null ”Iistissä on lätkäjätkällä siistimpää” – isät ja pojat viihtyvät nuorisotyön lätkäretkellä

Näin kannustavat olivat helmikuussa Hämeenlinnaan tehdyn retken tunnelmat Ritarihallissa.

Näin kannustavat olivat helmikuussa Hämeenlinnaan tehdyn retken tunnelmat Ritarihallissa.

Ajankohtaista

”Iistissä on lätkäjätkällä siistimpää” – isät ja pojat viihtyvät nuorisotyön lätkäretkellä

Itähelsinkiläisten seurakuntien isät ja pojat ovat tehneet jo pitkään huippusuosittuja jääkiekkomatkoja eri puolille Suomea.

Linja-auto nytkähtää varhain lauantaiaamuna liikkeelle Herttoniemen kirkon pihasta kohti Kouvolaa. Olen bussiretkellä alkuhartauden pitävänä pappina, ja poikani on myös lähtenyt matkaan.

Mikaelin ja Herttoniemen seurakunnat ovat järjestäneet yli viidentoista vuoden ajan miestyön merkeissä ohjelmallisia isä–poika-pelimatkoja helsinkiläisten jääkiekkojoukkueiden vieraspeleihin. Nuoren matkaseurana voi olla isän sijaan myös muu lapselle tärkeä mies. Tunnelma täydessä bussissa on levollisen letkeä, ensikertalaisen ujostus sulaa nopeasti ja poikani näyttää innostuneelta.

Konkarit ovat aina mukana

– Tavoitamme näin sellaisia ihmisiä, joille kirkon anti muuten jäisi kovin laihaksi. Käymme monia luottamuksellisia keskusteluita. Aihepiiriltään ne kulkevat jääkiekon ja taivaan välillä, kuvailee Mikaelin seurakunnan nuorisotyönohjaaja Pauli Syrjö.

– Yhteishengestä kertoo, että mukana on nytkin monta sellaista, jotka ovat olleet vähintään kymmenellä tällaisella reissulla.

Retket eivät ole pelkkää kiekkoa.

Herttoniemen nuorisotyön konkarit Jari Mäki-Arvela ja Juha Perilä sanailevat bussin etuosassa mikrofoniin toverillisesti toisilleen vinoillen. Erityisesti Jokerien kannattajaksi tunnustautuva kollega Syrjö saa osakseen naljailua.

Jokereiden siirryttyä muutama vuosi sitten pelaamaan itäistä KHL-liigaa matkat on tehty pääsääntöisesti HIFK:n otteluihin. Kohteina ovat olleet muun muassa Tampere, Kuopio, Hämeenlinna ja Turku.

– Vanhemman pojan kanssa tämä on jo reissu numero 22, ja nuorempi on nyt matkassa seitsemättätoista kertaa. Meitä kiinnostavat molempien helsinkiläisten joukkueiden otteet. Matkat ovat kivaa yhdessäoloa, jonka huipentaa lätkäpeli, matkakonkarit isä-Tapio sekä pojat Paavo ja Timo Toriseva kertovat tunnelmistaan.

Matsi, Tuomiokirkko ja tehtaanmyymälä

Ottelu Kouvolassa osoittautuu jännittäväksi. Isännät ratkaisevat voiton itselleen jatkoajalla. Kotimatkalle lähdetään kuitenkin hyvillä mielin. Pauli Syrjölle tappio antaa tulosveikkausten tarkistamisen yhteydessä tilaisuuden muistuttaa, että alkumatkan uhosta huolimatta kolmesta pisteestä kaksi jäi Kouvolaan. Hänet vaiennetaan hyväntahtoisin vastalausein.

Retket eivät ole pelkkää kiekkoa: esimerkiksi matkalla Kouvolaan seurue vieraili Porvoon tuomiokirkossa, piipahti makeisvalmistajan tehtaanmyymälässä ja tutustui Kouvolan keskustaan.

Matkan seurakunnallisuus näkyi myös siinä, että bussissa vietettiin alkuhartaus, ja paluumatkalla osallistujia kutsuttiin mukaan seurakuntien toimintaan muistuttamalla lähestyvistä seurakuntavaaleista ja kertaamalla tilaisuuksien ja kerhojen antia.

Lopulta illan hämärässä bussilastillinen väsyneitä isiä ja poikia saapuu perille Itä-Helsinkiin. Lupaus seuraavasta matkasta on jo annettu. Minun ja pojan yhteiseksi ajatukseksi tiivistyy: ”Iistissä on lätkäjätkällä siistimpää.”

Ei ihme, että nämä matkat täyttyvät aina nopeasti.

Kirjoittaja on Helsingin seurakuntien verkkotuottaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.