null Jokainen on arvokas – Helsingin ekumeeninen toimikunta tuomitsee rasismin kaikissa muodoissa

Ekumeenisen toimikunnan kannanotto muistuttaa, että jokainen ihminen on Jumalan luoma ja yhtä arvokas. Kuva on Helsingin Matteuksenkirkon kansainvälisestä messusta.

Ekumeenisen toimikunnan kannanotto muistuttaa, että jokainen ihminen on Jumalan luoma ja yhtä arvokas. Kuva on Helsingin Matteuksenkirkon kansainvälisestä messusta.

Ajankohtaista

Jokainen on arvokas – Helsingin ekumeeninen toimikunta tuomitsee rasismin kaikissa muodoissa

Toimikunta ottaa yhteiskuntarauhan puolesta kantaa Kristittyjen ykseyden rukousviikolla.

Helsingin ekumeenisen toimikunnan kannanotossa todetaan aluksi, että Jumala loi ihmisen kuvakseen, ja tämän vuoksi jokainen ihminen on yhtä arvokas.

Kannanoton mukaan monet vähemmistöihin kuuluvat ihmiset, kuten maahan muualta muuttaneet, kokevat syrjintää, vihamielisyyttä, häirintää ja kiusaamista. Toimikunta ei hyväksy rasismia missään muodossa, ja ihmisiä kannustetaan myönteiseen asenteeseen, käytökseen ja kielenkäyttöön kaikkia  kohtaan. Mikäli havaitaan rasistista tai muuta syrjivää puhetta ja toimintaa, henkistä tai hengellistä väkivaltaa, on siihen puututtava.

Ekumeenisen toimikunnan puheenjohtaja Veli Loponen kertoo, että kannanotto sai alkunsa yhteiskunnallisen keskustelun kahtia jakautuneisuudesta. Leimaavaa keskustelua ihmisistä sen mukaan, mistä he ovat lähtöisin, on esiintynyt pakolaiskriisin seurauksena viime vuosina yhä enemmän.

– Kaikenlainen syrjintä vähemmistöjä kohtaan luo eriarvoisuutta. Rasismi aiheuttaa vastakkainasettelua, ja se voi horjuttaa jopa yhteiskuntarauhaa. Maahanmuuttajan on esimerkiksi usein vaikea saada töitä, ja siitä syntyy helposti stereotyyppinen kuva siitä, ettei hän edes halua tehdä töitä.

Loposen mielestä paras tapa kitkeä ennakkoluuloja ja rasismia on tutustua eritaustaisiin ihmisiin.

– Haluamme nostaa kannanotossa esiin kristillisyyden tasa-arvon käsitystä siitä, että kaikki me olemme saman Jumalan luomia. Usein on niin, että tutustumalla ihmisiin on helpompi suvaita erilaisia ihmisryhmiä.

Helsingin ekumeeninen toimikunta on kaupungissa toimivien seurakuntien ja yhteisöjen neuvottelu- ja yhteistyöelin. Tarkoituksena on edistää kristittyjen yhteyttä Helsingissä. Toimikunnalla on toimintaa erityisesti tammikuisella rukousviikolla ja lokakuisella vastuuviikolla. Lisäksi se järjestää elo-syyskuun vaihteessa luontoarvoja esiin tuovan Kirkot pihalla -tapahtuman.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Piispa Teemu Laajasalo MTV3:lle: ”Rasismi ja ihmisviha ovat väärin riippumatta siitä, kuka niitä harjoittaa”

Ajankohtaista

Helsingin piispa Teemu Laajasalo otti MTV 3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa kantaa viime aikojen somekeskusteluun ja Riikka Purran vanhoihin teksteihin.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.