Helsingin rikkaimman kauppiaan purjelaiva haaksirikkoutui Lauttasaaren edustalla vuonna 1759 – nyt venepuuseppä on rakentanut siitä kolme kuukautta pienoismallia saaren kirkkoon
Marko Torvinen aloitti miniatyyrilaivojen tekemisen avioeron jälkeen. ”Päätin, etten ryyppää itseäni hengiltä.” Harrastus jatkuu hänen toisen vaimonsa Anne Torvisen kanssa.
”Nostimme Herran nimeen ankkurin.” Näin alkaa St Johannes -purjelaivan viimeisen matkan meriselitys vuodelta 1759.
Helsingin varakkaimman kauppiaan Johan Sederholmin laiva suuntasi kengillä ja jauhoilla lastattuna Viaporista eli nykyisestä Suomenlinnasta kohti Saksaa, mutta kohtasi jo alkumatkasta niin navakkaa vastatuulta, että joutui kääntymään takaisin. Laiva ajoi karille Lauttasaaren edustan matalikolla.
Jos Jätkäsaaresta matkustaa reittilautalla Tallinnaan, vaaranpaikka on viimeinen luoto ennen avomerta.
Helsingin yliopiston merihistorian dosentti ja innokas purjehtija Mikko Huhtamies asuu Lauttasaaressa noin viiden kilometrin päässä haaksirikkopaikasta. Hän ehdotti St Johannesta, kun häneltä kysyttiin, mikä olisi sopiva esikuva Lauttasaaren kirkkoon tulevalle laivan pienoismallille eli votiivilaivalle.
– Moni votiivilaiva on lahjoitettu kirkkoon kiitokseksi haaksirikosta selviytymisestä tai ennen pitkälle matkalle lähtemistä. Merimiehet hakivat yleisesti turvaa uskomuksista ja loitsuista, kun merelle piti lähteä ilman sääennusteita. Votiivi tulee latinan sanasta votum eli uhri ja lahja, Huhtamies kertoo.
Suomen rannikkokirkoissa on esillä yli kaksisataa votiivilaivaa, jotka ovat Huhtamiehen mukaan yleensä varsin iäkkäitä. Evankelis-luterilaisen kirkon mukaan votiivilaivoja hyödynnetään myös rukouksissa: laivan äärellä on voitu muistaa merellä hukkuneita tai kotoa poissa olevia. Laiva kuvaa myös seurakuntaa matkalla olevana ja rukoilevana Jumalan kansana.
Venepuuseppä rakensi pikkulaivaa kolme kuukautta
134 cm pitkä, 50 cm leveä ja 85 cm korkea purjelaiva painaa kymmenkunta kiloa. Se eroaa esikuvastaan siten, että laivan etukannelle keulapuun taakse ja peräkannelle maston juureen on kiinnitetty metallilenkit kattoon ripustamista varten. Venepuuseppä Marko Torvinen käytti kolme kuukautta St Johanneksen miniatyyriversion rakentamiseen.
Votiivilaivan valmistamisen vaiheet on tallennettu julkiselle Instagram-tilille @markotorvinen4. Tilillä näkyy myös votiivilaivan purjetta ompeleva Anne Torvinen, jolle veneenrakentaja on laittanut hashtageiksi #vaimokulta ja #munkulta.
Marko ja Anne ovat valmistaneet Sulkavalla yli sata miniatyyrilaivaa.
– Olemme olleet 15 vuotta yhdessä, ja meillä on ollut tämä harrastus alusta asti. Annella on parhaat visiot. Hän tekee kolmivuorotyötä mielenterveyshoitajana, ja kun hän on töissä, minä rakennan yölläkin. Kun Annella on vapaapäivä, pidän minäkin vapaata.
Torvisen lempimateriaali on saunanlauteisiin tarkoitettu haapalauta, joka on pehmeää, taipuisaa ja oksatonta. Hän aloitti Lauttasaaren votiivilaivan rakentamisen työstämällä viisimetristä lautaa vannesahalla.
– Venettä rakentaessa pitää osata katsoa kaikkea peilikuvana. Se on vaikuttanut asenteisiinikin. Jos joku sanoo, että asia on näin, niin saatan vastata, että katsopas toiseltakin puolelta.
Rakentelu alkoi Lammassaaren kesämajassa
Helsingin Lammassaaressa sijaitseva kesämaja oli Marko Torvisen ensimmäinen miniatyyriveneveistämö. Hän muutti Myllypurosta 7,5-neliöiseen majaan vuonna 1994 sen jälkeen, kun ensimmäinen avioliitto oli päättynyt eroon. Alkeellisessa, kylmässä majassa kului yli kaksi vuotta.
– Päätin, että en ryyppää itseäni hengiltä kuten moni mies tekee eron jälkeen. Hain kirjastosta laivakirjoja ja rakensin pienoismallin Kauppatorilta liikennöivästä M/s Nataliasta. Kelirikon aikana saaressa oli Robinson Crusoe -meininki, kun juuri kukaan muu ei viitsinyt kahlata sinne pitkospuiden jäätyä veden alle.
93 cm pitkä ja 40 cm korkea M/s Natalia koristaa nykyään Torvisten kotia. Moni heidän pienoismalleistaan sijaitsee kuitenkin julkisessa tilassa. Viime vuonna valmistui Tykkisluuppi Dianan pienoismalli Suomenlinnan Ehrensvärd-museoon.
– Pikku-Dianan tykeillä voi ampua, sen mastot taipuvat alaspäin ja purjeet pystyy laskemaan.
Suomenlinnasta löytyy myös Torvisen rakentama pienoiskokoinen pirtuvene, jonka hän rakensi Tullimuseolle.
Bongaa votiivilaivoja pääkaupunkiseudun kirkoista
Lauttasaaren kirkon uusi votiivilaiva on nyt yleisön nähtävillä. Votiivilaivoja voi bongailla lisäksi Helsingissä ainakin Mikael Agricolan kirkossa, Karunan vanhassa kirkossa Seurasaaressa, Kulosaaren kirkossa, St Jacobs kyrkanissa Lauttasaaressa sekä Espoossa Espoonlahden kirkossa ja Matinkappelissa.
Poistettu 17.6.2022 arvio Lauttasaaren kirkon remontin valmistumisajasta.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Viisi helsinkiläistä saarta, joissa kesä voi vielä ympäröidä sinut
Hyvä elämäOnko sinunkin sielunmaisemasi saarella, jota ympäröi aava meri ja hiljaa lipuvat laineet? Näihin maisemiin voit päästä myös Helsingissä.