Toimintaohjeet korona-ajan hautajaisiin: pitäkää siunaustilaisuus pienellä joukolla ja järjestäkää isompi muistotilaisuus myöhemmin
Piispojen uusimman ohjeistuksen mukaan hautaan siunaamisessa saa olla läsnä myös yli kymmenen henkilöä, mutta vain lähiomaiset.
Vanhusten ja sairaiden suojelemiseksi tehdyt tiukat rajoitukset vaikuttavat myös hautajaiskäytäntöihin. Nyt piispat ovat tarkentaneet ohjettaan osallistumisesta hautaan siunaamisiin.
Piispojen tarkentamassa ohjeistuksessa yleisenä rajana pysyy edelleen rajoitus kymmeneen osanottajaan. Hautaan siunaamisissa voivat olla läsnä kaikkein lähimmät omaiset, vaikka 10 henkilön raja ylittyisi. Suuremman muistotilaisuuden voi järjestää niin halutessaan myöhemmin.
Yleisrajoituksen perusteena on piispojen ohjeen mukaan vakava tartuntatautitilanne ja pyrkimys hillitä koronaviruksen leviämistä, mikä voi olla vaarallinen erityisesti vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville.
”Jos hautaan siunaamisesta muodostuu lähiomaisten siihen osallistuessa yli 10 hengen tilaisuus, tulee kaikin käytettävissä olevin keinoin pyrkiä välttämään tartuntariskiä esimerkiksi niin, että osallistujat ovat siunauskappelissa tai haudalla riittävän etäällä toisistaan. Luonnollisesti on selvää, ettei vähänkään hengitystieoireita saaneen henkilön tule osallistua siunaustilaisuuteen”, piispat muistuttavat.
Omaiset voivat halutessaan itse järjestää ja toteuttaa siunaustilaisuuden videolähetyksen eli striimauksen, jolloin muut voivat seurata tilaisuutta etänä verkossa. Siunauskappeleiden striimauslaitteistoa pyritään lisäämään mahdollisimman nopeasti.
Hautausmaiden toimistot ja seurakuntayhtymän hautapalvelut palvelevat asiakkaita toistaiseksi vain puhelimitse ja sähköpostitse.
Otsikkoa muutettu 18.3. kello 17.
Juttua päivitetty ja muokattu 18.3. klo 21.20, jotta se vastaa piispojen tuoreinta ohjeistusta hautajaisten järjestämisestä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Hautaustoimistojen liitto kritisoi kuuden hengen rajoitusta hautajaisissa
AjankohtaistaSeurakunnissa tiukkaa linjaa perustellaan ihmisten suojelulla vaikeassa koronatilanteessa. Toisaalta tapauskohtaista harkintaakin käytetään.