillä siinä on läsnä hengellinen sanoma ilman hankalaa teologista sanastoa.

Laulussa kerrotaan syntien jäljistä, rakastamisen puutteista ja tehdyistä tyhmyyksistä. Päivistä, jotka vaihtamalla kirkon urut soisivat hautajaisissa duurissa. Laulun kertojalla on arkussa isänsä kalvosinnapit ja paikalla lapset, exät ja papit.

Katumuksesta huolimatta laulun pohjavire ei ole toivoton. Kun arkun kanteen ropisevat hiekanjyvät ja edessä on syvä hiljaisuus, laulun kertoja sanoo ”sun armoilla oon”.

– Laulu on lempeä, vaikka siinä todetaan, että virheitä on tehty. Anteeksianto, armo ja toivo ovat asioita, joita ilman olisi ikävä lähteä täältä pois, Vainio lisää.

Jokainen meistä kuolee ja saattaa läheisiään

Korson kirkko on taidekirkko. Siellä on paljon taidenäyttelyitä ja alttaritaulu, jossa käytetään liikkuvaa kuvaa. Senkin takia videon tekeminen sopi Antolan mukaan hyvin Korsoon. Kirkko näkyy videolla sisältä ja ulkoa, samoin sen hautausmaa ja korsolainen maisema.

– Vainio makaa videolla arkussa, joka on hänelle tehty ja jossa hän aikoo tulla myös haudatuksi. Tässä puhuttelee rohkeus käsitellä kuoleman teemaa. Meillä on syksyllä Korsossa sama teema esillä Kuoleman klubissa, jossa tehdään joko taivassukat tai tuhkauurna, Antola kertoo.

Uskon Jumalaan ja johtokuntaan tuolla taivaassa.

Vainion mukaan kuolema on yhteiskunnassa tabu, vaikka se kuuluu jokaisen elämään. Jokainen kuolee ja useimmat ovat ennen sitä saattamassa läheisiään hautaan. Näin hän teki itse viimeksi viikko videon kuvauksen jälkeen Tapiolan kirkossa.

– Olin siellä ystäväni siunaustilaisuudessa. Muutama päivä ennen kuin ystäväni lähti taivaaseen, tein hänestä laulun. Lauloin sen arkun vieressä. Hän oli sitä toivonut, ja minulle tuli tunne, että hän oli siihen tyytyväinen, Vainio kertoo.

Vainio sanoo toimineensa nyt muutaman vuoden sisäänheittäjänä kirkkoon. Hänen kirkkokonserteissaan käy paljon väkeä, jotka eivät sinne välttämättä muuten eksy. Kaikki lähti siitä, kun pari pappia pyysi häntä laulamaan kirkossa laulujaan.

Mistä muualta saa sielun lääkitystä?

Tuhannen Ilkka Vainion sanoittaman laulun joukossa on monia hengellisiä lauluja. Uuden laulun sanoja hän ei ole tehnyt itse, ne on tehnyt Janne Rintala.

Vainio kertoo, että kirkko on aina ollut lähellä hänen sydäntään. 

Ilkka Vainio aikoo tulla myös haudatuksi tässä yksinkertaisessa arkussa.

Ilkka Vainio aikoo tulla myös haudatuksi tässä yksinkertaisessa arkussa.

– Uskon Jumalaan ja johtokuntaan tuolla taivaassa. Isäni Juha Vainio teki aikoinaan laulun, jossa lauletaan, miksi kirkko on aina kiinni ja apteekki auki vaan. On hienoa, että on avaria pappeja ja seurakuntia, jotka ajattelevat, että kirkon sanoma kuuluu kaikille. Ne avaavat kirkkojen ovet. Mistä muualta sielun lääkitystä saa kuin kirkosta? Eivät ihmiset edes tiedä, miten paljon hyvää kirkko tekee, Vainio sanoo.

Hän toteaa olevansa iloinen uskovainen ja nykyisin myös raitis laulaja. Eräässä kirkkokonsertissa noin 2,5 vuotta sitten hän lauloi 700 kuulijalle ja ajatteli, ettei halunnut enää juoda. Päätös on pitänyt, vaikka keikkoja on myös kapakoissa.

Kirkosta kapakkaan johtaa tie myös nyt julkaistulla uudella videolla. Kantajat vievät arkun korsolaiseen pubiin Sir Kippikseen. Vainio nousee arkusta ja jatkaa siellä lauluaan.

– Korson seurakunta tekee yhteistyötä tuon pubin kanssa. Meillä on siellä noin kerran kuukaudessa ”kapakan aamumuki”. Diakoniapappimme Elina Jokipaltio juttelee kahvikupin äärellä siellä ihmisten kanssa, kirkkoherra Tuomas Antola kertoo.

Ilkka Vainio ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, sillä hänellä on myös toinen kirkossa kuvattu video, jossa esiintyy kolme pappia. Se on nimeltään Villi pyhäpoika.

Uusin laulu on tulossa levylle nimeltä Viimeinen CD, joka ilmestyy tänä keväänä. Pari päivää vaihtaisin pois -laulu julkaistiin jo keskiviikkona ennakkojulkaisuna Ilta-Sanomissa. Tänään on laulun virallinen ilmestymispäivä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: