null Kohta se alkaa! – ”Koulussa pitää istua paikallaan ja tehdä tehtäviä”

Tuleville ekaluokkalaisille Miro Narcisolle (takana) ja Samuel Litmaselle Kuitinmäen koulun piha on tuttu leikkipaikka.

Tuleville ekaluokkalaisille Miro Narcisolle (takana) ja Samuel Litmaselle Kuitinmäen koulun piha on tuttu leikkipaikka.

Hyvä elämä

Kohta se alkaa! – ”Koulussa pitää istua paikallaan ja tehdä tehtäviä”

Tulevilla ekaluokkalaisilla Samuel Litmasella ja Miro Narcisolla on edessä jännittävä syksy.

– Jännittää. Ne jutut ja uudet opettajat ja uudet kaverit. Mutta luulen, että ne on kivoja, pohtii kuusivuotias Samuel Litmanen.

Puhutaan koulun aloittamisesta, asianmukaisesti hänen tulevan koulunsa, Kuitinmäen koulun, pihalla. Paikalla on myös naapuri ja eskarikaveri, seitsemän­vuotias Miro Narciso, joka aloittaa samalla luokalla. Lapset arvelevat, että koulussa on aika erilaista kuin päiväkodissa ja eskarissa on ollut.

– Koulussa pitää tehdä enemmän tehtäviä, Miro miettii.

– Ja pitää istua penkillä paikallaan, tietää Samuel.

He uskovat, että koulua varten pitää ehkä hankkia kirja. Reput heillä jo on.

– Mulla on kaksikin reppua: Spider-Man-reppu ja pöllöreppu. Ehkä mä vaihtelen niitä, Miro sanoo.

– Mulla on Batman-reppu, paljastaa Samuel.

Koronan takia kouluun tutustumista ei tänä vuonna järjestetty, joten lapset eivät koskaan ole käyneet tulevassa koulussaan sisällä.

Koulun piha on kuitenkin kiva, ja tuttu. Siellä on käyty leikkimässä monet kerrat. Suosikkileikkipaikka on korkea kiipeilyverkko.

– Ihan ylös asti me ei vielä mennä, Miro kertoo.

Kun olen yksin, aion pelata koko ajan.
– Miro Narciso 7 v.

Samassa hän katoaa, sillä menossa on taisteluleikki, jossa toista ammutaan sormista tehdyillä pyssyillä ja juostaan sitten karkuun.

Kaikista kivoimpia leikkejä poi­kien mielestä ovat kuitenkin videopelit. Niihin liittyy myös eräs tulevaisuuden haave.

– Me voitais olla videopelin sisällä! Me oltais hahmoja siis. Ja sit meitä ohjattaisiin, Miro keksii.

Samuel palauttaa pohdinnan maan pinnalle.

– Mut mitä, jos ne hahmot kuolis?

Asiaa pitää vielä hiukan miettiä.

Tulevien ekaluokkalaisten äidit luottavat siihen, että koulun aloitus menee hyvin – mutta jännittävää se on. Sekä Samuel että Miro ovat esikoisia, ja koronakevät hankaloitti ensimmäiselle luokalle valmistautumista.

– Vähän hassulta tuntuu, kun ei tiedä mitään käytännön juttuja vielä eikä sitäkään, miltä koulu näyttää sisältä, Miron äiti Virpi sanoo.

– Minä mietin luokkakokoja, vaikka en tiedä kuinka isot ne täällä ovat. Paljonhan puhutaan siitä, että ehtiikö isossa luokassa opettaja huomioida kaikki lapset, Samuelin äiti Jonna pohtii.

Koulupäivän jälkeen lapset menevät oman koulun tiloissa järjestettävään iltapäiväkerhoon. Molemmille on hankittu kännykät, jotta vanhemmat pysyvät selvillä ekaluokkalaistensa liikkeistä.

– Omaan kännykkään ei kylläkään saa ladata pelejä, Miro tietää.

Lapset ovat sitä mieltä, että kouluun meno on ison ihmisen merkki. Niinpä he jo odottavat sitä, että pääsevät kulkemaan koulumatkan kahdestaan. Koska he menevät lähikouluun, se on aika pian mahdollista.

Miro odottaa myös sitä, että saa syksystä alkaen olla vähän aiempaa enemmän yksin kotona. Hänen äitinsä arvelee, ettei aina ehdi kotiin vielä iltapäiväkerhon päättyessä.

– Kun olen yksin, aion pelata koko ajan, Miro suunnittelee.

Pelit ovat pojilla mielessä, mutta ulkoakin löytyy välittömästi kiinnostavaa tekemistä.

– Sun käsivarrella on tappajaleppäkerttu, Miro huutaa, ja Samuel pinkaisee pakoon.

Koulupihan hiekasta löytyy myös pienempiä ötököitä: Hämis, tuossa! Ja muurahainen!

– Mut hei, voitaisko ottaa ne kuvat tuolla koulun katolla, Miro ehdottaa.

Jäämme miettimään, miten sinne pääsisi.

Siunausta koulutielle

Ekaluokkalaiset siunataan koulutielle tänäkin kesänä. Koronatilanteen vuoksi kirkkohetkissä kiinnitetään erityistä huomiota turvallisuuteen. Jotta kirkkohetket toteutuvat väljästi, on tilaisuuksia lisätty ja osassa noudatetaan vierasmäärärajoituksia. Leppävaaran ja Olarin siunauskirkkoihin ilmoittaudutaan ennakkoon. Tapiolan seurakunnassa ekaluokkalaiset saavat puolestaan virtuaalisen siunauksen koulutaipaleelle.
 

Espoonlahden seurakunta

Espoonlahden kirkko ti 11.8. klo18. Ekaluokkalaiset ja opettajat kouluilta: Eestinkallio, Latokaski, Maininki, Meritori, Nöykkiönlaakso ja Saunalahti.

Espoonlahden kirkko ke 12.8. klo18. Ekaluokkalaiset ja opettajat kouluilta: Iivisniemi, Kantokaski, Laurinlahti, Martinkallio, Koulumäki ja Soukka. Molempien tilaisuuksien lopuksi jäätelötarjoilu ja koululaiselle lahjaksi Lasten Raamattu. Ei ennakkoilmoittautumista.
 

Espoon tuomiokirkkoseurakunta

Koronatilanteen vuoksi tulijoiden toivotaan jakaantuvan kahteen ryhmään sukunimen alkukirjaimen perusteella, jotta kappeleissa ja kirkossa on riittävän väljää. Ensimmäiseen tilaisuuteen A-M ja toiseen tilaisuuteen N-Ö. Kirkkohetken jälkeen ekaluokkalaisille jaetaan lahjaksi Lasten Raamattu ja nautitaan tarjoilusta. Ei ennakkoilmoittaumista.

Espoon tuomiokirkko ke 12.8. klo17.15 (A–M) ja klo 18.45 (N–Ö).

Auroran kappeli ke 12.8. klo 17 (A–M) ja klo 19 (N–Ö).

Kauklahden kappeli ke 12.8. klo 17 (A–M) ja klo 19 (N–Ö).

Kalajärven kappeli ke 12.8. klo 18 (A–M) ja to 13.8. klo 18 (N–Ö).

Laaksolahden kappeli to 20.8. klo17 (A–M) ja klo 19 (N–Ö).

Leppävaaran seurakunta

Leppävaaran kirkko ke 12.8. klo17, 18 ja 19. Tilaisuuksiin ilmoittaudutaan ennakkoon verkossa nuortensiipi.fi. Jokainen ekaluokkalainen saa postitse kutsun, jossa on ohjeet ilmoittautumiseen. Kirkkohetket täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Perheestä voi lapsen lisäksi osallistua yksi aikuinen. Ekaluokkalaiset saavat tilaisuuden päätteeksi Lasten Raamatun. Jos 12.8. tilaisuudet täyttyvät kokonaan, järjestämme kirkkohetken myös 11.8.

Olarin seurakunta

Olarin kirkko ma 10.8. klo 17, 18 ja 19. Tilaisuuksiin ilmoittaudutaan ennakkoon verkossa nuori.chapple.fi/ekaluokkalaisten-siunaus/. Kuhunkin tilaisuuteen mahtuu max. 25 ekaluokkalaista ja heille kaksi vierasta.

Tapiolan seurakunta

Koululaisten siunaaminen virtuaalisesti ti 11.8. klo 18. Tilaisuus lähetetään suorana Facebook-sivullamme Tapiolan seurakunnan lapset ja perheet (ei edellytä rekisteröitymistä). Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua, vaan siihen osallistutaan kotoa käsin. Olemme varanneet pienen muistamisen uusille koululaisille. Annamme ohjeet lahjan noutamisesta lähetyksen yhteydessä.

Kauniaisten seurakunta

Kauniaisten kirkko to 13.8. klo18.30.

Esbo svenska församling

Esbo domkyrka må 24.8. kl. 18.00. Alla som börjar sin skolstig är välkomna till domkyrkan för att bli välsignade. Ingen förhandsanmälan behövs! Vi bjuder på en liten kvällsbit i Förrättningskapellet invid domkyrkan efter kyrkstunden.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.