null ”Kun melodian oppii, Hoosianna alkaa soida korvamatona” − Adventti on ilon juhla, mutta siihen kuuluu myös kritiikki valtaapitäviä kohtaan 

Aurinkotanssi-kuoron Jenna Kainulainen (vas.), Lotta Vilenius, Josefina Nelin, Hilda Ahola ja Helmi Ahola harjoittelevat Hoosiannaa Vilho Aholan säestyksellä. Keskellä kuoronjohtaja Sini Nikku.

Aurinkotanssi-kuoron Jenna Kainulainen (vas.), Lotta Vilenius, Josefina Nelin, Hilda Ahola ja Helmi Ahola harjoittelevat Hoosiannaa Vilho Aholan säestyksellä. Keskellä kuoronjohtaja Sini Nikku.

Ajankohtaista Hengellisyys

”Kun melodian oppii, Hoosianna alkaa soida korvamatona” − Adventti on ilon juhla, mutta siihen kuuluu myös kritiikki valtaapitäviä kohtaan 

Tutun Hoosianna-virren suomennos juhlii tänä vuonna pyöreitä vuosia. Adventtikertomus ei pääty riemulliseen ratsastukseen, vaan jatkuu voimakkailla kannanotoilla. 

Eletään marraskuun alkua. Itä-­Hakkilan koulun piharakennuksessa on vauhdissa Aurinkotanssi-kuoron lauluharjoitukset.

Kuoro, jossa laulaa 11−15-vuotiaita nuoria, harjoittelee Hakunilan kirkossa ensimmäisenä adventtisunnuntaina järjestettävää Hoosianna-kirkkoa varten. 

− Nyt lauletaan Hoosianna-virsi, se on kaikille tuttu laulu, kuoron johtaja, kanttori Sini ­Nikku sanoo. 

− Vähän liiankin tuttu, joku kuorolaisista huikkaa.

Kuorossa jo kolme vuotta laulanut Helmi Ahola, 12, arvelee oppineensa Hoosiannan jo päiväkodissa. Nyt se sujuu ulkomuistista.

− Se on tosi kiva ja nätti biisi. Tykkään muutenkin laulaa, hän kertoo.

Myös Lotta Vilenius, 13, oppi virren päiväkodissa.

− Olen jo aika kauan laulanut Hoosiannaa. Se on helppo laulaa, ja kun melodian oppii, se alkaa soida korvamatona, Vilenius kertoo. 

Saavuttuaan Jerusalemiin Jeesus marssii ensitöikseen opetuslastensa kanssa temppeliin.

Entä kuka se laulussa mainittu Hoosianna oikein on?

Kysymystä seuraa hiljaisuus. Sitten Helmi Ahola myöntää nauraen, ettei tiedä.

− Ei ole koskaan tullut tarvetta kysyä, Lotta Vilenius sanoo.

− Olemme vain laulaneet laulamisen riemusta, Jenna Kainulainen, 12, jatkaa.

Hoosianna-virren on säveltänyt saksalainen pappi ja säveltäjä Georg Joseph Vogler. Virren suomennos täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Suomentaja on tuntematon. 

Virttä on laulettu 1800-luvulta lähtien ensimmäisenä adventtina jumalanpalveluksissa. Aluksi Hoosiannaa esitti kuoro. Vasta 1900-luvun puolivälin jälkeen seurakunta on yhtynyt hymnin laulamiseen.

Virsirunoilija Pekka Kivekäs, 84, arvelee, että Hoosiannan suosio perustuu siihen, että se on tuttu kaikille.

Adventtikertomus ottaa kantaa yhteiskunnallisiin oloihin

Adventti on ilon ja valon juhla. Hoosianna-virsi kuvaa hetkeä, kun Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin ja kansa ottaa hänet riemuiten vastaan asettamalla palmunlehtiä ja vaatteita maahan hänen tielleen.

Kivekäs haluaa muistuttaa, että adventtikertomus ei suinkaan pääty riemukkaaseen ratsastukseen. Se on vasta alkua, ja tapahtumat jatkuvat suunnilleen näin:

Saavuttuaan Jerusalemiin Jeesus marssii ensitöikseen opetuslastensa kanssa temppeliin. Temppelissä heitä vastassa on rahanvaihtajia, jotka vaihtavat roomalaista rahaa temppelin omaan valuuttaan välityspalkkiota vastaan.

Joulussa odotan joulun fiilistä ja sitä, kun ei ole kiire minnekään ja saa nukkua pitkään.
− Jenna Kainulainen

Jeesus kaataa seurueensa kanssa rahanvaihta­jien pöydät. Sitten kyytiä saavat kyyhkyslakat.

Tämän jälkeen Jeesus kutsuu temppeliin vammaisia ja parantaa heidät. Seuraavaksi hän pyytää sisään lapset, jotka laulavat edelleen Hoosiannaa.

− Yhteiskuntakriittinen panos on selvästi kuulunut Jeesus-liikkeen julistukseen ja ensimmäisten kristittyjen näkemykseen, ja mielestäni kirkon pitäisi pystyä samaan, Kivekäs sanoo. 

− Muistan itsekin säestäneeni Hoosiannaa lukioaikana urkuharmonilla.

Serkukset Vilho Ahola ja Lotta Vilenius tykkäävät laulaa Aurinkotanssi-kuorossa. Kuoro on tarkoitettu 11−15-vuotiaille laulamisesta innostuneille nuorille. 

Serkukset Vilho Ahola ja Lotta Vilenius tykkäävät laulaa Aurinkotanssi-kuorossa. Kuoro on tarkoitettu 11−15-vuotiaille laulamisesta innostuneille nuorille. 

Ensimmäisenä adventtina laskeudutaan joulun aikaan

Ensimmäisen adventtisunnuntain jälkeisenä maanantaina alkaa paaston aika, joka kestää jouluun asti. Tuona aikana esimerkiksi Unicef ja Suomen Punainen Risti järjestävät joulukeräyksiä. Seurakuntien Rakenna joulupuu -keräys kerää lahjoituksia vähävaraisten perheiden lasten joululahjoihin.

Adventin aika on myös iloista odotusta ja valmistautumista jouluun.

Helmi Ahola on jo aloittanut jouluvalmistelut. Kaksi ensimmäistä lahjaakin on jo hankittu valmiiksi. Hänestä joulun ajassa on kaikkein parasta se, että saa viettää aikaa läheisten ­kanssa.

Jenna Kainulainen ei ole vielä ehtinyt hössöttää joulusta, mutta myöntää katselleensa joulukalentereita kaupassa. 

− Joulussa odotan joulun fiilistä ja sitä, kun ei ole kiire minnekään ja saa nukkua pitkään.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Katri Helena teki Jouluradiolle tulkintansa Hoosiannasta – ”Jos tämä on minun viimeinen levytykseni, niin Luojalle kiitos siitä”

Hyvä elämä

Jos ihminen oikein kovasti toivoo jotakin, hän alkaa toimia sen mukaan. Katri Helenalle laulajan ura on ollut unelmien täyttymys.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.