null ”Heikko-osaisimmat ovat usein heikkoäänisimpiä” – piispa Teemu Laajasalon mukaan pandemiasta selviäminen vaatii nyt toisen asemaan asettumista

– Lapset, nuoret, sairaat, omaiset, vanhukset, hoitohenkilökunta, yrittäjät, taiteilijat ja eri tavoin yksinäiset katsovat tiedotustilaisuuksia kovin erilaisilla silmillä, Teemu Laajasalo muistuttaa.

– Lapset, nuoret, sairaat, omaiset, vanhukset, hoitohenkilökunta, yrittäjät, taiteilijat ja eri tavoin yksinäiset katsovat tiedotustilaisuuksia kovin erilaisilla silmillä, Teemu Laajasalo muistuttaa.

Ajankohtaista

”Heikko-osaisimmat ovat usein heikkoäänisimpiä” – piispa Teemu Laajasalon mukaan pandemiasta selviäminen vaatii nyt toisen asemaan asettumista

Helsingin piispan mukaan ihmisten jaksaminen on koronan keskellä koetuksella. Hän muistuttaa, että poikkeustila kurittaa yhteiskunnan heikko-osaisia.

Pääministeri Sanna Marin kertoi tänään tiedotustilaisuudessa, että Suomessa vallitsevat koronaepidemian vuoksi poikkeusolot. Valtioneuvosto on valmis päättämään poikkeusoloihin siirtymisestä ensi viikolla. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tukee asiassa hallitusta. Poikkeustila alkaisi 8.3. ja kestäisi kolme viikkoa.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo otti tuoreeltaan kantaa asiaan ihmisten jaksamisen, keskinäisen yhteisymmärryksen ja lähimmäisyyden näkökulmista. Laajasalo totesi, että tartuntatautitilanne on muuttunut huonommaksi Uudenmaan alueella. Ihmiset ovat sinnitelleet kriisin keskellä jo vuoden ja monien jaksaminen vähenee.

– Vuoden aikana ihmiset ovat joutuneet monin eri tavoin ahtaalle. Seurakuntien työntekijöiden välittämät viestit sisältävät kokemusta ihmisten turhautumisesta, kokemusta epäoikeudenmukaisuudesta ja jopa epätoivoa, piispa Laajasalo toteaa tiedotteessaan.

Hänen mukaansa viime kevään tiukkojen rajoitustoimien aikaa leimasi kokemus yhtenäisyydestä. Syntyi tunne siitä, että olemme samalla puolella. Pitkittyneen poikkeusajan vuoksi samanlaisen yhtenäisyyden saavuttaminen vaatii nyt enemmän töitä.

 – Kun ihmisten jaksaminen vähenee, myös ymmärrys toisia kohtaan on koetuksella. Tämä ilmenee erilaisten eturyhmien vertailuna sekä kokemuksena rajoitusten epäoikeudenmukaisuudesta. Emme olekaan tässä enää yhdessä, vaan erilaisia jakolinjoja nousee esiin. Jakolinjojen ylittämiseksi vaaditaan nyt entistä enemmän toisen asemaan asettumista, piispa Laajasalo sanoo.

Poikkeustila näyttää Laajasalon mukaan erilaiselta katsojasta riippuen.

– Lapset, nuoret, sairaat, omaiset, vanhukset, hoitohenkilökunta, yrittäjät, taiteilijat ja eri tavoin yksinäiset katsovat tiedotustilaisuuksia kovin erilaisilla silmillä, Laajasalo sanoo.

Jaloutta ja oikeamielisyyttä olisi yrittää juuri tässä ajassa asettautua toisen asemaan.

Hän toteaa, että kriisin keskellä tekee mieli katsoa selviytymistä omasta näkökulmasta.

– Jaloutta ja oikeamielisyyttä olisi yrittää juuri tässä ajassa asettautua toisen asemaan. Kysyä, miltä tämä ja tuleva päivä näyttää sellaisen ihmisen näkökulmasta, jonka elinympäristö on sama, mutta elämän olosuhteet erilaiset.

Laajasalo jatkaa, että ihmiset suhtautuvat tartuntatautitilanteesta käytävään keskusteluun eri tavoin. Yksi pitää lohdutuksia ja rohkaisupuheenvuoroja turhana voivotteluna ja vaatii kestävyyden henkeä ja mittasuhteita keskusteluun. Toinen liikuttuu pienimmästäkin tuen osoituksesta ja tarvitsee taakkojen kantamista ja osanottoa.

– Heikko-osaisimmat ovat usein heikkoäänisimpiä. Lähimmäisen tehtävänä on yrittää kuunnella niitä, joita poikkeustila kurittaa poikkeuksellisemmin, niitä, joiden ääni mykistyy.

Kirkon toimet ja mukautuminen poikkeusaikaan noudattavat viranomaisten määräyksiä ja suosituksia. Piispa Laajasalon mukaan määräysten ja suositusten keskellä ihmisten jaksamisesta huolehtiminen on tärkeää.

 – Olen pyytänyt hiippakuntani seurakuntia erityisesti olemaan yhteydessä ikäihmisiin, lapsiin ja nuoriin. Tavoitteena on, että seurakunnissa pystytään olemaan yhteydessä mahdollisimman moneen ihmiseen ja varmistamaan, että kukaan ei jäisi yksin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.