null Piispa Teemu Laajasalo MTV3:lle: ”Rasismi ja ihmisviha ovat väärin riippumatta siitä, kuka niitä harjoittaa”

Jos keskustelukulttuuri kärjistyy, nuoret ottavat oppia, noinko julkinen keskustelu kuuluu käydä, Helsingin piispa Teemu Laajasalo sanoi Maikkarin aamulähetyksessä.

Jos keskustelukulttuuri kärjistyy, nuoret ottavat oppia, noinko julkinen keskustelu kuuluu käydä, Helsingin piispa Teemu Laajasalo sanoi Maikkarin aamulähetyksessä.

Ajankohtaista

Piispa Teemu Laajasalo MTV3:lle: ”Rasismi ja ihmisviha ovat väärin riippumatta siitä, kuka niitä harjoittaa”

Helsingin piispa Teemu Laajasalo otti MTV 3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa kantaa viime aikojen somekeskusteluun ja Riikka Purran vanhoihin teksteihin.

Helsingin piispa Teemu Laajasaloa pyydettiin viime viikolla MTV 3:n Huomenta Suomi -ohjelmaan keskustelemaan siitä, miten kansa ei jakautuisi ja eri mieltä olevat voisivat tulla toimeen keskenään. Laajasalo oli ohjelman vieraana tänään tiistaina.

Siinä vaiheessa sosiaalisessa mediassa ja mediassa oli jo pitkään käyty rajua ja polarisoitunutta keskustelua äärioikeistoyhteyksiensä vuoksi eroamaan joutuneesta ministeristä Vilhelm Junnilasta, perussuomalaisten muiden ministerien kommenteista rasistisesta väestönvaihtoteoriasta ja perussuomalaisen kansanedustajan Jani Mäenpään VIP-kutsun peruuttamisesta Provinssirockista. Taustalla oli hänen sukupuolten moninaisuuden opettamista kouluissa arvosteleva kolumninsa, jonka tapahtuma katsoi olevan vastoin arvojaan. Keskustelua on käyty myös sananvapaudesta ja lehdistönvapaudesta.

Ohjelman juontaja Mikko Suursalmi tarttui tiistaiaamun lähetyksessä myös tuoreimpaan keskustelunaiheeseen eli mitä ilmeisimmin nykyisen valtiovarainministeri Riikka Purran Jussi Halla-Ahon Scripta-blogiin nimimerkillä kirjoittamiin teksteihin. Tekstit ovat rasistisia ja niissä viitataan muun muassa kerjäläisten päälle sylkemiseen ja ”neekerilasten hakkaamiseen”. Niissä todetaan, että jos kirjoittajalla olisi ase, ruumiita tulisi lähijunassakin.

Purra julkaisi maanantaina blogitekstin, jossa hän selitti aiempia kirjoituksiaan myöntämättä tai kiistämättä olevansa nimimerkki ”riikka”. Hän sanoi, että ”olen varmasti kirjoittanut ja sanonut asioita, jotka ovat tyhmiä tai mielettömiä tai rumasti sanottu tai huonosti valikoitu.” Illemmalla Purra jakoi Twitterissä viestiketjun, jossa hän kertoi olleensa aikanaan turhautunut tietyistä maahanmuuton lieveilmiöistä ja että hänen vihainen tekstinsä on vain vihaista tekstiä. Hän ei hyväksy eikä ole koskaan hyväksynyt väkivaltaa.

Kyllä ne ovat hyvin surullista ja onnetonta lukemista.

Laajasalo arvioi nimimerkillä kirjoitettuja rasistisia tekstejä MTV:lle näin.

– Riippumatta siitä kuka niitä lehdissä olleita kirjoituksia silloin 15 vuotta sitten on kirjoittanut, kyllä ne ovat hyvin surullista ja onnetonta lukemista, ei niin voi ihmisistä puhua. Se on myös huolestuttavan vihaista puhetta.

Piispan mukaan on ymmärrettävää, että tuon tyyppinen rasistinen ja ihmisvihainen ilmaisu herättää ihmisissä huolta. ”Niin ei voi kirjoittaa”, Laajasalo sanoi.

Sen jälkeen ohjelmassa siirryttiin keskustelemaan sananvapaudesta ja erilaisten mielipiteiden kohtaamisesta. Laajasalo on laajan sananvapauden kannattaja, mutta viime aikojen keskustelu on herättänyt hänessäkin jo huolta, niin kärjekästä se on ollut.

– Jos keskustelukulttuuri kärjistyy, nuoret ottavat oppia, noinko julkinen keskustelu kuuluu käydä. Ajatus siitä, että meillä ei ole mitään yhteistä saattaa tulla ilmi ja se on aika huolestuttavaa, Laajasalo sanoi ohjelmassa.

Laajasalon mukaan niin yhteiskunnassa kuin kirkossa pitäisi pystyä kuuntelemaan eri mieltä olevia. On oltava tilaa erilaisille mielipiteille ja eri tavoin ajattelevien kohtaamiselle  ilman, että ihmisiä suljetaan etukäteen pois mielipiteidensä vuoksi. Vaikka ei hyväksykään toisen ajattelua, pitäisi kysyä, miksi toinen ajattelee niin kuin ajattelee.

– Jos etukäteen ajatellaan, että noin ajatteleva ihminen on vääjäämättä kehittymätön ja tyhmä ja hänen ajatuksensa ovat vaarallisia, minkäänlaista dialogia ei voi syntyä. Ja tämän sanottuani sanon myös, että totta kai on asioita, joihin pitää myös raja vetää, Laajasalo sanoi ja otti esimerkiksi antisemitismin.

Minun mielestäni olisi onnetonta, jos meillä olisi sellainen media, joka ei yrittäisi saada asioita päivänvaloon.

Haastattelussa Laajasalo puolusti myös lehdistönvapautta.

–  Median tehtävä ehdottomasti on kaivaa ja penkoa. Median tehtävä on myös selittää, yrittää kehystää asioita ja huolehtia siitä, että se kehys olisi mahdollisimman oikeansuuntainen ja tasapuolinen. Mutta kyllä minun mielestäni olisi onnetonta, jos meillä olisi sellainen media, joka ei yrittäisi saada asioita päivänvaloon, Laajasalo totesi MTV3:lle.

Pääministeri Petteri Orpo (Kok.) kertoi tiistaina olleensa yhteydessä valtiovarainministeri Riikka Purraan Scripta-blogin kirjoitusten vuoksi. Orpo sanoi Helsingin Sanomille pitävänsä tärkeänä, että Purra itse irtisanoutui jälkimmäisessä kirjoituksessaan väkivallasta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan hallituksen voisi olla viisasta ottaa selkeä nollatoleranssi rasismiin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.