null Eläkeläismiehet jumppaavat Mikaelinkirkolla – ”En ole koko kesänä ollut näin märkänä kuin järvessä”

Mikaelin eläkejumpparit sauvavoimistelevat. Puolitoistakiloinen sauva on vanha väline, peräisin Normaalilyseon liikuntatunneilta kymmenien vuosien takaa.

Mikaelin eläkejumpparit sauvavoimistelevat. Puolitoistakiloinen sauva on vanha väline, peräisin Normaalilyseon liikuntatunneilta kymmenien vuosien takaa.

Eläkeläismiehet jumppaavat Mikaelinkirkolla – ”En ole koko kesänä ollut näin märkänä kuin järvessä”

Jumpparyhmässä tavoitellaan luonnollista ja kokonaisvaltaista liikettä. Helsingin seurakunnissa on tarjolla liikuntaa gospelbicista hiljaisuuden joogaan.

Mikaelin eläkejumppareihin Kontulaan kutsutaan miehiä voimistelemaan yhdessä.

– On monia naisten järjestämiä ryhmiä, jotka ovat kaikille avoimia. Useimmiten niissä käy korkeintaan yksi tai kaksi miestä, eläkejumppareissa kymmenkunta, kertoo ryhmän ohjaaja Arto Virkkunen, joka on taustaltaan liikunnanopettaja.

Tässä ryhmässä seurakunnan sanomaa pidetään esillä lukemalla aluksi seuraavan sunnuntain teksti. Jotain viestii myös toisesta kerroksesta avautuva näkymä kirkkosaliin ja alttaritauluun. Verhot ovat auki silloin, kun kirkossa ei samanaikaisesti ole meneillään muuta.

Alkuverryttely alkaa musiikin tahdissa. On kiertojuoksua ja kävelyä, suuntaa välillä vaihdellen.

– Keskitymme paljolti olkaniveleen. Olkanivel on keskeinen liikunnassa. Kun se on suhteellisen hyvässä kunnossa, se näkyy olemuksessa ja ryhdissä, perustelee ohjaaja.

Ilman jumppaa olisimme hirveän jäykkiä.

- Mauri Ikäläinen

Pelimannimusiikkia ja Kesäpäivä Kangasalla

Jumppa jatkuu pelimannimusiikin rytmissä. Tehdään heiluriliikettä, vartalo joustaa ja kädet pyörähtävät välillä vartalon ympäri. Sitten kädet ojennetaan ylös ja pudotetaan alas, rennosti vartaloa joustaen. Kun musiikiksi vaihtuu Kesäpäivä Kangasalla, saavat tilaa mielikuvat ja ilmaisullisuus.

– Harjoittelemme suunnittelemiani ohjelmia. Opitun toistaminen motivoi, toteaa Arto Virkkunen.

– En ole koko kesänä ollut näin märkänä kuin järvessä, puuskahtaa jumppaaja Toivo Ruohola.

– Mutta kyllä tästä sitten saakin vetreyttä. Ilman jumppaa olisimme hirveän jäykkiä, vastaa Mauri Ikäläinen, toinen 85-vuotias.

Uudet jumpparit mahtuvat mukaan

Puheista selviää, että tämänkertainen kuopus on toistakymmentä vuotta nuorempi Vesa Roiha.

– Hiki tulee, kun tehdään kokovartaloliikkeitä. Vaikka tehtäisiin kuinka pientä liikettä, ei liikuteta vain yhtä jäsentä, vaan otetaan mukaan koko vartalo, tähdentää ohjaaja ja näyttää, miten sauvalla melotaan.

Ryhmässä käytetään välineenä sauvaa, joka painaa noin puolitoista kiloa ja ohjaa liikuntaa luonnolliseen suuntaan. Virkkusen mukaan jumppa on hyvä lisä vaikkapa kävely- tai sauvakävelyharrastuksen oheen. Uudet jumpparit ovat tervetulleita.

– Jumpparyhmä on myös paikka, jossa tavata ihmisiä. Eläkeläisen päivät voivat olla pitkiä, jos kalenterissa ei ole merkintöjä. Ryhmä tuo vaihtelua päiviin. Jotkut ovat sanoneet, että jumppa on viikon kohokohta.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi