null "Koko luomakunta huokaa pettymyksestä" – kristilliset vaikuttajat älähtivät Trumpin ilmastopäätöksestä

Presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina, että Yhdysvallat sanoutuu irti Pariisin ilmastosopimuksesta.

Presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina, että Yhdysvallat sanoutuu irti Pariisin ilmastosopimuksesta.

Ajankohtaista

"Koko luomakunta huokaa pettymyksestä" – kristilliset vaikuttajat älähtivät Trumpin ilmastopäätöksestä

Muun muassa Kirkkojen maailmanneuvosto ja Luterilainen maailmanliitto kritisoivat Donald Trumpin päätöstä irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta. Helsingin piispa Irja Askola korostaa, että kohtuullinen elämäntapa on kristityn elämäntapa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta on herättänyt kiivasta kritiikkiä ympäri maailmaa. Muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama ja Pohjoismaiden pääministerit ovat kritisoineet Trumpin päätöstä. Euroopan unioni, Kiina ja Venäjä ovat ilmoittaneet pitävänsä ilmastosopimuksesta kiinni.

Trumpin tempaus on herättänyt myös kristilliset vaikuttajat ympäri maailmaa.

Maailmanlaajuinen kirkollisten avustusjärjestöjen kattojärjestö Act Alliance, Kirkkojen maailmanneuvosto ja Luterilainen maailmanliitto toteavat yhteisessä tiedotteessaan, että Pariisin sopimuksen täytäntöönpano on "ihmisten perheen ainoa keino torjua globaalin lämpenemisen uhka".

"Vain 18 kuukautta sitten maailman johtajat toivottivat tervetulleeksi Pariisin ilmastosopimuksen virstanpylvään, joka otti huomioon niiden maiden välittömät tarpeet, joihin ilmastonmuutos vakavimmin vaikuttaa. Yhdysvaltain presidentin tämänpäiväinen liike on etiikan ja kristillisten arvojen vastainen", toteaa Act Alliancen pääsihteeri Rudelmar Bueno De Faria.

Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Olav Fykse Tveit totesi Twitterissä, ettei Trumpin päätös ole moraalisesti eikä taloudellisesti kestävä.

Luterilaisen maailmanliiton Twitter-tilillä kirjoitettiin, että ilmasto-oikeudenmukaisuuden eteen on nyt tehtävä töitä enemmän kuin koskaan.

Yhdysvaltain evankelisluterilaisen kirkon (ELCA) piispa Elizabeth A. Eaton tviittasi: "Meidät on kutsuttu elämään oikeassa suhteessa luomakuntaan, ei näännyttämään sitä."

 Suomen luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen kirjoitti koko luomakunnan huokaavan pettymyksestä.

Myös Suomen luterilaisen kirkon päätilillä otettiin asiaan kantaa: "Luomakunta ei ole kaupan."

Trumpilla on paineita toteuttaa uhkauksensa

Helsingin piispa Irja Askola toteaa Kirkko ja kaupungille ilmastosopimuksen olevan "kehys, joka vastaa kristinuskon ja monien muidenkin uskontojen arvopohjaa".

– Me tarvitsemme vastuullista lainsäädäntöä siitä, että emme tuhoa huomaamattamme maapallon tulevaisuutta. Kohtuullinen elämäntapa on kristityn elämäntapa. Ilmastosopimus on lähimmäisenrakkautta. Ilmastosopimus on myös yhteiskuntarauhan rakentamista. Ilmastosopimus on meille mahdollisuus, Askola sanoo.

Kirkkohallituksen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen kuvaa tuntemuksiaan Trumpin sanoin.

So sad, so sad, I mean so sad. Se sopii tuohon hyvin.

Sipiläinen seuraa työssään jatkuvasti ilmastonmuutoksen vastaan käytävää taistelua. Hän kuuluu myös Kirkkojen maailmanneuvoston ilmastotyöryhmään. Trumpin veto ei tullut hänelle yllätyksenä.

– Trumpilla on paineita näyttää, että hän toteuttaa uhkauksensa – tai lupauksensa, riippuen näkökulmasta.

Ilmasto on muuttumassa riippumatta siitä, mitä mieltä Trump siitä on.

– Akatemiaprofessori ja ilmakehätutkija Markku Kulmala

Sipiläinen ei kuitenkaan ajattele, että peli ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi olisi pelattu. Kiinan ja EU:n ilmoitukset pitää kiinni Pariisin sopimuksesta ovat rohkaisevia.

Ilmastonmuutoksen vastustaminen on Sipiläisen mukaan kasvava trendi myös Yhdysvaltain kirkoissa.

– Kirkkojen maailmanneuvoston ilmastotyöryhmässä on kaksi jäsentä Yhdysvalloista, ja he kertovat, että monet Yhdysvaltain kirkot ovat vahvasti sitoutuneita ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Heille ei voisi olla vieraampaa ratkaisua kuin Trumpin politiikka, Sipiläinen kertoo.

Toisaalta myös ilmastonmuutoksen kieltäminen kukoistaa etenkin etelän kirkoissa.

Lyhytnäköisiä pikavoittoja järjettömillä päätöksillä

Akatemiaprofessori ja ilmakehätutkija Markku Kulmala toteaa, että Trumpin päätös heikentää ihmiskunnan mahdollisuuksia toimia nopeasti ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi.

– Tämä on ilman muuta vahingollista ilmaston ja meidän tulevaisuutemme kannalta. Ilmasto on muuttumassa riippumatta siitä, mitä mieltä Trump siitä on.

Trump perusteli Pariisin ilmastosopimuksesta vetäytymistä sillä, että sopimus on epäreilu Yhdysvaltoja kohtaan. Markku Kulmala on eri mieltä.

– Mielestäni Pariisin sopimus on hyvä diili maapallolle ja sitä kautta myös Yhdysvalloille.

Kulmalan mielestä Trumpin politiikka on lyhytnäköistä. Kotimaiseen kivihiiliteollisuuteen satsaaminen on järjetöntä.

– Ehkä Trump kuvittelee tekevänsä diilejä, joilla saadaan pikavoittoja. Mutta se, miten ilmasto vaikuttaa ihmisten ja koko biosfäärin elinkykyyn maapallolla, on pitkäaikaista. On valitettavaa, että lyhytnäköisten taloudellisten etujen vuoksi tehdään järjettömiä päätöksiä.

Trumpin vedolla voi kuitenkin olla myös myönteinen vaikutus. Kulmala toivoo, että kriisitilanne inspiroi ilmastonmuutosta vastaan toimivia tahoja aktivoitumaan ennestään.

Kulmala on niin ikään kristitty. Hän painottaa, että luomakunta on annettu ihmisille viljeltäväksi ja varjeltavaksi.

–  Nimenomaan varjeluun tulisi nyt kiinnittää enemmän huomiota.

Luonnontieteilijöiden mukaan ihminen on paraikaa aiheuttamassa maailmanlaajuista ekologista katastrofia ja eläinlajien massasukupuuttoa. Kun rakaiseva kynnys ylitetään, romahdus voi tapahtua muutamassa vuosikymmenessä.

Korjaus 2.6. kello 15.45: Ilkka Sipiläisen titteli on oikaistu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.