null Veenalla, Eetulla ja Ellalla alkaa pian koulu – ”Toivon, että koulussa syödään joka päivä lasagnea”

Helsinkiläinen Veena Vanhakangas, vantaalainen Eetu Rahomäki ja espoolainen Ella Timonen ovat tulevia ekaluokkalaisia.

Helsinkiläinen Veena Vanhakangas, vantaalainen Eetu Rahomäki ja espoolainen Ella Timonen ovat tulevia ekaluokkalaisia.

Hyvä elämä

Veenalla, Eetulla ja Ellalla alkaa pian koulu – ”Toivon, että koulussa syödään joka päivä lasagnea”

Veena Vanhakangas, Eetu Rahomäki ja Ella Timonen elävät jännittävää vaihetta. Kouluun menoon on valmistauduttu esimerkiksi reppuostoksilla.

Kirkko ja kaupunki haastatteli kolmea tulevaa ekaluokkalaista pääkaupunkiseudulta. Espoolainen Ella Timonen, vantaalainen Eetu Rahomäki ja helsinkiläinen Veena Vanhakangas kuvailevat tunnelmiaan koulun aloittamisen kynnyksellä.

Heistä ensimmäisenä saa suunvuoron Ella Timonen, joka aloittaa ekaluokan Jalavapuiston koulussa Espoossa.

Ella tahtoo isona karkin koemaistajaksi. – Eniten tykkään suklaasta ja lakusta, mutta pidän kyllä ihan kaikista karkeista, myös kaikkein väkevimmistä, hän kertoo.

Ella tahtoo isona karkin koemaistajaksi. – Eniten tykkään suklaasta ja lakusta, mutta pidän kyllä ihan kaikista karkeista, myös kaikkein väkevimmistä, hän kertoo.


Hei Ella, mikä sinusta tulee isona?

– Karkin koemaistaja. Eniten tykkään suklaasta ja lakusta, mutta pidän kyllä ihan kaikista karkeista, myös kaikkein väkevimmistä. Tiedän, että ne ovat hampaille huono asia, mutta kyllä minä tykkään myös kasviksista.

– Lempiruokiani ovat kalapuikot ja kermaviilikastike. Tänään söin porkkanapihvejä ja kermaviilikastiketta. Yhtenä päivänä oli punajuurisalaattia, mutta sen kastike oli ihan hirveää. Tykkään myös, kun on pelkästään jauhelihaa ja makaronia.

Luulisin, että koulussa on paljon ainakin matikkaa. – Ella Timonen

Eikö koulun aloittaminen jännitä ollenkaan?

– Ei lainkaan, koska saan sieltä niin paljon uusia ystäviä. Osaan jo lukea aika hyvin. Osaan myös laskea yhteenlaskuja, kuten että kaksi plus kaksi on neljä. Miinuslaskut ovat kuitenkin vaikeita. Luulisin, että koulussa on paljon ainakin matikkaa.

– Olen tavannut opettajan kertaalleen. Hänellä on silmälaseissa sellaiset pinkit lierot.

Millaisia leikkejä sinulla on?

– Tykkään kiipeillä erilaisissa telineissä. En ole koskaan pudonnut mistään niin, että olisi sattunut. Putoan vain, kun hyppään itse alas. Lisäksi leikin parhaan kaverini Lotan kanssa niin, että minä olen koira ja Lotta on emäntä.

– Meillä ei ole oikeata koiraa. Lintua meillä ei voi olla missään sellaisessa häkissä, koska se piipittäisi öisin, eikä kukaan voisi nukkua.

Ehkä pidät saduista – millaiset sadut ovat sinusta hyviä?

– Totta kai. Yhdessä Frozen-sadussa Elsa jäädytti Annan sydämen, mutta se ei ollut surullinen tarina, koska Elsa osasi korjata asian, ja Anna sai elämän takaisin. Paras satu on laivakoira Turre. Turre haluaa purjehtimaan, eikä voi siksi mennä junaan, koska juna menee tunneliin. Siinä on muitakin kulkuneuvoja, joihin Turre ei halua mennä, kun se haluaa purjehtimaan. Lopulta Turre löytää laivan. Kapteeni kuitenkin unohtuu vahingossa satamaan, ja Turre lähtee yksin seilaamaan. Turre nukahtaa, ja sitten hän herää siihen, kun laiva on hiekkarannalla, ja Turren vaatteet ovat rikki. Turre rakentaa itselleen mökin ja saa uudet vaatteet.

Millainen on iltarukouksesi?

– Tässä kyllä äidin pitäisi auttaa. Me vain sanomme, että hyvää yötä ja kauniita unia, ja muuta en oikein nyt muista.

Eetu on harjoitellut numeroita niin, että kynän pää meni rikki.

Eetu on harjoitellut numeroita niin, että kynän pää meni rikki.

Isosiskon jalanjäljissä enkkuluokalle

Vantaalla koulun aloittava Eetu Rahomäki, 7, kävi eskarin Päiväkoti Leijonamielessä.

Mitä esikoulussa tehtiin?

– Harjoittelimme siellä lukemista ja laulamista. En nyt muista, miten laulu menee, mutta sen nimi on Keväiset metsät. Olen harjoitellut numeroiden kirjoittamista, mutta kynän pää meni rikki.

Miltä koulun aloittaminen tuntuu?

– Kouluun lähteminen jännittää, kun siellä on paljon, paljon vanhempia oppilaita. Yksi päiväkotikaveri tulee mukaan samaan kouluun, ja hän on minua vuoden nuorempi. Menen Kaivokselan koulun englanninkieliselle luokalle. Isosisko kävi saman koulun.

– Toivon, että koulussa syödään joka päivä lasagnea. Se on herkkuruokaani. Toivottavasti koulussa ei ole kasviksia. En tykkää niistä. Onkohan koulussa pakko syödä kaikkea?

Miten kuljet kouluun?

– Ollaan menty jo koulumatka autolla, mutta eivät äiti tai iskä minua autolla kouluun vie. Menen bussilla. Matka ei kestä kauan. Ainakin alussa äiti ja isä hakevat minut iltapäiväkerhosta. Iltapäivällä menen myös leikkimään kavereiden kanssa jonnekin. Varmaan tramppapuistoon.

– Ekaluokkalainen ei saa mennä pyörällä kouluun vaikka haluaisi. Vasta kolmasluokkalaiset saavat. Minulla on kaksi pyörää, toinen on oranssi-musta ja toinen vihreä-musta. Oranssi-musta on parempi, koska sillä ei tarvitse kauheasti polkea.

Ekaluokkalainen ei saa mennä pyörällä kouluun vaikka haluaisi. – Eetu Rahomäki

Mitä tavaroita pakkaat koulureppuun?

– Koulureppua ei ole ostettu vielä. Minulla on apinareppu, mutta ei koulureppua. Haluan oranssin Minecraft-repun ja sinne penaalin, kynät ja vihkon. Ja kumin. Ja puhelimen.

– Haluaisin iPhone kasin. Kun saan puhelimen, aion soitella kavereille, pelata ja katsoa videoita. Luulen, että äiti sanoo, että en saa ensimmäiseksi omaksi puhelimekseni iPhonea. Äidin mielestä saan jonkun ihan tavallisen puhelimen.

Millainen on iltarukouksesi?

– Minulla ei ole iltarukousta. Rauhoitun nukkumaan, kun luen Aku Ankkaa. Silloin on helppo nukahtaa. Joskus olen nukahtanut lehti kädessä. Mutta haluatko sinä, että minä kerron rukouksen? Se on tällainen: Rakas Jeesus, kiitos, että annoit minulle näin ihanan äidin. Aamen. Ja minun toinen rukoukseni on: Kiitos Taivaan Isä, kun annoit minulle näin ihanan perheen. Ja isän. Aamen. Ja kaverit. Aamen.

Veena tykkää laulamisesta ja keksii omia biisejä.

Veena tykkää laulamisesta ja keksii omia biisejä.

Iltapäiväkerhoa ja futista koulun jälkeen

Hei Veena, mihin kouluun olet menossa ja tuleeko samalle luokalle tuttuja kavereita?

– Olen menossa Tehtaankadun ala-asteelle. Se paikka on tuttu, koska veljeni käy siellä koulua myös, ja olen ollut siellä isoveljen juhlissa. Koulu on ihan lähellä kotia, joten sinne ei ole vaikea mennä.

– Yksi kaveri on tulossa samalle luokalle, mutta ei muita. Koulun alku jännittää vähän, mutta ei kauhean paljon, koska olen käynyt siellä jo aikaisemmin ja isovelikin on siellä. Hän menee kolmannelle luokalle.

En menisi mihinkään laulukilpailuun televisioon, vaan esiintyisin ihmisille muuten vaan. – Veena Vanhakangas

Mitä veikkaat, mikä tulee olemaan lempiaineesi koulussa?

– Tykkään eniten matematiikasta, laskeminen on kivaa. Osaan jo lukea, koska opin eskarissa 5-vuotiaana. Nyt olen kuusivuotias, mutta minulla on synttärit joulukuussa. Minun mielestäni oli aika helppoa opetella lukemaan, kun ensin on vaan lyhyitä sanoja ja lauseita. Nyt minulle tulee kotiin Aku Ankka, ja luen sitä itse.

– Tykkään tosi paljon laulamisesta, ja isona olisi kivaa olla laulaja. En silti menisi mihinkään laulukilpailuun televisioon, vaan esiintyisin ihmisille muuten vaan. Keksin nytkin omia biisejä ja teen niihin sanatkin. Joskus lauleskelen ääneen, mutta joskus vain mietin niitä biisejä omassa päässäni.

Mitä aiot tehdä koulupäivän jälkeen?

– Hmm, enpä tiedä. Tai tietysti ihan ensin koulun jälkeen menen iltapäiväkerhoon. Olen ollut siinä puistossa joskus. Ja sitten on jalkapalloharjoituksia, koska pelaan jalkapalloa PPJ Tytöt 2012 -joukkueessa.

Onko koulureppu jo hankittu?

– Minulla on uusi koulureppu, jonka sain itse valita. Ja sitten minulle hankittiin uusi penaali. Ja siellä penaalissa on nyt kyniä, kumeja ja terotin. Koulureppu on koristeltu hevosen kuvilla. Pidän hevosista tosi paljon.

Millainen on iltarukouksesi?

– Juuri nyt minulla ei ole iltarukousta. Aikaisemmin luimme iltasadun ja lauloimme Tuu, tuu tupakkarullan unilauluksi, mutta nykyään vaan luetaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.