null Joukko Helsingin seurakuntien työntekijöitä työskentelee kaupungin koronajäljityksessä – Nuorisotyönohjaaja Varpu Koivunen on yksi heistä

Nuorisotyönohjaaja Varpu Koivunen työskentelee keikkalaisena Kallion virastotalossa yhtenä sadoista koronajäljittäjistä. Palkan maksaa seurakunta.

Nuorisotyönohjaaja Varpu Koivunen työskentelee keikkalaisena Kallion virastotalossa yhtenä sadoista koronajäljittäjistä. Palkan maksaa seurakunta.

Ajankohtaista

Joukko Helsingin seurakuntien työntekijöitä työskentelee kaupungin koronajäljityksessä – Nuorisotyönohjaaja Varpu Koivunen on yksi heistä

Jäljittäjä asettaa ihmisiä karanteeniin, kirjaa oireita järjestelmään, tekee laboratoriolähetteitä ja varaa testiaikoja.

Lauttasaaren seurakunnan nuorisotyönohjaaja Varpu Koivunen ei ole voinut melkein vuoteen tehdä työtään normaalisti keskustan seurakuntien Nuorten Talolla, joka sijaitsee Toisella linjalla. Mutta hän on tehnyt työkeikkoja korttelin päässä Kallion virastotalossa koronajäljittäjänä.

Tehtävään on koulutettu kaupungin omia työntekijöitä muun muassa kulttuuri- ja liikunta-aloilta, järjestöjen ja kirkon työntekijöitä sekä esimerkiksi lääketieteen opiskelijoita.

– Olin töissä koronajäljityksessä myös joulun alla. Meillä oli viikko koulutusta, ja toisella viikolla pääsimme tekemään soittoja. Jäljitin altistuneita eli soitin sairastuneille ja kyselin, mitä hän oli tehnyt 48 tuntia ennen oireiden ilmaantumista. Oliko hän tavannut tuttuja kaupassa tai oliko hän törmännyt kehenkään rappukäytävässä?

Karanteeniohjeita ja testiaikoja

Helmikuussa kaupunki etsi jäljitykseen jo perehdytettyjä henkilöitä, koska työllä oli kiire.

– Olen soittanut altistuneita läpi ja asettanut heitä karanteenin. Joku muu on jo tehnyt jäljityksen ja todennut altistumisen. Joukkoaltistumisissa ihmiset ovat jo saaneet jo tiedon ja ohjeet koulusta tai päiväkodista ja aloittaneet karanteenin, Varpu Koivunen kertoo.

Tällöin hänen tehtäväkseen jää soittaa virallinen puhelu: todeta, että altistuminen on tapahtunut tänä päivänä, ja karanteeni loppuu siitä 14 vuorokauden kuluttua.

– Kyselen myös oireita, kirjaan ne järjestelmään, kehotan menemään testiin ja varaan henkilölle testiajan saman tien.

Montako puhelua seitsemän tunnin työpäivän aikana ehtii soittaa? Edellisenä päivänä Koivunen sai valmiiksi seitsemän puhelua: tavoitti henkilön, kävi asiat läpi, kirjasi ne järjestelmään, teki laboratoriolähetteen ja varasi testiajan sekä kirjasi henkilön tietoihin soiton ja hänen karanteeniaikansa. Monta puhelua meni lisäksi vastaajaan.

Sähköistä nuorisotyötä

Varpu Koivusen mielestä jäljitystyö on varsin mielenkiintoista.

– Työ on avannut silmäni sille, miten yhden ihmisen sairastuminen vaikuttaa hänen ympäristöönsä. Mitä enemmän henkilö on liikkunut ja ollut sosiaalinen, sitä enemmän hän on vaikuttanut ympäristöönsä. Mutta onhan töihin, kouluun ja päiväkotiin mentävä.

Koivunen on itse säästynyt koronavirukselta tähän asti. Hänen oma työnsä, nuorisotyö, on toki kärsinyt pandemiasta. Leirikeskukset ja Nuorten Talo ovat olleet pitkään suljettuina. Nuortenillat pidetään arki-iltaisin verkossa Discord-alustalla. Etäkokoukset ja koulutukset onnistuvat hyvin verkossa, esimerkiksi nuorisotyön iltapäiväkahvit kerran viikossa.

Koivunen ei kuitenkaan ole ahdistunut tilanteesta.

– Olen hyväksynyt, että tämä on nyt tätä tässä vaiheessa. Olen toiveikkaalla mielellä: ei loppuelämä ehkä kuitenkaan ole tämmöistä! 

35 seurakunnan työntekijää tehnyt koronajäljitystä

Helsingin kaupunki on kutsunut koronajäljitykseen apuvoimia kirkosta kolmeen otteeseen, lokakuussa, marraskuussa ja helmikuussa. Toiminnanjohtaja Marita Nummelin Hermannin Diakoniatalon Varustamosta kertoo, että aluksi kaupunki toivoi erityisesti terveydenhuollon ja sosiaalialan koulutuksen saaneita työntekijöitä, mutta jo marras-joulukuussa mukana oli ihmisiä hyvin monesta ammattiryhmästä.

– Marraskuun rekryssä mukaan ilmoittautui 35 ihmistä 15 seurakunnasta sekä Varustamoista, Kampin kappelista ja oppilaitostyöstä. Helmikuussa mukaan tuli 10 perehdytettyä ihmistä tästä ryhmästä, Nummelin sanoo.

Seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki kommentoi kaupungin virka-apupyyntöä niin, että koronatilanne on etenkin muuntoviruksen takia muuttunut.

– Nyt on tarkoitus pyrkiä kaikin keinoin katkaisemaan tartuntaketjuja ja pienentää terveydenhoidon kapasiteetin ylikuormitusta. Teemme osaltamme kaikkemme yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Yhteistyö Helsingin kaupungin eri toimijoiden kesken on ollut tiivistä koko koronatilanteen ajan.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.