Viisi helsinkiläistä saarta, joissa kesä voi vielä ympäröidä sinut
Onko sinunkin sielunmaisemasi saarella, jota ympäröi aava meri ja hiljaa lipuvat laineet? Näihin maisemiin voit päästä myös Helsingissä.
Piristävässä Pihlajasaaressa pääsee kaupunkitelttailemaan
Pihlajasaari on Etelä-Helsingissä Hernesaaren edustalla, kymmenen minuutin merimatkan päässä mantereelta. Saareen voi saapua kesäaikaan joko yhteysveneellä tai vieraisvenelaituriin kiinnittymällä. Vesibussit liikennöivät saarelle 1. syyskuuta saakka. Pihlajasaaressa on Läntinen ja Itäinen Pihlajasaari ja ne yhdistyvät kävelysillalla.
Pihlajasaarella on ulkoilumahdollisuuksia ja muutaman kilometrin mittainen luontopolku. Polkua kävellessä voi ihailla saaren luontoa kuten kalliota, metsää ja lehtoja. Saaren uimarannalla pääsee polskimaan ja saarelta löytyy myös oma nudistiranta.
Saarelta on niin ravintola kuin rantabaarikin, ja retkeilijät voivat käyttää halutessaan saaren keittokatoksia sekä tulipaikkoja. Yön viettäminen saaressa telttaillen on myös mahdollista, mikäli kaupunkitelttailu luonnon helmassa kiehtoo.
Valloittava Vallisaari vetää puoleensa
20 minuuttia Kauppatorilta reittiveneellä ja löydät itsesi hurmaavasta Vallisaaresta. Lähellä Suomenlinnaa sijaitseva saari yhdistää kauniin luonnon ja kesäisen tekemisen. Vallisaarella voi aistia sotahistorian havinaa, sillä siellä on edelleen sodanaikaisia pattereita sekä näköalatasanteita, joista voi ihailla aavaa merta.
Saarella sijaitsee Kuolemanlaakso, joka sai nimensä saarella 1937 tapahtuneesta räjähdeonnettomuudesta. Vallisaareen ja sen viereiseen Kuninkaansaareen voi tutustua merkittyjä reittejä pitkin kulkemalla. Aleksanterin kierros on kolmen kilometrin pituinen ja Kuninkaansaaren kierros 2,5 kilometriä. Reiteillä tulee pysyä, sillä niiden ulkopuolella on rakenteita, jyrkänteitä ja paikkoja, joissa on sortumisvaara.
Vallisaaressa on puuhaa koko perheelle. Elokuussa lapsille on osallistavaa teatteria luontopolun muodossa, viikonloppuisin saarelle voi varata paikan joogaan tai viininmaisteluun. Saarelta löytyy myös monia kahviloita, baareja ja ravintoloita. Reittivene kulkee Vallisaaren väliä päivisin, mutta saareen pääsee myös rantautumaan vierasvenesataman kautta.
Loistelias Lonna hellii kesäkaudella
Lonnaan pääsee Kauppatorilta lähtevin reittiyhteyksin syyskuun loppuun saakka. Vain kymmenessä minuutissa olet jo perillä hiljaisuudessa, vaikka Helsingin keskustan siluetti siintääkin edelleen horisontissa. Myös Lonnalla on sotahistoriallisia kytköksiä, sillä saarta pidettiin 1880-luvulta alkaen merimiinojen kokoamis- ja säilytyspaikkana.
Lonnan saarella voi nauttia laadukkaasta ravintolaruuasta, käydä kahvilla tai istahtaa baarissa, joten kulinaristille saari voi olla mieleinen. Myös entisiä miinamakasiineja hyödynnetään saarella nykyään juhla- ja tapahtumatiloina.
Saari on tunnettu myös elämyksellisestä saunastaan, josta pääsee pulahtamaan mereen. Saunan on Lonnaan suunnitellut Arkkitehtitoimisto OOPEAA vuonna 2017. Saarella on myös kaikille avoin demagnetisointi-museo, jossa voi tutustua sotilastarkoituksessa käytettyihin ja myöhemmin entisöityihin dieselgeneraattoreihin.
Lataudu Lammassaaressa ja Kuusiluodolla eläinten kanssa
Vanhankaupunginkosken ja Arabian tuntumassa, lähellä Kuusiluotoa, sijaitsee Lammasaari. Lammassaarelle ja Kuusiluodolle pääsee perille kävelemällä pitkospuita pitkin. Merisairaalle tai maakravulle Lammassaaren ja Kuusiluodon maisemat voivat olla siis oiva valinta!
Vaikka toisin voisi luulla, itse Lammassaaresta ei löydy lampaita, vaan ne ovat aivan vieressä, Kuusiluodolla. Lampaat ovat vapaana Kuusiluodolla kesäkauden ja vierailijat voivat paijata sekä ihastella niitä.
Lammassaareen ja Kuusiluotoon vievät pitkospuut ovat yhteensä noin 3,5 kilometriä pitkät. Ne ovat avoinna ympäri vuoden. Matkalla voi bongata luonnon monimuotoisuutta, kuten lintuja ja kasvillisuutta. Pitkospuiden varrella on myös pysähdys- ja maisemankatselutasanteita.
Ota siis piknik- tai evästarpeet mukaasi retkelle ja nauti luonnosta suloisten eläinten kanssa Lammassaaressa ja Kuusiluodolla.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Meri on ihmisen ja elämän myyttinen alkukoti”, sanoo Sanna Nyqvist – hän on tehnyt tietokirjan merimaiseman vaikutuksista tunnettuihin kirjailijoihin
Hyvä elämäRannalla-teoksesta selviää, että esimerkiksi Tove Janssonille mökki keskellä merta tarjosi pakopaikan ja antoi uutta energiaa.