null ”Kirkon tulisi tarjota kappeleita ei-kristittyjen hautajaisiin” – Onko näin?

Puheenvuorot

”Kirkon tulisi tarjota kappeleita ei-kristittyjen hautajaisiin” – Onko näin?

Kirkkoherrat Ulla Kosonen, Janne Silvast ja Antti Kujanpää ottavat kantaa ajankohtaiseen väitteeseen.

Kirkkoherra Ulla Kosonen. Kuva: Sirpa Päivinen

Kirkkoherra Ulla Kosonen. Kuva: Sirpa Päivinen

”Annan mielelläni kappelin myös ei-kristillisiin hautajaisiin. Vieraanvaraisuus kuuluu kristilliseen perinteeseen. Ihminen tarvitsee rauhallisen, rauhoittavan ja arvokkaan paikan, jossa muistella ja jättää jäähyväiset. Se, että kappeli voi mahdollisesti olla tällainen paikka myös ei-kristityille, ei tee kristittyjä, kappelia tai Jumalaa vaaksaakaan vähemmäksi.

Toki on tärkeää, että asiasta on sovitut ja läpinäkyvät käytänteet. Kappelin kokonaisuuteen kuuluvien kristillisten symbolien tulee olla esillä. On myös kohtuullista, että tilakorvaus kattaa kulut. Kunnioitus kanssaihmisen vakaumusta kohtaan rakentuu arjessa ja elämän taitekohdissa.”

Ulla Kosonen, Helsingin Oulunkylän seurakunnan kirkkoherra
 

Kirkkoherra Janne Silvast. Kuva: Sirpa Päivinen

Kirkkoherra Janne Silvast. Kuva: Sirpa Päivinen

”Kirkko voi antaa kappeleitaan ei-kristittyjen hautajaisiin. Vantaan seurakuntien ohjeistus, jota seuraan työssäni, perustuu piispojen antamaan suositukseen. Lähtökohtana on myönteinen asennoituminen muiden ihmisten maailman­katsomukseen.

Siunauskappelit on vihitty käyttöön kirkon säädösten mukaisesti. Kappeleissa olevien tilaisuuksien tulee kunnioittaa kirkkomme julistusta ja toimintaa muun muassa niin, että kristilliset symbolit jäävät esille eikä muita symboleja tuoda niiden ­tilalle. Näin toteutuvat sekä vieraanvaraisuus että kirkkomme uskon kunnioitus.”

Janne Silvast, Vantaan Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra
 

Kirkkoherra Antti Kujanpää. Kuva: Esko Jämsä

Kirkkoherra Antti Kujanpää. Kuva: Esko Jämsä

”Kirkon siunauskappelit eivät sovellu muiden uskontojen hautajaismenoihin tai ei-kristillisiin hautajaisiin.

Siunauskappelit ovat seurakuntalaisten rakennuttamia ja omistamia, sakraalitiloiksi pyhitettyjä jumalanpalvelustiloja. Siunauskappelin käyttötavan pitää olla sopusoinnussa tilan pyhyyden kanssa. Muu loukkaa seurakuntalaisten uskoa ja pyhän ymmärtämistä.

Kappeleissa siunataan myös vainajia, jotka on aikoinaan kastettu, mutta jotka ovat jättäneet kirkon. Omaisten pyynnöstä heidät voidaan siunata, jos ei ilmene, että se olisi vainajan tahdon vastaista.

Olisi tärkeää, että ei-kristittyjen hautajaismenoja varten olisi tarjolla seremo­niaan sopivia tiloja. Ne tulisi mielestäni rakentaa muiden kuin kirkon jäsenten ­varoilla.”

Antti Kujanpää, Espoon tuomiokirkko­seurakunnan kirkkoherra

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.