null ”Koronarajoitukset ovat osuneet syvimmin ikäihmisiin”, ja siksi seurakunnat lähettävät heille postia Espoossa ja Kauniaisissa

Espoon ja Kauniaisten seurakunnat lähettävät ensimmäisen Pilkahduksia-kirjeen ikääntyneille aktiiviseurakuntalaisille. Diakoniatyöntekijä Anna Iivanaisen mukaan moni ikäihminen kärsii yksinäisyydestä.

Espoon ja Kauniaisten seurakunnat lähettävät ensimmäisen Pilkahduksia-kirjeen ikääntyneille aktiiviseurakuntalaisille. Diakoniatyöntekijä Anna Iivanaisen mukaan moni ikäihminen kärsii yksinäisyydestä.

Ajankohtaista

”Koronarajoitukset ovat osuneet syvimmin ikäihmisiin”, ja siksi seurakunnat lähettävät heille postia Espoossa ja Kauniaisissa

Ensimmäinen Pilkahduksia-kirje postitetaan helmikuussa ikääntyneille aktiiviseurakuntalaisille.

Mitä seurakunnan kerhojen loppuminen koronarajoitusten takia merkitsi ikäihmisille, Espoon tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöntekijä Anna Iivanainen?

– Koronarajoitukset ovat osuneet laajimmin ja syvimmin juuri ikäihmisiin. Joillekin seurakunta on ollut jo ennen pandemiaa ainoa paikka, jossa he ovat voineet tavata ihmisiä ja saada keskusteluseuraa. Rajoitusten takia heidän yksinäisyytensä on syventynyt entisestään ja osa on kertonut tuntevansa olonsa toivottomaksi. 

– Suuri osa heistä ei käytä käytä sosiaalista mediaa tai verkkoyhteyksiä, joten tästä suorat nettilähetykset ja muut etätoiminnat eivät tavoita heitä.

Millaista postia Espoon ja Kauniaisten seurakunnat lähettävät iäkkäille aktiiviseurakuntaisille?

– Päätimme ideoida Espoon seurakuntien vanhustyön tiimissä yhteisen säännöllisen kirjeen seurakuntien kerhoissa aiemmin käyneille ikäihmisille. Pilkahduksia-kirje sisältää terveisiä omasta seurakunnasta, mukavia pieniä tehtäviä, runoja, hartaustekstejä, liikunnallisia vinkkejä ja muuta hyvää mieltä tuovaa luettavaa.

Soita 2–4 kertaa kuukaudessa jollekin tuntemallesi ikäihmiselle.Mitä seurakunta haluaa välittää kirjeellä?

– Haluamme kertoa, että seurakuntamme ikäihmiset ovat meille tärkeitä ja he ovat meidän sydämessämme, vaikka emme voi nähdä heitä seurakunnan tiloissa kokoontumisrajoitusten vuoksi. Haluamme tuoda toivoa ja iloa ikäihmisten arkeen pandemian keskellä.

Onko kirjeestä tarkoitus tulla säännöllinen viesti kotiseurakunnalta?

– Sitä on tarkoitus jatkaa. Ajatuksemme on, että ”kirjekerho” jatkuisi myös koronapandemian jälkeen. Lähetämme kirjeitä noin kuukauden välein pois lukien loma-ajat.

Miten muuten seurakunnat pitävät nyt yhteyttä ikäihmisiin?

– Diakoniatyöntekijät ovat yhteydessä omilla alueillaan niihin ikäihmisiin, joiden yhteystiedot on olemassa asiakassuhteen perusteella. Lisäksi olemme lisänneet diakoniatyöntekijöiden ja pappien yhteystietojen mainostamista somen lisäksi muun muassa Kirkko ja kaupunki -lehdessä. Espoon seurakuntien yhteinen joulusoittokampanja toi myös uusia yhteydenottopyyntöjä. Joiltakin kappeleilta voi noutaa kotiin kappelilounaita. Näissä tilanteissa seurakunnan työntekijät voivat välittää myös tietoa keskustelumahdollisuuksista.

Miten läheisiä ikäihmisiä kannattaa nyt muistaa?

– Yhteydenpito omiin läheisiin on pandemiarajoitusten aikaan erityisen tärkeää. Haluaisin laittaa eteenpäin valon ja ilon haasteen: soita 2–4 kertaa kuukaudessa jollekin tuntemallesi ikäihmiselle. Saat samalla myös itsellesi hyvän mielen. Lähimmäisenrakkaus lämmittää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.